Korta notiser per den 27:e Maj 2018

Sweden Cup höll på att bli ”Stall Zet Cup” när Daniel Redén och Örjan Kihlström kvalade in tre hästar till finalen. Men så kom en elvaårig valack som en gång tävlade bra i Sverige, Arazi Boko. Hästen kom sedan att tränas av Fabrice Souloy, och när kan Kobolt-doping avslöjades så fortsatte hästen att tränas av hans svåger Philippe Billiard. Och när hästen föll för det tioåriga åldersstrecket i Frankrike såldes han till Italien, och hamnade hos Gocciadoro som onekligen fått fart på Arazi. Love Matters lyckades snuva Arazi Boko på ledningen, men när Örjan styrde ned på innerspår och försökte ta upp Love Matters kom galoppen. Sedan var segern inte i fara.

Om jag fattade rätt så kommer Arazi Boko att bli kvar i Norden för att tävla under sommaren. Italiensk travsport är i kris nummer åttiofjorton, och få ljusningar syns. Med de nya regler för uppfödarmedel som infördes förra året fick uppfödaren av Arazi Boko exakt noll kronor i premier. Arazi Boko är äldre än sju år, Sweden Cup är vare sig V75 eller Grupp I-lopp.

I övrigt var det en hel del prestationer vi fick se i de ”vanliga loppen”. Alegra B tog spets, och stannade där. Magic Gwin tog spets, och var sedan bara bäst. Disco Volante presterade inte alls, ville inte trava. Förra veckans start i Gävle satt nog i benen. Gina Schermer visade kapaciteten Double Exposure krossade från dödens. Rita C.D. skrällde i stoloppet efter en bra spurt över upploppet och Coktail Fortuna tog en säker spetsseger.

Sedan kom ett ytterst märkligt domslut som gav Volnik du Kraz segern trots att han galopperade på upploppet med mindre än 100m kvar. Jag efterlyser ett reglemente som säger att de sista 100 meterna skall vara gångarten trav och där det inte får se ut som ”Departementet för märkliga gångarter”. Mitt i allt detta vill jag dock påpeka att Volnik du Kraz var mycket bra. Han forcerades till ledningen från bakspår efter att första 500 löpt i tredjespår.

Harper Hanovers lopp hade mycket. Canadian Rols tog spetsen först, Tesio löste av. Handsome Bra kom och utmanade om ledningen. Andra femhundringen första varvet gick 09,7. Handsome Brad fick ingen ledning, och lyckades inte krypa ned på innerspår heller. Platon Face galopperade i första kurvan, men ställde sig snabbt och hamnade sedan en bit ned i fältet. Om man matchat in sin häst exakt precis under tilläggsgränsen är det naturligtvis surt att hamna bland tilläggshästarna.

1300 kvar kom han ändå fram till dödens, och 600 kvar blåste han till spets och ryckte undan genom svängen. De närmade sig bakifrån, men Platon Face sprang 10,7 sista 500 och då skall det till en hel del om någon skall ta många meter ute i spåren.

Arrangemanget flöt på,  det var tack vare tidig start färdigt i god tid, banan höll måttet, publiken trivdes. Jag saknar publiksiffra, men det finns säkert något rimligt skäl till det. Det var många som satte sjuan och fick del av jackpotten. Spelet upp 19 miljoner mot förra året (+10%) och prispengarna upp 1,5Mkr (+27%). Fredagen visade dock på liten nedgång för spelet och en mycket marginell publikminskning. Prispengarna ökade däremot, men  främst eftersom auktionsloppen med högre prispengar flyttats till den dagen.

Speltips
Dagens tävlingar väntar, och här följer en genomgång av tidiga personliga tyckanden om loppen.

Det är riktigt rörigt med spelen utspridda över loppnummer man inte är van vid. V4 och lunchdubbeln överlappar V75. Läs programmet noga.

Lopp 1
Redan 10:20 på förmiddagen drar man igång med lopp, mycket oklart varför när man senarelagt öppningen av grindarna. 1 Red Bar verkar ha formen i zenit, och jag tror den skall räknas med chans. 2 Blackbird är också en häst med fin form och kapacitet som skall räknas. 5 Hercules T gick 12.5 på medeldistans senast som tvåa, och med en sådan prestation får de andra svårt. 8 Mariluck har svårt läge, men har vunnit tre raka segrar.

Lopp 2
6 Dice Man kommer ut igen, nu med Björn Goop. Utmanas främst av 4 Southwind Hydro, med lopp i kroppen,  med Örjan Kihlström i vagnen. Jag tror det räcker med de två.

Lopp 3
Speedracet. Nästan omöjligt att tippa, men fascinerande. Jag tror heatvinnarna heter 1 Harry Haythrow, 4 Klöver All Over och 8 M.T. Insider. Och eftersom han sedan får vila längst innan finalen, och dessutom har meriter och erfarenhet långt över de andra, så vinner 1 Harry Haythrow allt.

Lopp 4
Treåringseliten. Med tanke på Gocciadores form skall man ta 4 Zabriskie O.K. på allvar i det här loppet. Har ju gått tider som ingen annan här är i närheten av ännu. 6 Daze från Finland är ju väldigt grön ännu, men har tre segrar på fyra starter. Skall bli kul att se vad den kan.

Lopp 5
Montéeliten. 9 Julio de Luxe gillar monté, men kanske hellre lite längre lopp. 8 Be Mine de Houelle har åkt upp enkom för detta lopp, och skall väl räknas tidigt. 1 Star Advisor Joli och 5 B.B.S. Sugarlight försvarar de nordiska färgerna.

Lopp 6
Lärlingseliten. 4 Always On Time har fått norska stjärnskottet Magnus Teien Gundersen i vagnen. 3 Uppohoppa har Ville Karhulahti och Svante Båth har vässat upp 5 Louie Brodde åt dottern Kim Moberg. Men det saknas inte utmanare, och et här kan bli ett sevärt lopp.

Lopp 7
Elitkampen. 1 Odd Herakles verkar omöjlig för dagen, och har tagit många skalper på slutet. Skall räknas igen. 3 Lannem Silje skriver nya kapitel i sin historia, och det är inte omöjligt att det blir en väldigt bra kapitel idag. 4 Lome Brage har tänt till ordentligt när han fick komma till Jan-Olov Persson, och det kanske kan räcka. 7 Polara från Finland är också en häst man skall räkna med. Tuff och segervan.

Lopp 8
Treåringseliten. 4 Catherine’s Chevy är mitt lilla tips, före 1 Global Withdrawl. Jag tror det räcker med de två på kupongerna.

Lopp 9
Elitloppets första försök. 5 Bold Eagle skall ta revansch från förra året. Jag tror att han börjar med att vinna försöket. Det ser ärligt talat inte ut som att någon kan utmana här. Möjligen 1 Dreamoko om han får bestämma i ledningen, och Bold Eagle bara körs för en finalplats.

Lopp 10
Elitloppets andra försök. 4 Propulsion tror jag får dödens, om ingen annan är sugen på den positionen (kanske 5 Nadal Broline om han kommer iväg bra?). Sedan kör Örjan en trudelutt till slut och det kan räcka till seger. 1 Ringostar Treb tar hand om ledningen, och sitter gärna kvar där hela vägen in i mål. Alla andra vore en stor skräll.

Lopp 11
14 Just Wait and See har form, och klar kandidat att runda detta fält. Kan få hjälp av 15 Robin Roof, eller om det blir tvärtom. Men det kan strula, och därför vill jag ha med 1 Viking’s Topline, 4 Extra Fudge, 12 Massive Attack, 9 Sambuca Knight och 8 Ola Montana. Den som har bra idéer i andra lopp kanske finner det för gott att helgardera.

Lopp 12
Fyraåringseliten för ston. 5 Virginia Grif är en segermaskin. 9 Hevin Boko har ju bakspår och 8 Beautiful Bacardi inget bra läge, så redan i spårlottningen var mycket av loppet avgjort.

Lopp 13
Fyraåringseliten. 5 Ever Pride från Frankrike är deras hopp mot våra amerikaner 3 Enterprise och 1 Giveitgasandgo som härdats i tuffa lopp. Redén kommer med 6 Rubio och från Finland kommer 4 Lexus Dream. Det här kan bli ett riktigt häftigt lopp, trots att Perfect Spirit och Who’s Who saknas i startlistan.

Lopp 14
Elitloppet. Jag tror Propulsion vinner.

Lopp 15
Om 12 Harran Boko fungerar, så är han med marginal bästa hästen i fältet, men det är höga berg och djupa dalar med den hästen. Spets och slut på 1 Waffle? Jag har en luring för att få ihop slantar så det räcker att tanka bilen på väg hem, 8 Eldorado B!

Gav det rätt betalt?
V75 Solvalla
Förväntat antal rätta rader: 1 057
Antal rätta rader: 1 202

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.