Korta notiser per den 28:e Juli 2018

Bollnäs, V75
Idag är det den stora dagen för Bollnästravet. Travvärldens ögon riktas mot dem, de flesta travintresserade i hela Hälsingland kommer att åka dit, och många andra. Den här dagen är årets viktigaste tävlingsdag för Bollnäs. Det är idag banan kan fylla på kassan lite med entréavgifter, det är idag som restaurangen kan visa lite överskott, det är idag som man får chansen att visa upp sig. Och Bollnäs har en nyrenoverad restaurang att visa upp och mycket annat som man jobbat med under året.

För banans tränare är det här dagen då det kommer flest hästägare på besök. Många ägare har drömt om att få tävla i V75 på sin egen hemmabana, och idag blir drömmen sann för några. Idag skall deras häst få tävla mot hästar som tränas av Timo Nurmos, Daniel Redén, Reijo Liljendahl, Robert Bergh och flera andra skickliga tränare. Deras häst, deras tränare och inte minst skötaren skall få ett kvitto på vad de duger till. Att vinna V75 på hemmaplan är fortfarande oerhört stort för alla de som håller till runt de här banorna som vanligen bara får världens ögon på sig en gång om året. För spelarna är det så att man nästan inte går och löser in sin vinstbong om man spelat vinnare på ett hemmaekipage och den vinner. Det här är dagen då det skapas nya historier om framgångar som skall räcka till ända till nästa år.

Numera reser ju tränare och kuskar runt mycket mer än förut, men sådana här dagar kommer de alla på en gång. Och utöver många stora namn inom sporten är det massor av TV-kameror och massor av människor runt den 4,5 timme långa direktsändningen som skall göras från banan. Det är nu som traktens damer får se ”den där tjusiga karln” livs levande, istället för bara i TV-rutan. Det blir även sådana historier att berätta på det lite speciella hälsingemålet som talas här i byarna.

Att V75 reser runt varje vecka och visar upp svensk travsport över hela landet är utan tvekan en nyckel för att hålla sporten vid liv. Det är precis så många andra framgångsrika koncept fungerar, t.ex. de olika världscuperna, motorsporten och friidrottsgalorna. Jag vet att det ibland svärs i de stora stallen över att de måste åka till jordens avkrokar var och varannan helg, men det är just det som gör dem stora, att så många pratar om hästarna från det stallet.

I år kan inte alla komma av dem som sällan missar en sådan här dag. Några mil norr om Bollnäs härjar en av de värsta skogsbränderna i Sveriges historia. Många är där och kämpar med att försöka hindra branden att sprida sig vidare. Enligt väderprognonserna skall de få lite välbehövligt regn idag, men också nyckfulla vindar och risk för blixtnedslag. För travpubliken rekommenderas att ta med paraply.

Speltips
Spelmässigt är det intressant. Endast en häst på V75 har i nuläget mer än 50% av insatserna på sig, Västerbo Grobois i avd 6. Det kan naturligtvis bli favoritparad ändå, men vi har inga gigantiska favoriter att försöka fälla i den här omgången. Även V4 ser lite lagom svårt ut, där det finns plats för en del lite överraskande hästar.

V75
Avd I: 9 Wellino Avenue
Avd II: 5, 7, 11, 12, 13
Avd III: 1, 3, 5
Avd IV: 4, 7, 9, 11, 12
Avd V: 3, 4, 5, 9, 10, 12
Avd VI: 6 Västerbo Grobois
Avd VII: 1, 4
900 rader, 450 kronor

V4
Avd I: 1, 2, 5, 6, 7
Avd II: 1, 3, 5, 7
Avd III: 14 Havana Boko
Avd IV: 4, 8, 10, 11, 14
100 rader, 200 kronor

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.