Korta notiser per den 28:e Maj 2018

Ringostarr Treb skrev för alltid in sig i historieböckerna igår. Efter en resa i ”halvdödens” klev han upp bredvid ledande Pastore Bob, och förbi och höll undan. Ringostarr Treb är född i Italien år 2010 och är 8 år gammal. Han är efter Classic Photo och Supergill är morfar. Man hittar lite svenskanknytning på honom i mormors mormor Nettie som föddes upp av Erik Cederqvist på Gotland under 1980-talet.

I och med segern i Elitloppet har Ringostarr Treb tjänat nästan 13 miljoner kronor. 85 starter har gett 30 segrar. Sedan Jerry Riordan tog över träningen för ett år sedan har han bl.a. varit tvåa i Hugo Åbergs, vunnit Sundsvall Open, Olympiatravet och nu Elitloppet.

Alessandro Gocciadoro
När man skall försöka sammanfatta Elitloppshelgen 2018 så måste man börja med Alessandro Gocciadoro som fullständigt dominerade helgen och vann med det mesta han satt upp bakom. Och det var inte med några ”Örjan-styrningar” där han kom loss från tredje inner 250 kvar, utan det var rejäla utskåpningar med hästar som var fullständigt överlägsna sitt motstånd. Han vann sex lopp, och noterade dessutom en andraplats och en tredjeplats på 11 lopp med 10 hästar. 1 738 500kr körde han in. Fem av hans hästar har det tagits dopingprov på enligt resultatlistan. Som alltid när någon dominerar stort i en sport pratas det om doping, men jag är full av förtröstan om att i sådana fall kommer ST:s anlitade laboratorier att hitta det. Om de inte hittar något beror det på att hästarna inte var dopade. Om jag fattat rätt kommer Gocciadoro att under sommaren ha en svensk filial med sina hästar för att tävla i våra lopp. Jag ser fram emot att få se mer av hans underbara hästar.

Andra som var nöjda
I övrigt så hade väl Örjan Kihlström och Erik Adielsson en rätt OK helg när alla dagar sammanfattas. Örjan hade kanske velat vinna några fler lopp, Erik hade kanske velat haft en bättre lördag, men jag tror de är nöjda. Nöjda är väl också norrmännen som vann kallblodsloppet, som fick se Lionel vinna ett försök och vara femma i finalen och som fick se Giveitgasandgo vinna fyraåringseliten på imponerande sätt.

Världsrekord
Nöjda är nog också kretsen runt Be Mine de Houelle som åkte upp till Solvalla och satte världsrekord. Visade att den svenska montéeliten har en bra bit upp till fransk klass. Vid en friidrottsgala hade arrangörerna haft total koll på olika rekord, och verkligen dundrat på om det blivit världsrekord, om än blott på den udda distansen ”En och en kvarts engelsk mil”. På Solvalla berättar speakern långt efter segerintervjun att det visst var världsrekord. Det händer rätt ofta att det är så.

ATG mycket nöjda
ATG är nöjda. De har haft en kanonhelg med spelet kraftigt uppåt. +10% under lördagen följdes upp av +12% under söndagen. Vad som sedan är svenskt och utländskt, till vilka spel och om det är jackpott-drivet eller ej kommer väl aldrig att kommenteras, men nästan 40 millar plus på spelet under en helg motsvarar en och annan breddloppsdag…

Sedan finns det väl en del som inte är nöjda.

Starten av första Elitloppsförsöket
De som var med i Elitloppets första försök var inte särskilt nöjda med den långa utdragna startprocessen som uppstod. Det är lätt att häva ur sig en massa ogenomtänkt i stridens hetta, men jag minns hur vi skrattade åt fransmännen som hade sådana besvär att få iväg Prix d’Amerique i vintras, och hur vi hälsade dem välkomna till Solvalla för att få se hur det skall gå till. Jag tänkte återkomma till det här med starter i morgon, men det känns lite som att reglemente och rutiner inte räcker till när det blir riktigt stora lopp. Startfunktionärerna blir ängsliga och stressade, kuskarna är inte det minsta rädda för reglementet.

Publiken
Några andra som nog inte är så nöjda är Solvalla. Man tappade 11 700 personer i publiken under tre dagar i år jämfört med förra året. 200 i fredags, 5 500 på lördagen och 6 000 igår. Enorma siffror, och även om jag inte har någon insyn i hur Solvalla räknar publik år från år så betyder så mycket mindre publik säkert flera miljoner i minskade intäkter som det är svårt att justera kostnaderna för. Men om man jämför med 2016 års siffror är tappet ”bara” 4 300 personer, och jämfört med 2015 tappar man 2 000 personer. Är publiken räknad på samma sätt dessa år?

Varför var då t.ex. inte jag där? Jag var minst sagt sugen på att åka ned, men det är 25 mil dit, 25 mil hem. Bensinen kostar 16,16kr/litern. Parkering ville man ha 100kr för, och sedan är det ju sällan normala priser på mat och dryck (inte ens alkoholfritt) på sådana där evenemang. Det skall ställas mot familjen, hus, trädgård och allt annat man har att göra i livet. Det betyder emellertid inte att man är ointresserad av trav.

Travet kunde följas i direktsänd TV, på ATG Live och via banans egen kanal. Dessutom rapporterade både Travronden och Sulkysport frekvent, och såväl Aftonbladet som Expressen täckte också evenemanget. Det är nog inte helt fel att säga att den som satt hemma hade betydligt större möjligheter till information om allt, även om det blev lite ensamt. Publikfrågan är en utmaning.

Tävlingsston
I fredags kväll avhölls elitauktionen, efter några strykningar och återrop var det ett drygt 50-tal hästar som bytte ägare. Snittpriserna ökade, men inte för stona. Där föll snitten istället. Det här är nu inte så konstigt. Ston och hingstar/valacker kostar lika mycket att träna, lika mycket i insatsloppen, lika mycket att resa med, att starta och att låta veterinären ta hand om dem. Men enligt ST:s egen årsredovisning tog de 34,49% av priskakan under 2017. En minskning från 2016 de tog 35,34%. De stora skillnaderna uppträder från fyra år och uppåt, och då inte i årgångsloppen utan det reguljära tävlandet. En titt på det 100 mest framgångsrika hästarna, 5 år och äldre, på V75 under 2016 ger att 20 av de 100 mest vinnande hästarna var ston (mest stoelitens vinnare), den främste placerade sig på plats 11. De tio första samt 80 av 100 var hingst eller valack. Man hade kunnat skicka alla 162 miljonerna av pokalårets prispengar, öronmärkta till varmblod, till stona, och de hade ändå inte kommit ikapp hingstarna.

Det verkar inte hjälpa så mycket med stodivisioner, diamantston, stoelit och liknande. Jag gillar inte att ”plottra” sönder startfälten i en massa kategorier som är svåra att fylla, som det ju lätt blir med stolopp. Jag gör dem hellre mer konkurrenskraftiga i vanliga lopp, som blir lättare att fylla. Låt ston tävla i en klass under sina prispengar är min lösning. På V75 skulle det t.ex. betyda att ston som pengamässigt tillhör Klass I tävlar mot hingstar och valacker som tillhör Klass II. Ston i stoeliten tävlar mot hingstar/valacker i Silverdivisionen. Det går att applicera även på vardagstravet där man de flesta kvällar har lopp i olika tänkta ”klasser”.

Sedan kan man ju se på de högst doterade loppen i helgen. I Elitloppet var det 2 av 16 som var ston. I Sweden Cup 1 av 21 och i Harper Hanovers 0 av 15. Det finns få högt doterade lopp för ston efter unghästsäsongerna.

Är det då inte meningen att ston skall gå till avel ganska tidigt och lämna nya travhästar? Om vi leker med tanken att varje sto i snitt lämnar fem avkommor, så behövs endast 40% av stona i aveln. Annars blir det väldigt många fler föl än det finns marknad för. Om marknaden dessutom minskar, så behövs ännu färre ston i aveln. Att få fler ston att kunna vara med och tävla längre, är ett sätt att fylla ut startfälten. Vi skall däremot inte tro att folk behåller ston i träning för att på sin höjd knipa en matlapp när de tävlar mot överlägsna hingstar och valacker.

Veckans trav
Måndag
Lunchtrav från Lindesberg. Galoppen tar hand om V64 ikväll, Halmstad är saxbana och Färjestad har breddtrav.

Tisdag
Rättvik har lunchtravet, Eskilstuna kör V64 och Jägersro är saxbana.

Onsdag
Bergsåker kör egen V86, ingen Xpress alltså.

Torsdag
Dannero tar hand om lunchen, Åby kör V64 och Gävle är saxbana.

Fredag
Lunchtrav med V65 från Årjäng, V64 från Romme och Boden är saxbana.

Lördag
Mantorp har hand om V75, Umåker har breddtrav med start 11:10, Hagmyren har kvällstävlingar med V65.

Söndag
Breddlopp från Tingsryd 11:10. Axevalla kör GS75, bland annat med Guldstoet som har 350 000kr i förstapris. Där körs även Kronprinsessan Victorias lopp med 150 000kr och ett Rikstotoförsök för Klass II. Bergsåker är saxbana.

Gav det rätt betalt?
V75 Solvalla
Förväntat antal rätta rader: 3 794
Antal rätta rader: 3 403

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.