Korta notiser per den 28:e September 2018

Kriterieauktionen
Första dagen på kriterieauktionen verkar ha gått ganska bra vid en snabb koll. Det mesta blev sålt, få har sålts för minimipriset. Det är några återrop, men inte besvärande många. Däremot fick väl försöket att sälja hopphästar inget vidare gensvar. Vi får se om köplusten håller i sig, eller om det var några som passade på att köpa vad de behöver redan första dagen.

Fynden då? Henrik Svensson köpte en hingst efter Sebastian K för 30 000kr. Hingsten Shejk efter Maharajah under Fatima Lavec trodde jag skulle bli mycket dyrare än 170 000kr. Ett sto efter Trixton fick Pierre Nyström köpa för 40 000kr, det får sägas vara väldigt billigt. På fyndlistan sätter jag också två ston efter Up and Quick för 45 000kr/st.

Andelshästar
Att göra andelshästar av auktionsinrop är inte så vanligt. Där kan ju alla se vad hästen kostade att köpa in, så möjligheterna för tränarna eller andelskonsortiet att lägga på lite pengar är rätt så begränsade. Inte så att det inte kostar pengar att ropa in hästar, transportera dem till gården, sätta ihop ett underlag och marknadsföra samt stå för hästens uppehälle till andelskonsortiet är fullt och kan börja stå för hästens kostnader. Det skall man ha skäligt betalt för.

Jag har däremot lite svårt för andelserbjudanden där det är uppenbara överpriser för hästarna, där det rullar ut massor av pengar för administration och där man som andelsägare ändå saknar allt inflytande.

Slirande tränare
Då och då hör förbannade hästägare av sig, ofta andelsägare, som visar upp fakturor från tränare som är av det mer innovativa slaget. Avrundningar uppåt är mycket vanliga, det är nästan alltid ett par mil längre till banorna att betala transport för än det är på kartorna.Vidarefakturering är en av tränarkårens mest lönsamma verksamheter. Man får en faktura från veterinären eller hovslagaren, lägger på 20% och skickar till hästägaren. Man köper ett täcke till hästen, lägger på 35% och fakturerar hästägaren. Att man sedan får 20% i kickback från inköpsstället vid årets slut gör ju ingenting.

Vaccineringar är en djungel. För ett par veckor sedan frågade en kompis mig om det var normalt att en häst vaccinerats 13 gånger på 16 månader, för en kostnad mellan 480 och 880kr/gång. En tränare tyckte man skulle fakturera resefoder för hästar när man tävlade med dem. 250kr extra för att ta med foder fakturerades glatt. Travtränare borde förstå att förtroende är en viktig komponent i de koncept de säljer in till hästägare. Att man kan lita på dem. Det spelar nästan ingen roll hur duktig man är om det inte finns förtroende. Om man som tränare måste hålla en häst kvar i träning med en klausul som säger att hästen inte får flyttas de första 24 månaderna , så har man fel approach.

Det glada kallblodsfolket
Ikväll är det kallblodskväll på Bergsåker. Har tyvärr inte tid att åka upp, för det brukar annars vara trevliga tillställningar. Lite mindre pretto, lite folkligare, lite roligare historier, lite mer glädje från ägare. Alla känner alla, är släkt, granne eller buksvåger med varandra, och verkar kunna se något roligt eller positivt i allt. När man skall prata om travsportens önskvärda läge är det definitivt så att man skall eftersträva att ha lika roligt som inom kallblodssporten.

3 tankar på “Korta notiser per den 28:e September 2018”

  1. Tycker att debatten om tränares faktureringar är totalt onyanserad och inte hjälps av att främst bedrivas via ryktesspridningar. Vad hindrar att arga ägare pratar med tränaren istället för att vända sig till någon som inte har med saken att göra, bestrider fakturor de tycker är fel och/eller flyttar hästen om de upplever att deras tränare är oärlig?
    Ang frekventa vaccinationskostnader. I början av året anklagades en tränare i en känd pågående tvist, på ett företags officiella webbplats, för att ha fakturerat sådana kostnader ”ungefär varannan månad” och ”ibland varje månad” för ett antal hästar. Efter genomgång av caset fann jag bland annat att det inte finns ett enda underlag till stöd för det påståendet, varför det inte går att dra någon annan slutsats än att sanningshalten i det påståendet är lika med noll. Så vad är sant och vad är falskt i alla rykten som sprids…

    • När man äger en tjugondel av den första hästen man äger är det ibland lite ”pinsamt” att fråga om allt, särskilt om man kanske redan frågat en del och blivit tillrättavisad. De skulle ta upp den här frågan med tränaren, för det är onekligen en hel del vaccinationer en häst måste ha.

      Vad gäller det omtalade rättsfallet så får väl rätten reda ut det hela. Jag brukar tycka att det är rimligt att hästar som fakturerats för vaccination har det infört i hästpasset. Jag lägger inga andra åsikter i det. Däremot är det en och annan hästägare som hör av sig ibland och visar på saker som de tagit med tränaren, men som återkommer gång efter annan. Det finns en del som satt i system att debitera några mil extra på transporten och annat. Det är egentligen inte kostnaden folk stör sig på, utan det oärliga beteendet. De kan väl ta några kronor mer per mil i transportkostnad, men debitera rätt antal mil. Det får gärna ha en ”lastningsavgift” på några hundralappar istället för att hitta på kostnader etc. De flesta som äger häst är rätt smarta människor, många är egna företagare, och vet att allt som skall göras med hästen kostar pengar. För att kunna avgöra vad en häst kostar att ha i träning och tävla med är det bra om alla kostnader redovisas öppet och ärligt, så vet alla vad det kostar och slipper bli irriterad över uppenbara felaktigheter i fakturorna.

  2. Ok, fattar vad du menar o är inte emot ägarens rätt att veta vad hen betalar för. Det florerar dock fullt rimliga krav varvat med helt orimliga. Hästars vaccinationsbehov är inte värre än att ngn lämplig aktör inom travet kan informera eller länka, så har ägaren ngt att utgå ifrån. Travhästägare är också skyldiga att känna till innehållet i bl a Tävlingsregl, som piffigt nog oxå ger dem kunskap om både rättigheter o skyldigheter. Skapa e-folder med det viktigaste o tala om var de hittar fördjupad info. Etc. Ge dem korrekt! kunskap på ett o samma ställe ist för allt skräp som sprids så slipper de stå med mössan i hand.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.