Korta notiser per den 29:e Augusti 2018

Johnny Takter
Sedan Johnny Takter ”lade av” har han kört 23 lopp och vunnit 7 av dem. Segerprocenten är över 30, och han har kört in mer än en miljon. Igår vann han dubbelt på Solvalla med undret A Sweet Dance och Volstead.

A Sweet Dance
A Sweet Dance har 9 segrar i följd nu, och skall nu ”upp till bevis” i Oaks. Som premiechansad är det stora pengar på spel där, sedan kommer också Breeders Crown, och så är hela fyraårssäsongen kvar. Hon skulle kunna bli det första svenskfödda sto som passerar 10 miljoner insprunget som fyraåring. Det är lite kivande om vem som skall bli först med det. A Sweet Dance var inte anmäld till E3, men i övrigt är hon anmäld till ”allt”.

Volstead
Volstead har sprungit in 5,8 miljoner. Som import är han ju utestängd från de flesta loppen, men seger i Kungapokalen, andraplats i Sprintermästaren och någon BC-placering gav ändå 1,5 miljoner från insatsloppen. Tävlat i skuggan av Nuncio, men ändå fått ihop 23 segrar. Deltagit två gånger i Elitloppet utan framgångar, men vann Sweden Cup förra året.  Kanske kan vara värd att prova i aveln också. Är efter Cantab Hall som ju har lämnat en och annan bra häst, men i den formen han är nu kommer han bli nyttig på tävlingsbanan under hösten.

Solvalla
Drygt 1 000 personer kom till Solvalla igår, vilket var några fler än förra tisdagen. Jag tror alla inser att de där dagarna då det kom 5-6-7 000 personer till Solvalla en vanlig kväll i veckan är det långt till, men 1 000 personer i snitt kan bli 1 200 nästa år, för att öka till 1 500 året efter och sedan ta steget till 2 000. Man vänder inte det här på kick, men man måste få stopp på minskningarna och sedan börja bygga åt andra hållet. Även med en publik på 2 000 personer är Solvalla väldigt överdimensionerat. Det är ett problem de inte är ensamma om.

Norge
I Norge har man nu ”kvaldagar” för sin Klasselöpsdag om ett par veckor. De kör ju kriterium och Derby samma dag, för både varmblod och kallblod, öppen klass och ston. Totalt är det 8 stora finaler samma dag, och kvalen till dessa går måndag – onsdag denna vecka. Många svenska tränare och kuskar är där. Svenska kallblod har ju rätt att starta i deras kriterium och derby, precis som de får starta i vårt. För varmbloden är det inte så, men en och annan norskfödd häst tränas av svenska tränare.

Extra V75
Klasselöpsdagen är extra V75, och September bjuder på dubbla V75 4 helger av 5. Redan nu i helgen är det ju V75 på söndagen med Svenskt Travderby. Söndagen efter det är det ovan nämnda klasselöpsdagen på Bjerke. Sedan kommer Masters i Östersund den 16:e. Den 23:e är det ingen V75, och GS75 avgörs den dagen på Bro Park. Den 30:e är det ånyo V75, då med Svenskt Travkriterium. En reflektion är att med tanke på hur man misshandlat spelformen GS75 så har den gått urstarkt.

Jippo
Jippo med ponnylopp igår på Solvalla, mitt i V64:an. Mer eller mindre kända anställda inom Kanal75 hade ett personalevent som hela Sverige fick se. Patrik Fernlund som i vanliga fall kör häst i lopp vann. Hade väl kunnat förläggas till den långa pausen före V64 istället kanske? Nåväl, jag hann öppna mitt orange kuvert från Pensionsmyndigheten under tiden loppet gick…

Positivt
Valrörelsen är ju igång, och med den nya lågvattenmärken varje dag när media granskar politiker, och partierna pucklar på varandra med det ena ohederliga argumentet efter det andra. Politiker efterlyser ibland det goda samtalet, och kanske skall man börja inifrån sina egna partiorganisationer för att nå dit? Därför var det roligt att läsa att man haft ett första möte om utrustningsinfo igår i hästsportens hus, och att det var positiva rapporter från flera håll.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.