Korta notiser per den 28:e Oktober 2018

Favoritparad
V75 visade upp sig från sin alla sämsta spelmässiga sida igår. Favoritparad rakt igenom, plus ett dött lopp satte utdelningen för 7 rätt till 233kr. Ingen utdelning alls för fem och sex rätt. 26% tillbaka till spelarna.

Då var det ändå bara Propulsion som var megafavorit, endast en av de övriga vinnarna hade mer än 40 i spelprocent, men tillhörde alla de där som man ”visste” hade god chans att vinna.

Andelsspel
En del säger att det här beror på att det är så många andelsbolag, så mycket Tillsammansspel att värdet på V75 urholkats. Jag vet inte riktigt om det bara är orsaken, men det är definitivt en bidragande orsak.

ATG håller rätt så hårt i sina siffror om hur mycket som omsätts via Tillsammans, men med hjälp av deras vinstlistor kan man räkna ut att det är en betydande andel, kanske mer än 50% av omsättningen på V75 och V86 är idag andelsspel antingen på nätet eller ute hos ombuden.

För detta betalar andelsköparen idag mestadels en provision på 10%. Köper man en andel för 100kr spelas det för 90kr. 10kr skall täcka kostnader för ombudet och spelläggaren, eventuellt med en overheadorganisation som sköter marknadsföringen.

Pengarna fördelas sedan vanligen med 50% till spelläggaren, som för det förväntas klara av att sätta ihop ett system, marknadsföra sig och vara så pass intressant att tillräckligt många vill köpa andelar. Sedan kommer svensk skattelagstiftning in i bilden. Vill man ta ut pengarna som lön skall man betala sociala avgifter och inkomstskatt på pengarna. Det blir ungefär 55% som försvinner, och resten kan läggas i plånboken. Om man då säljer andelar för 30 000kr i veckan, det är en ganska hög summa, så genererar det 3 000kr i provision. Hälften till spelläggaren gör 1 500kr, och efter skatt blir det kvar 675kr. Det räcker ju nästan till inträde och en trerätters för en person på lördagen när det är V75, men det är inga stora pengar.

Därför låter många sin provision gå in i ett företag av någon form istället. Sedan kan man låta företaget stå för en dator, ett internetabonnemang, mobiltelefon och lite facktidskrifter. En del som äger häst låter inkomsterna från sina andelsspel hamna i bolaget som äger hästen, för att kunna kvitta en del av kostnaderna för den mot intäkterna för andelsspelandet.

För spelaren gör det här att återbetalningen sjunker från 65% till 58,5%, men å andra sidan vill jag med bestämdhet hävda att den som köper en tiondel av ett system på totalt 1800kr sannolikt får bättre avkastning i längden än den som spelar ett eget system för 200kr. För ombudet är framförallt internet-försäljning en bra chans att täcka upp för att allt färre spelar hos ombud. För ATG är det däremot ordentlig bingo. Istället för att betala 8% av omsättningen för andelsspel i provision till ombuden så betalar nu spelarna det.

På minussidan ligger att man är väldigt beroende av sina Tillsammansombud, och de skulle sannolikt kunna få en hel del av sina kunder att spela på något annat än trav om de ville det. Det kan bli ganska dyrt för ATG att hålla dem nöjda framöver.

Breeders Crown
Idag är det semifinaler i Breeders Crown. Extra V75 som kan göra potten nästa lördag ännu större om det blir jackpot. Jag är inte säker på att ATG tycker det är roligt med två jättestora jackpot-omgångar efter varandra. Men folk får onekligen en anledning att skaffa ATG-konto för att kunna vara med och spela.

Sporten är dock fin, och en sådan här dag tittar jag mest istället för att spela. Vilka börjar sätta vinterpäls, vilka ser inte så vackra ut i gången, vilka ser ut att ha utvecklats lite under hösten. Vilka kom i mål med krafter kvar, och vilka fick ta ut sig helt för att ta sig till final. Det kan man ta betalt för när finalen sedan kommer.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.