Korta notiser per den 27:e Juli 2018

Varför betala entré till en saxbana?
Gårdagens lilla utbrott över exempellöst höga priser fick en del kommentarer. En av dem, som jag ärligt talat inte har något bra svar på, är varför man skall betala entré till lågklassiga ”saxbanor”. Jag har verkligen ingen bra motivering till det.

Om vi vrider tillbaka klockan lite, till 1980-talet, så fanns det inga huvudtävlingar, och därför heller inga saxbanor. Det kunde tävla allt mellan noll och tio banor samma kväll, och man levde nästan uteslutande på banspelet. Visst fanns det tävlingar redan på den tiden som sannerligen inte var roliga. Jag minns ett referat i Ronden som skrivits om en tävlingsdag sent på året som inte lockat mer än några hundra betalande personer till publik att med denna låga kvalitet på tävlingarna var sporten sannerligen illa ute.

Hösten 1987 började man installera totomater hos ombud runt om i Sverige och den 30:e December 1987 hade Dagens Dubbel premiär. Det ledde så småningom till att man införde en ”Riks-V5” och började optimera tävlingarna fram till dagens schema. Jag tycker att man verkligen glömt bort och övergett dessa ”saxbanor”, helt i onödan. Visst finns det behov av att köra en del lopp av uppsamlingskaraktär ibland, men varför klumpa ihop dem till riktigt trista dagar?

Att lyfta ”saxbanorna” skulle kunna betyda en hel del för spelet och för banans intäkter.

Nattsudd
Något som är i ropet är sent trav. Klart att alla aktiva älskar att lasta hästbussen och åka hem halv två på natten. Särskilt om publiken varit rejält på pickalurven och skrikit ut sin besvikelse över att ha spelat fel häst med svavelosande invektiv. Det är tänkt att locka en del folk genom att man försöker ordna lite aktiviteter runt om trvet. Ibland slår man på stora trumman som Romme gör ikväll med artister som spelar samtidigt som det är trav. Halmstad har också sent trav ikväll, men där gör man ett break i travtävlandet medans en artist river av några låtar från vinnarcirkeln.

I morgon är det Kalmars tur med nattsuddande, där man lockar med en DJ som värmer upp före tävlingarna, och så mat och bärs att köpa.

Jag förstår att man försöker göra de här evenemangen för att bryta av monotonin och försöka visa att man finns till en ny publik. Men jag vet inte hur kul det är att köra lopp där alla står och tittar på en artist som uppträder när jag kör lopp. Eller för den delen letar igenom en låda böcker på bakluckeloppisen som pågår samtidigt som det är travtävlingar.

På Romme är det visst sagt att hästägare får hållas på stallbacken om de skall ha fri entré, vill de beträda publikplatserna kostar det 150kr, för då kan de ju höra Sean Banan… Hur blev travet något sekundärt på sin egen anläggning, under en tävlingsdag?

Snikenhet?
Rickard Hansson bloggade lite snabbt om ”giriga catchdrivers” på Rondens hemsida, som minsann debiterar körsvensprovision även på femhundringen i startpremie. Det är nu inte bara catchdrivers som gör så, tränarna fakturerar tränarprovision på de där pengarna också.

Det kan naturligtvis verka sniket, men jag tycker de gör rätt så länge de är stringenta i sin hållning och fakturerar provision på pengar som adderas till hästens startprissumma. Varför skall de avstå något för att ST kallar det något annat än prispengar? Travhästägarna anser ju dessutom att denna slant borde höjas till 1 000kr. Däremot fakturerar inte kuskar eller tränare provision på förhöjda uppfödarpremier eller värdefulla hederspriser till ägarna.

Om ST hade lagt pengarna på vanliga prispengar istället hade ingen lyft på ögonbrynen för att man fakturerade provision.

Premiechanspengarna då? Varför fakturerar kuskar och tränare provision på dem, när de i vanliga fall inte fakturerar premieloppspengar? Eftersom dessa pengar nu ingår i hästens startprissumma så är det logiskt att de är ”provisionsgrundande”. Jag tycker den logiken är hållbar. Möjligen kan man diskutera varför premieloppspengar inte hamnar på hästens startprissumma, men premiechanspengar gör det. Å andra sidan är det pengar man vunnit genom att tävla, till skillnad från de vanliga premieloppen. Det finns en logik.

Duell?
Blir den omtalade duellen istället en match mellan Walmann och Bergh om vem som kan ändra skoinfon efter spelstopp flest gånger?
Eller kommer det bli en norsk duell mellan Atle ”Kolgjini” Hamre och Öystein ”jag såg en fotograf 200m bort, så därför piskade jag hästen” Tjomsland i grenen dåliga bortförklaringar?
Eller är det måhända advokaterna Staffan Uvabäck och Jesper Arvenberg som skall ha en duell i invecklade juridiska invändningar?
Hultman och Forsgren kanske annars kan ha en duell om bästa fräckisen?

Någon sportslig duell verkar det ju inte bli.

 

1 tanke på “Korta notiser per den 27:e Juli 2018”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.