Korta notiser per den 29:e Juli

Bollnäs levererade
Det kom några skurar före, som måhända skrämde bort lite publik, men sedan var det en varm skön dag på travbanan utan det intensiva solskenet och den väldiga hetta vi haft den senaste tiden. Skönt helt enkelt. Och publiken angavs ändå till mer än 6 500 personer, vilket inte är så illa i ett landskap där det inte bor mer än 130 000 människor. 5% av dem var alltså på trav igår.

Och tävlingarna i sig blev sedan en provkarta av svenskt trav. Där vann de stora etablerade namnen några lopp, de små tränarna vann några lopp, tekniken fungerade bra, arrangemanget flöt på bra. Personalen var trevlig. Ja, det var trångt, lite köer, ont om sittplatser, men inget bråk och tjafs trots att vissa hinkade medhavd öl i en rätt hög takt.

Banan var i mycket gott skick, Bollnäs travskola lyftes fram. Alla som var där igår fick en välbehövlig dos av trav injicerat rakt in i centrala nervsystemet och förhoppningsvis kommer det leda till att man även när sommaren är över spelar V75, Dagens Dubbel och alla andra spel. Nu är det ju en massa hästar och kuskar de känner igen och igenkänningsfaktorn är viktig om man skall investera i spel.

Fotbollsligorna börjar
ATG kommer behöva det. Snart drar de stora fotbollsligorna igång i Europa och det ger stor spelkonkurrens. En omgång i Premier League eller Champions League omsätter mer spelpengar från svenska spelare än vad en V75-omgång gör. Spelavdragen är ganska så modesta, sällan mer än 5% på de bredaste spelformerna, och även på LIVE-spelet håller sig spelbolagen med marginaler på 12-15% trots fasta odds med en risk. Det kan jämföras med ATG:s 20-35% avdrag på helt riskfria spelformer.

Även på mindre marknader, som Allsvenskan, har man spelavdrag väsentligt under ATG:s nivåer. 6,5% i skrivande stund på dagens matcher. Det finns risk för att den marginalen krymper ju närmare matchstart man kommer och boken fylls av spel samtidigt som det är konkurrens mellan bolagen om att erbjuda bäst odds. Det är i den här konkurrensen spelare skall rekryteras.

I den här konkurrensen skall man också försöka visa att ens spel är roligt, rättvist och transparent. De flesta spelare har börjat förstå att den utrustning som tränarna sätter på sina hästar har betydelse för utgången av loppet. Tränarna skulle inte argumentera för att få köra sina hästar barfota om det inte hade någon betydelse. De skulle inte köpa dyra jänkarvagnar i ultralätt kolfiber och hjul med kullager som är så nära en perpetum mobile man kan komma, om det inte hade betydelse. Och högst troligt skulle de inte hålla på och trassla med rycktussar, huvor, norska huvudlag, halvstängda etc om inte det hade betydelse. De skulle framför allt inte framhäva det i varenda intervju.

Skoinformation
Sedan rätt många år har man i reglementet en regel som säger att man måste ange om hästarna som skall tävla skall ha skor på sig eller inte. Inte mer detaljerat än så. Man behöver inte berätta vilka skor eller om det är plastade hovar, om man har brodd, om man lägger på boots. Man behöver inte ens berätta om hoven hade tålt barfotakörning, men man satte på skor i alla fall. En väldigt enkel gränslinje som tydligen ändå måste obstrueras. Igår klockan 16:57, 37 minuter efter spelstopp och med två lopp körda på V75 så kom informationen om att Torwall inte skulle gå barfota fram som det var anmält, utan det blir skor runt om. Tack för det Jan-Olof Åberg. Åtta minuter senare kom informationen att Nordby Fröy inte skulle gå barfota runt om, utan det blev skor runt om. Vid det laget var de allra flesta V5-kuponger också inlämnade som de norska spelarna var med och spelade. Tack för det Jan Roar Mjölneröd.

Som tidigare berättats så var banan fin på Bollnäs igår. Det hände absolut ingenting med banan som kunde föranlett att man satte på skor, utan i den bästa av världar så orkade man inte titta på hästens hovar förrän en halvtimme före start. I den sämsta av världar så ville man medvetet vilseleda spelarna.

Kaffe säljs inte längre på burk, men kanske blir travet en tillräckligt stor kund av kaffeburkar för att Coops Blå Mocca åter skall produceras. Med den här mentaliteten så finns det risk för att det blir kaffeburkar man tävlar om i framtiden istället för prispengar.

Jag vet inte om det hjälper något att börja införa rapportering av sulky och huvudlag när det uppenbarligen inte finns någon vilja att informationen skall bli rätt. Men som sagt, fotbollssäsongen börjar snart igen, och spelarna hittar vad de vill ha där istället. Och sedan är det inte långt kvar till hockeyn börjar.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.