Korta notiser per den 28:e Augusti 2018

V4 Xpress
Norska Rikstoto lanserade igår spelet V4 Express. Genom att saxa två svenska och två norska lopp avverkar de en V4:a på under halvtimmen. Första omgången igår omsatte knappt en halv miljon, och utdelningen blev 59kr.

Jag tycker det här är spelmässigt instressant, och det behöver inte vara fel för sporten heller. Sporten har idag stora problem med att leverera spelmässigt intressanta lopp i tillräcklig mängd till spelbolagens populära spel som genererar sportens intäkter. Att ha t.ex. en nordisk GS75:a med lopp från fyra länder på söndagar vore kanske inte helt fel? Avklarat på en timme i en stor TV-kanal med en kvarts eftersnack där man klippt ihop det mest väsentliga från segerintervjuer och hunnit översätta det.

Jag hör tandgnisslande från några nu, men publiken har slutat komma och fångar man inte upp spelarna så är man snart utan spel också. Den här veckan är det väl återigen stor risk att Solvalla har större publik under sin Xpress-onsdag än under sin Fun Dining-tisdag. Att erbjuda sina spelare att kunna bli miljonär på hästspel under loppet av en timme är en slagkraftig produkt i stora delar av världen.

Det ger också underlag att samla den bästa sporten på lördagar istället för att smeta ut den över flera dagar som inte blir så bra. Det är bara hälften av loppen på Jägersros tredagars derbymeeting som blev fulla. Det kommer vara många tusen fler som sett V75 på lördagen än derbyt på söndagen i TV.

Jag tror norrmännen är något på spåret.

Hästbrist
I Sverige är det rätt så populärt med olika ”kuskmatcher” där kuskar möter varandra i några lopp, eller där man samlar poäng i en serie för att kvalificera sig för en final. Det var inga problem att få till sådant så länge tvångsstrykningar var ett bekymmer. Men sedan ett par år tillbaka, och med accelererande takt är problemet istället att loppen inte fylls. Kommunals lärlingsserie har final på söndag under Derbydagen. Sju hästar fick man ihop till loppet. Besvikelsen är stor hos dem som kvalificerat sig, men inte får chansen att köra. Legitimiteten för sådana här serier urholkas naturligtvis också om finalen blir ett platt fall. Det finns en del sponsorpengar och hederspriser i botten som äventyras.

Andelsspel
ATG har sedan en tid tillbaka ett enkelt sätt att skapa andelsspel. Det är inte så dumt, men jag saknar en del funktioner. Först av allt vill jag kunna göra filspel där. Inte för att krångla till det, utan för att kunna göra några enkla utgångar eller antaganden som alla som deltar i spelet förstår.

Då vill jag också som spelläggare kunna skicka med ett par meningar till dem som köpt en andel vad det är för villkor. Jag vill också kunna begränsa antalet andelar, alternativt göra som de kommersiella gör och lämna en det mer än 1 gång, utan att det går jämnt upp. T.ex. 1,25, 1,7 eller 2,2 eller vad det nu blir. Det är ju dumt att returnera pengar som folk vill satsa.

Försäkringar
Det finns anledning för alla att då och då se över vad man har för socialt skyddsnät. Jag såg att Ove A Lindqvist uttalade sig för Expressen om det igår, men jag kan för lite om detaljerna där för att diskutera det fallet specifikt. Rent allmänt bör dock alla se över vad man har för skyddsnät att landa i när olyckan är framme. Jag vet att det som egenföretagare inte är lätt att ta ut en rimlig lön, det är lätt att ge sig 28 karensdagar i sjukförsäkringen och någon egen olycksfallsförsäkring tycker man inte att man har råd med. Kanske borde man från centralt håll vända på resonemanget och kräva att alla är ordentligt grundförsäkrade, kanske via en gruppförsäkring, innan man får ut den årliga licensen och får tillträde till travbanorna?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.