Korta notiser per den 28:e April 2018

Pokalkvalen igår kväll bjöd på en del överraskningar, några förväntansfulla pustade ut och så blev det några magplask. Finaler om två veckor som vi ser fram emot. Det blev två fina finalfält. Jag tror Perfect Spriit och Dibaba vinner.

Publiken
Det här var tredje året som Åby har uttagningarna på fredagskvällen före Olympiatravet. Första året kom det knappa 1 500 personer, i fjol c:a 1 250 personer och i år drygt 1 000. Trist trend. Sedan kanske man kunde försöka bända loss plats i tävlingsprogrammet så att Åby får kör ensam en kväll när det är kval till ett storlopp?

Ölpriser
Det knorrades på flera håll igår över att ett nytt rekord vad gäller ölpris på en travbana slagits. 90 spänn lyder det. Jag tror aldrig att det kommer bli billigt att äta och dricka på en travbana, jag förstår varför det blir så i Sverige. Men om folk känner sig rånade skall det mycket till för att besöket skall kännas positivt, även om ölpriset bara var en ganska begränsad del av totalkostnaden för upplevelsen.

Weekendtrav
För den lite yngre halvan av befolkningen är weekendresor med flyg en stark konkurrent till att åka på trav. Utöver 27 huvudstäder inom EU finns också flera andra resmål som Barcelona, Marseille, Nice, Milano, München, Neapel, Venedig, Salzburg etc. Upplevelsen på banan, resan, maten, hotellet och känslan av att ha gjort något roligt skall matcha en sådan weekendresa om man skall få folk att välja travet istället för att möta våren i Provence en helg. Det kostar ungefär lika mycket…

V75
Idag är det V75 med Olympiatravets final som höjdpunkt. Det är många spelvänliga lopp som ramar in det, många hästar man har förhoppningar på att de en dag skall bli en riktig topphäst. I Norge har man ingen egen V75 idag utan man spelar till Sverige. Det gör att vi kan förvänta oss en V75-omsättning över 100 miljoner. I Norge kallas detta för ”Giga-pott”. Det är inte bara ATG som är innovativa med att sätta häftiga namn på spelen…

Nordiskt trav
Utöver Åby är det mycket annat trav i Norden idag. I Norge kör Sörlandet och Drammen, i Finland kör man i Forssa och i Rovaniemi. Mariehamn på Åland kör också, liksom danska Bornholm. I kväll har Romme sena sena V65-tävlingar.

Gav det rätt betalt?
Dannero V65
(502 566kr spelades som ”endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 1 982
Antal rätta rader: 1 125
(Otroligt bra betalt för en rad med fyra streckfavoriter)

Kalmar V5
Förväntat antal rätta rader: 2
Antal rätta rader: 2

Åby V64
(2 983 744kr spelades som ”endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 29
Antal rätta rader: 21

Speltips
Åby V75
V75-1: 11 Heartbreaker V.S.
V75-2: 3, 5, 7, 9, 10, 12
V75-3: 3, 4, 6, 7, 8
V75-4: 4, 7
V75-5: 1, 5, 12
V75-6: 5, 7, 8
V75-7: 1 Day Or Night In
540 rader, 270 kronor

Gårdagens hjälte
Panz Doubletroble kom bra iväg och fick efter lite positionsbyten andra ytter. Där fick hon bida sin tid innan hon kunde gå till attack 500 kvar. In på upploppet närmade hon sig ledaren bit för bit, och det blev målfoto. Tyvärr blev hon tvåa, men visade att formen och glädjen att springa finns där.

Dagens hjälte
Det är svårt att hitta okända hästar på lördagar, så idag plockar jag ut derbyvinnaren Beau Mec som dagens hjälte. Beau Mec är franska och betyder ungefär snygg kille. Han gick premielopp som tvååring och kvalade som treåring. Redan i andra starten kom sedan första segern på Sundbyholm. Det var enda segern som treåring. Beau Mec galopperade en del, och efter att ha strukits på hösten för halsinfektion fick det bli vinterträning.

Årsdebuten som fyraåring kom i ett långlopp under Elitloppsfredagen. Här visade Beau Mec att lång distans var hans melodi. Han vann på 16,3 med galopp och hade blott 66.000kr på sig inför den starten. Det blev fyra lopp till den sommaren, varav två med galopp. En seger, och bra placeringar. Sedan var det dags för Derbykval. Beau Mec hade väl lite tur och hamnade i ett heat som kanske inte är det allra hårdaste som körts. Två strykningar gjorde 9 startande och han vann sitt heat ganska enkelt.

Svenskt travderby detta år var tre stora tränares uppgörelse. Timo Nurmos hade fyra hästar, Åke Svanstedt tre och Robert Bergh två. Dessutom tog Roger Walmann ut Tamla Celeber i derbyt. Kanske var fältet inte det värsta man sett i Derby-historien, men det var årgångens toppar trots allt. Beau Mec vann derbyt från dödens efter ett rafflande upplopp.

Som femåring hade han svårt att bära sina pengar. Han skickades ned till Frankrike, där han vann ett par lopp, men som vinnare av ett Grupp I-lopp var många lopp stängda för honom. Beau Mec gick sönder med jämna mellanrum också och på hösten 2016 flyttades hästen till Lars Wikström. Han är en liten tränare, och i stort sett hela hans stall skulle kunna rymmas i en av de stora tränarnas bussar. Bit för bit har Beau Mec fått bygga upp sig och sitt självförtroende där igen.

De första sju starterna slutade med sex nollor i kolumnen för inkörda pengar. Sedan blev det breddlopp som han vann, och så började det lossna. Han vann Assar Engbloms lopp på Bergsåker förra året och har tävlat på i gulddivisionen med bra framgångar. Förra veckan vann han uttagningen till Olympiatravet via en mäktig spurt, och idag skall han ut i det största loppet sedan Derbyt för sbart sju år sedan. Vi håller en tumme för att det går bra.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.