Korta notiser per den 29:e Januari 2019

När det tillfälliga är permanent
ATG kör ännu ett varv med sin patenterade ”samla en massa jackpotpengar och dela ut dem i slutet av en period med en massa extra V75”. På våren, med final på Påskdagen, kallar man det Spring Race. Och sedan är det bråttom för att hinna med en ”Summer Burst” med final i slutet av sommaren, och sedan är det ju Winter Burst fram till nyår. Varje period är knappt tre månader lång. Totalt är det någon ”jackpotkampanj” som pågår under 8 av årets 12 månader. Räknar man på andelen av V75-omgångarna är det ännu större andel som ingår där tack vare alla extra omgångar.

Det här är ingen ”tillfällig justering”. Det tillfälliga är de få veckor som eventuellt uppstår mellan kampanjperioderna. Under merparten av året samlas de svenska småspelarnas insatser samman till stora jackpot-fonder som sedan de internationella spelsyndikaten skall kalasa på tre gånger om året. Det enda rationella rådet man kan ge spelare är att bara spela när det är jackpot. Det är då, och bara då, det finns rimliga förutsättningar att spela.

Den franska utförsbacken
Spelet i Frankrike börjar hamna i fokus. Det har gått ned sedan 2012, och även om det inte är jättestora tapp år för år, så blir det sammantaget en hel del. 2018 spelades det för 29% mindre än 2012, och 2019 har inte börjat bra det heller. Man hade ju annars hoppats på att en stor revision av Quinté skulle sätta fart på det spelet igen. Spelet i Frankrike har länge varit helt beroende av Quinté som draglok. I övrigt är spelet utspritt på vinnare, plats, trio, ”tvilling”, 2 av 4 och vad man nu har. Flerloppsspel som vi gillar i Skandinavien finns nästan inte i Frankrike.

Inför 2019 sänktes prispengarna, och ett hårt sparbeting lades på PMU. PMU delar ut mindre än ATG till sporten av varje omsatt krona, så det borde finnas en del potential i att gräva fram mer pengar. Men fransmännen vill gärna gräva fram de pengarna med ökande omsättning, för att kunna få extra utväxling, och också kunna investera och förnya sig utan att sporten blir lidande. Problematiken känns igen från Sverige och flera andra länder.

Mitt råd till PMU, om man nu får vara så pretto att man ger sådana, är att ta betalt för sina potter som andra spelar in i. Det håller inte att debitera enstaka procent av spelet för förmånen att få spela in i stora miljonpotter. Man gör inte ens länderna som spelar in någon vidare tjänst. Se t.ex. på Norge som länge fyllt sitt spelprogram med svenskt, danskt och franskt trav. Intresset för travspel totalt har inte ökat, men undan för undan har intresset för att spela på det egna inhemska travet minskat.

Progressiva svenskar vs giriga spelbolag
De nylicensierade spelbolagen visar dagligen att de inte är mogna för att verka på den svenska spelmarknaden. Det limiteras på ett sätt som gör att konsumenten inte kan nyttja de erbjudanden som fick denne att låta sig värvas som kund dit. De hittar på regler som tvingar in kunderna till kasinot där de skall omsätta sina pengar innan de får ta ut dem.

Jag skulle önska lite aktion från vårt svenska konsumentverk och från Spelinspektionen innan det här horribla har fått sprida sig och blivit någon slags de facto-standard på den svenska spelmarknaden. Då blir det mycket svårare att ändra något sedan. Och nej, bara för att något är standard och allmänt vedertaget på Gibraltar, Isle of Man, Malta, nederländska Antillerna eller rent av i London finns det något som säger att det skall vara så i Sverige.

Enligt alla undersökningar som gjorts är Sverige och svenskarna de mest progressivt liberala människorna i hela världen. Världen finns där för att vi skall kunna förverkliga våra drömmar, och vi struntar fullständigt i att man alltid gjort på ett annat sätt. Jo, det här undersöka kontinuerligt och varje gång hamnar Sverige långt uppe i ett hörn. Våra närmaste grannar på skalan är våra nordiska grannar, men det är onekligen en bit dit. Vi är alla små Greta Thunberg som utan en massa överslätande krusiduller kan säga vad vi tycker till vem som helst, och förväntar oss att världen rättar sig efter vad vi tycker. Det behöver spelbolagen också få lära sig.

1 tanke på “Korta notiser per den 29:e Januari 2019”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.