Korta notiser per den 27:e Juni 2018

Amatörernas afton
Amatörerna visade återigen att man inte måste hålla till i breddloppen om man har ett litet a efter sitt namn i tränarlistan. Först ut att visa det var Börje Brandel som med sonen Johan i vagnen vann ett lopp med M.T. Likeable. Det är ett femårigt sto som såldes på kriterieauktionen för 20 000kr. Ken Warkentin är pappa, och hans fölavgift är ju högre än försäljningspriset. Morfar är Viking Kronos. Ett fynd för det priset, och det visar att man som amatör inte behöver hålla till godo med gatukorsningar efter gårdshingstar som förärver knepigt.

I loppet efter var det den alltid ödmjuke och försynte Micael Broberg som åter visade att han kan träna häst som få andra när Westline rundade fältet sista 500. Därmed passerade Broberg en miljon intränat i år. Westline har på sju månader sprungit in 200 000kr hos Broberg som leasar denna häst.

I sista loppet var dessutom Stefan Öhman tvåa med Xanthis Dynamic. Allt detta på självaste nationalbanan Solvalla. Jag tror att en del amatörer behöver lite mer självförtroende och en kurs i positvit tänkande för att våga tävla i de större sammanhangen, för de duger bra där.

Läckra hästar i tråkigt lopp
Något som var riktigt tråkigt var Nu Pagadis lopp. Det spelade inte så stor roll att Diamanten såg strålande ut. Det fem hästar stora fältet radar upp sig på innerspår i nummerordning och låter ledaren varva på 16,4. Det blev som ett speedrace av det hela. Sista 500 gick efter 08,4, men som underhållningsvärde kan man likställa det med att öppna fönstret och räkna mygg och som spelobjekt var det heller inget som kittlade med en enormt stor favorit.

Förra året körde Nu Pagadis lopp i April, och lockade då sex hästar. Kanske måste man inse att femåringslopp för högsta klassen inte är en bra propp för att hedra en fin häst som Nu Pagadi. Jubileumspokalen fungerar fint som femåringslopp, men femåriga miljonhästar behöver ingen särskild matchning i en skyddade årgångslopp för att ta sig dit, det finns många lopp att välja på i övrigt.

Ryskt trav
Den ryska hästen Grammofon vann sitt första lopp i Sverige efter att ha tävlat fint här ett tag. Pappa till Grammofon är Make It Happen. Morfar är Fail ås (e Mack Lobell). Fail Ås hade sin karriär i Norge där han tjänade nästan 1,5 miljoner 1997 – 2002. Sedan exporterades han till Ryssland som avelshingst. Han ingår i en förnäm syskonskara som Nilema Fine lämnat med bland annat Kasmir Ås 1,25Mkr, Fighting Ås 1,1Mkr och Covington Ås 1,8Mkr. Nilema Fine är också mormor till Simb Frizz 1,7Mkr och Jeppas Hugo 1,1Mkr.

Bortglömda spel
På tisdagkvällar lyckas ATG köra såväl V4, V5 som V64 under kvällen. V4 och V5 är klara favoriter hos mig som spelform betraktat, även om det vanligen ligger mest dumma pengar i V64-potten. På Solvalla igår var utdelningen på V5 inte mycket att skriva hem om, men på t.ex. Arvika var man två som delade på potten. Det är lite synd att de här spelformerna får leva ett liv i skymundan bakom de stora spelen med tre potter och eviga jackpottar. Särskilt på den så kallade saxbanan finns det potential att hotta upp de här spelen för att hitta omsättning. Kanske genom att dubbla potten om det är en ensam vinnare?

Är allt OK?
Till slut en frågeställning. Alla tycks anta att allt som är tillåtet idag vad gäller spelformer kommer att vara tillåtet med det nya licenssystemet och den helt nya lagstiftningen. Jackpottar (Dubbel-, Super-, Mega-, Jätte-), Burstkampanjer, Drömvinster, Boost, lottade stryktipsmatcher och vad man nu kan hitta. Jag tror det finns anledning för Lotteriinspektionen att kika lite på det, för som vanligt gäller ju att det som är tillåtet för en aktör, måste vara tillåtet för alla.

Gav det rätt betalt?
Axevalla V4
Förväntat antal rätta rader: 71
Antal rätta rader: 74

Solvalla V64
(1 110 567kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 28
Antal rätta rader: 42

Jägersro V5
Förväntat antal rätta rader: 229
Antal rätta rader: 203

Arvika V5
Förväntat antal rätta rader: 1
Antal rätta rader: 2

 

1 tanke på “Korta notiser per den 27:e Juni 2018”

  1. LI har inte kunskapen för att nagelfara spelformers generella lämplighet och defenetivt knappast tid innan årets utgång ! Det är nog för ont om tid för det mesta som borde utredas innan licenserna släpps !

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.