Korta notiser per den 29:e April 2018

Ringostarr Treb vann Olympiatravet efter att ha varit bäst. Han tog ledningen, höll den hela vägen, fick tryck av Takethem, sprintade ifrån dem över upploppet på tiden 1.10,0. En tiondel ifrån Readly Express världsrekord. Med i ryggen följde Giveitgasandgo som inte hade några problem med att hålla ryggen på ledaren så att ingen kunde krypa ned där. Han fick ge sig på upploppet, men ingen annan kom förbi, så det blev en andraplats. Titty Jepson spurtade till en tredjeplats, Lionel klarade hedern med en fjärdeplats.

Bestraffningar
Det delades inte ut några bestraffningar i Olympiatravet. Det är trevligt att det inte blev en massa fula drivningar. Kanske borde man delat ut en del för de halvspårskörningarna som var, men de verkar accepterade eftersom man ser det så ofta. I tredje V75-avdelningen hade Wim Paal och Kenneth Haugstad en egen uppgörelse i den bakre delen av fältet där de körde snävt mot varandra om vart annat. 2 000kr vardera fick de för det ”nöjet”.

Sena besked
Före V75 så avgjordes Olympiamontén där Anna Mix blev stor favorit. Hon skulle ridas av franske Adrien Lamy, som dock inte tog mer allvarligt på sin uppgift än att han missade flyget. Det här fick spelarna reda på i ett ganska tidigt skede. Men vem som skulle ersätta honon dröjde. Med c:a fem minuter kvar till spelstopp kungjordes att en av Sveriges bästa montéryttare, Josefin Ivehag, skulle rida Anna Mix. Hon vann sedemera loppet. Det var tur att man hittade henne. Det är stor klasskillnad mellan de bästa och de inte fullt så bra montéryttarna i Sverige, och hade man fått lov att sätta upp någon mycket mindre meriterad hade spelarna verkligen förts bakom ljuset.

Publiken
Publiken uppgick till 9 128 personer. Det är en helt OK siffra, men det är mer än 3 000 personer färre än förra året. Varför är jag då så fokuserad på publiken? På vardagarna är publiken mycket blygsam. Det må anges ett antal hundra, men av dem är en stor del banpersonal och aktiva. Den verkliga publiken, som kommit dit för att se god travsport på plats, är ganska få. Den publik som finns kvar är den vi ser på framför allt lördagar. När detta sista halmstrå blir allt mindre finns det inte längre någon anledning att ha stora publikanläggningar på banorna. 3 000 personer som inte betalar 150kr i entré är 450 000kr netto. Sedan köper de heller inte program, öl, hamburgare, korv, läsk, kaffe och bulle. Det är värt lika mycket för banan. Då måste banan hitta en miljon någon annanstans för att täcka sina utgifter.

Spelet överröstar sporten
Jag var tvungen att åka iväg och hämta barn som varit på kalas direkt efter Olympiatravet, så det tog någon timme innan jag hann med att kolla av reaktionerna på sociala medier. Nu är kanske min filterbubbla lite felinställd, men jag reagerade på hur enormt mycket spel som diskuterades där istället för sport, timmen efter ett av våra allra största lopp. Alla måste visa och berätta hur deras drag suttit, att de hittade en tvilling, att ett dubbelt slutspelsdrag satt eller att omgångens mest överstreckade minsann förlorade etc. Det är en kakafoni av röster som desperat försöker göra sig hörda.

Var är transparensen?
Jag måste säga att det som många speltipssäljande företag håller på med liknar bondfångeri på ett mindre hedrande sätt. Tips säljs utan någon som helst varudeklaration om hur tidigare spelförslag man sålt har utfallit. Allt som finns är diverse rubriker om när man vann något. Precis som börsbolag måste redovisa sina räkenskaper enligt uppställda regler borde naturligtvis speltipssäljare också redovisa vad man håller på med. Alla spelare som köper tips vet att man inte alltid lyckas, precis som alla aktieköpare vet att alla aktier inte alltid stiger. Men det är ärligt att visa vad man håller på med för de kunder man säljer sina tips till.

På samma sätt kan ju inte kommersiella Tillsammansbolag redovisa sina framgångar med gröna och röda små pluppar som kan betyda vad som helst. Det måste naturligtvis finnas en ekonomisk redovisning för varje bolag men kanske också totalsumman för varje ombudskoncept som oftast innehåller en mängd olika andelsbolag. Detta gäller även andelsspel direkt hos ombuden nu när man lägger en extra prislapp på dem i form av en provision. Det är en större andel av det som spelaren betalar för sitt andelsspel som går till kretsen runt ombudet, än vad det är som blir prispengar för de aktiva.

De här företagen som ligger bakom den här kommersen ställer oerhörda krav på redovisning från de aktiva som skall ställa upp på intervjuer och svara på frågor många gånger varje dag. De nagelfar varje siffra i statistiken, de aktivas prestationer som kuskar och tränare bedöms i stundtals raljanta ordalag. De pratar ofta och gärna om spelsäkerhet och transparens. Deras egen verksamhet är dock höljd i dunkel. Jag lovar att vara en riktig pain-in-the-ass för dessa tipsnissar (som Tarzan brukar kalla dem) tills de öppet redovisar vad de själva presterar. Man kan inte kräva transparens om man inte själv är ett mönsterexempel på hur det skall se ut!

Och ja, i slutänden måste man naturligtvis fråga sig hur sportförbundet ST och deras spelbolag med en majoritet av statliga ledamöter har bidragit till att det blivit så här? Jag är säker på att vi kommer då anledning att återkomma i den här frågan.

Gav det rätt betalt?
Åby V75
Förväntat antal rätta rader: 1 584
Antal rätta rader: 2 105
(30% fler rätta rader än förväntat gav med andra ord rätt dåligt betalt för den svårighetsgraden).

Speltips
GS75 Vaggeryd
GS75-1: 1, 2, 4, 6
GS75-2: 4, 5, 11
GS75-3: 6 Libellus
GS75-4: 4, 7
GS75-5: 2, 3, 4, 7
GS75-6: 3 Baja Rosa Akema
GS75-7: 3, 4, 10
288 rader och kronor

Gårdagens hjälte
Beau Mec hamnade allra sist från sitt utgångsläge, men lyckades sedan tråckla sig igenom fältet och komma ut i tredjespår för en attack i sista kurvan. Det bet inte så bra, men blev ändå en femteplats i detta mycket snabba lopp. Hans tid 10,8am är absolut rekord för honom på alla distanser och startmetoder. Han har aldrig sprungit ett lopp snabbare än han gjorde igår, som 11-åring från bakspår.

Dagens hjälte
Dagens hjälte ägs av Stall Ökenvandring och bakom den pseudonymen döljer sig hästens tränare Boine Ingvarsson. Hästen heter Mill Stargirl och såg dagens ljus den 22:a April 2008. Nils Swärd i Fagersanna har fött upp, och han ligger bakom alla hästar som heter Mill och han har hållit på i många år. Varje år har det blivit några hästar, och många har varit riktigt duktiga på tävlingsbanorna.

Premielopp som tvååring, men det blev inte kval förrän som fyraåring. Då i regi Roger Z Andersson. Anders Moberg ägde hästen tillsammans med några vänner, men man kan i historiken se hur de hoppade av så att han till slut blev ensam ägare. Roger Z försökte starta på, men det blev inga framskjutna placeringar. Hästen flyttades då till Mikael Linderoth som inte heller lyckades få hästen att bli bättre än fyra, då med barfota runt om för förta gången.

Hästen kom tillbaka till Roger Z som lyckades ta två pallplaceringar med henne som femåring, men det var det bästa man fick henne att prestera. 2014 såldes hos och Boine tog över. Det skulle dröja till en decemberdag 2016 på självaste Solvalla under ett fredagslunchtrav som Mill Stargirl avlade maiden som åttaåring till 46 gånger pengarna med Ulf Ohlsson i vagnen. I det slagna fältet fanns bland annat Ditty Bopper. Det är den enda segern hon har tagit i livet på 73 försök.

Idag är det Vaggeryd, spår 12 över kort distans. Ingen tror att hon skall vinna, men för Boine räcker det med att hon gör sitt bästa, att han får se sin häst som han tränat vara med och kanske kan knipa en matlapp. Knappt en kvarts miljon har hon tjänat hittills i livet. Vi hoppas på det och håller en tumme.

3 tankar på “Korta notiser per den 29:e April 2018”

  1. Intressant det du skriver om publiken. Tycker att många banor är dåliga på att värna om publiken. Det finns mycket att förbättra både avseende info runt spelet och rimliga priser på mat, fika etc. Att lägga mellan 500-1000 kr för entré och mat, lockar inte de stora massorna. Alla har inte heller en smartphone för att kolla odds, spela osv. Visst behövs det pengar för att sköta befintliga anläggningar. Och de som byggdes under ”storhetstiden” är inte anpassade till dagens publikunderlag. Men att lösa det med orimliga priser verkar inte vara lösningen.

  2. Härligt läsa att du inte är ofelbar⁉️
    Underbara Boine som jobbat hos mig heter Ingvarsson i efternamn😜
    Med vänlig hälsning,
    Anders Lindqvist som gör massor av fel

  3. Travsporten är tyvärr helt ointressant för dem flesta . Då det inte finns någon samhörighet med en travhäst som det finns i andra sporter som har lag presenterar din hemstad, land osv. Det är väldigt få internationella löp som kan bidra till den känslan. Därför hamnar alltid spelet i fokus för det är vad mesta är intresserade av. Beau mec var super bra🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.