Korta notiser per den 27:e September 2018

Bra spel ger dålig sport?
Travet har väldigt länge haft principen att där det spelas mest, där delas det också ut mest prispengar. Den principen håller på att ruckas från två håll. Från ena hållet med att vi i Sverige skall ha allt lika. Det får en del konsekvenser, som att Romme förra veckan hade högre prispengar på sin lördagskväll jämfört med tisdagslunchen, trots dubbla omsättningen på tisdagen.

Från andra hållet tycker banorna att de gärna sparar en del sportsliga godbitar med höga prispengar till andra tävlingsdagar än de med hög omsättning. Solvalla är kanske det tydligaste exemplet som släpar sina finaste lopp till tisdagarna, men t.ex. Kalmar slantade upp 1,6 miljoner i prispengar i fredags, en helt vanlig V64-omgång några dagar före avlöning. Det är mycket mer än vad Åby delade ut igår när man körde V86 med fyrdubbla omsättningen.

Jag gillar inte riktigt den här ordningen. För travsporten är det på sikt förödande om den bästa sporten körs i skymundan, och det som visas upp för den breda allmänheten är de inte fullt så bra hästarna. Nu kanske någon opponerar sig mot att jag vänt på resonemanget att ”bra sport ger bra spel” till ”bra spel ger bra sport”. Det är alldeles korrekt, men endast en reflektion på den verklighet som råder. Det är ändå bättre än att ”bra spel ger dålig sport” som man är på väg att växla till.

Sportkoll
Om man inte lärde sig för ett par veckor sedan när en icke startberättigad häst ändå hamnade i startlistan till Oakskvalen, så vet jag inte vad som krävs. ST:s sportsystem har sådana luckor att man inte kan lita på det. Saker går inte med automatik, utan man måste ha en viss manuell handpåläggning. Som när hästar får startförbud, men är anmäld till ett lopp till. Nästan varje gång så ”glömmer” ST att stryka hästen från sin nästa start, utan det uppmärksammas i sista stund och då har en del spelare redan vilseletts av att hästen inte tagits bort i god tid.

Det borde finnas tid för det på ST:s sportavdelning om vi nu skall ha centrala anmälningar, åtminstone tills man skapat ett system som tar hand om det här automatiskt.

Lika villkor?
Internationellt spel förekommer en hel del i våra dagar, och det är enligt alla spelprinciper ett måste att man då har samma villkor när man spelar om samma pengar. Det där ruckas det på en hel del, och värst av alla är nog norska Rikstoto. Idag meddelar man att man från nu och året ut har en garanti där en ensam vinnare på deras V65 är garanterad en miljon, men bara om spelet skett via Rikstoto och inte via internationell partner.

Där skall alltså norska spelare ha ett annat mål för ögonen än internationella partners? Nu är det väl inte aktuellt för Sverige att förrän efter årsskifter spela norska V65:or, men det finns anledning att ha lite koll på olika villkor. Norge spelar också till vår GS75 på söndagar, men då kallar man det V75 och man kan som norsk spelaren inte vinna någon stor garanterad summa som ensam spelare. Där kan man tala om att dels solka ned varumärket V75, men också att låta norska spelare ha sämre villkor än alla andra.

Med en mer spelinriktad syn och mindre nationell prestige skulle spelet i Norden kunna öka 20-25% genom att spelare erbjuds bättre spelmöjligheter.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.