Korta notiser per den 27:e Augusti 2018

PMU
Jag vill uppehålla mig till lopp 11 i lördags en vända till. Loppet med det höga platsspelet och de hysteriska oddsen. Det berättades för mig igår att PMU hade spel till Bergsåker, och det kan förklara en hel del. I Frankrike har man nämligen minimiodds 1,10 på platsspel. PMU skjuter till pengar för att ge det oddset. Det gjorde man t.ex. med Månprinsen i lördags. Svenska spelare fick platsoddset 1,05, de franska fick 1,10. Det är inte långsökt att tro att en hel del franska spelare ville få 10% ränta på pengarna när de såg att det gick att spela på PdA-vinnaren. Hur skulle någon kunna slå den häst som slog de franska i världens förnämsta lopp?

Lika villkor
Det är naturligtvis helt fel att franska och svenska spelare spelar i samma pool när det råder olika förutsättningar. I lördags gick det åt ”rätt håll” och de svenska platsspelarna tjänade sannolikt på det. Men hade Readly Express tagit en plats hade oddset blivit 1,00 på samtliga hästar därför att franska spelare tömt allt värde i poolen genom att de har andra villkor. Så kan inte spel gå till. Spelar man om samma pott skall exakt samma villkor gälla.

Vässa spelet
Att erbjuda minimioddset 1,10 är för övrigt ingen dum idé för att hålla spelet uppe och få det man kallar för likviditet i marknaden. Och kanske borde ATG titta över om alla spel skall erbjudas i alla lopp. De kannibaliserar en del på varandra. Tvilling kanske bara skall erbjudas när det är minst sex anmälda? Plats endast när det är minst 8 anmälda, och Trio endast i lopp med minst 10 anmälda hästar i startlistan?

Om jag spelar en raket med fem vinnare blir det faktiska spelavdraget 67,232% att jämföra med V5 som har 35% (och det är också högt). Är det 4 vinnare är det 59,04% spelavdrag på en raket, att jämföra med 25% om man spelar V4. Skulle någon få för sig att vilja spela en ”V8:a” med hjälp av en raket så drar det iväg med 83,22% spelavdrag. Helt absurda tal. Har man istället 5% spelavdrag per lopp blir spelavdraget på en ”åttling” 33,65%.

Från att ha varit ett rätt så trist spel med stadigt minskande omsättning skulle man kunna få lite vitalitet i själva basen för allt spel på hästar, vinnarspelet.

Bergh & Florhed
Robert Bergh vann dragkampen om Oscar Florhed som efter fyra år hos Åke Svanstedt i USA vänder hemåt. Nu skall han få ansvar för Roberts sundsvallsfilial på sin gamla gård som han inte fått såld. Robert Bergh har i år startat 151 gånger på hemmabanan Åby och 77 gånger på Bergsåker. Och ja, Robert Bergh och hans hästar behövs i norrländskt trav. Det går inte att blunda för det.

Norrland lämnade w/o
I uttagningarna till Svenskt Travderby förra veckan fanns det blott två hästar som tränades av tränare stationerade norr om Dalälven. Det var Petri Salmelas hästar som dock står på hans filial i Stockholm. Inte en enda fyraårig hingst eller valack som tränas vid banorna Gävle, Bollnäs, Hagmyren, Bergsåker, Dannero, Östersund, Solänget, Umåker, Skellefteå eller Boden. Det gör ont!

Veckans trav
Veckans trav är annars i väntans tider på Derbyt som körs på Söndag. Lördagsloppen ser lite lagom svårlösta ut. Inte så många i gulddivisionen, men intressanta möten med bland annat Love Matters, Dante Boko och Cyber Lane.

V86 Xpress drar igång på onsdag, där man växlar mellan Solvalla och Åby. Waffle Cone, Tropicana Ås och Felicity Shagwell får vi bland annat se då. Innan dess är det jackpot på V64 ikväll från Halmstad (kom ihåg att spela V6). I morgon är det fina tävlingar från Solvalla med straffsparkar för Global Welcome och A Sweet Dance som genrepar inför Kriteriet och Oaks.

På Torsdag blir det V64 från Skellefteå och då får vi se fyraårige Selmer I.H. med över en miljon på kontot i snabbloppet mot bl.a. Labero Broline som vann direkt i ny regi senast. Selmer I.H. hade ju kunnat vara en derbyhäst, men var inte anmäld dit.
Listorna till Bollnäs på fredag är inte klara ännu.

Gladiatorspel?
I tisdags kastades Ove A Lindqvist brutalt ur sulkyn när han satt i ledningen. Trots ett väldigt stök i fältet så blåstes inte loppet av eller kördes om. Om liknande situation händer på söndag i Derbyt eller Oaks, där det är fyra miljoner för en premiechansad häst att vinna, kommer någon ens att försöka undvika att köra över en kusk som kastats ur vagnen och får hela fältet över sig? Det är inte bara förstapriset som är stort, alla prisplaceringar är värda mycket stora pengar.

Jag skulle vilja ha ett klargörande från ST att från och med NU så blåser man av loppen om någon måste väja för en person eller häst om ligger på banan. Det skall vara travtävlingar vi ägnar oss åt, inte gladiatorspel.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.