Korta notiser per den 26:e September

Kriteriet igår. Stammen på kriterievinnaren kan verka enkel. Hingsten Quiet Easy tillhör inte prestigehingstarna, men har ändå lämnat en del miljonärer. Mamma Athena Håleryd gjorde sent omsider i livet tre starter utan att tjäna en krona. Mormor Balcony I.T. däremot, tjänade en halv miljon och vann derbystoet.

Vinnaren av Oaks, Darling Mearas, har Cantab Hall som pappa. Mamma heter Khao Manee och var ingen stjärna på banan, men startade lite grann. Mormor heter Princess Ride och vann nästan 2 miljoner på sin tid. Mormors mor var Oki Princess, ett sto vars tio första avkommor alla kom till start och segrade.

Diskussionen om det är rätt av kuskar och tränare att debitera provision på premiechanspengar dök naturligtvis upp som ett brev på posten igår. Min åsikt är att de självklart skall ha provision. Många kuskar sitter och åker långt dag ut och dag in för att köra hästar som inte räcker till. Deras betalning då är ganska låg. Då är det rimligt att man får bra betalt när man lyckas i de stora loppen.

Björn Goop fick 20.000kr i böter och tre dagars avstängning för sitt spårbyte in på upploppet där han ville försöka hålla Deimos Racing instängd så länge som möjligt. Nu är jag inte domare, men visst gör han likadant i V75-1? Han byter spår vid upploppets början och stänger in Babsans Lotus, som dock kommer ut bakom och hinner förbi till andraplatsen. För det fick han ingen bestraffning. Hade han fått det, hade han kanske inte gjort samma sak i Kriteriet. Travdomare måste förstå att travkuskar provar gränserna, är hela tiden på marginalen och provar vad som är tillåtet. Det går inte an att acceptera ett litet regelbrott i ett skede för att sedan börja döma för det senare. Det kan få märkliga konsekvenser om de aktiva inte vet var gränsen går. Om inte Deimos Racin hunnit förbi Policy of Truth igår, skulle man ha diskat Goops häst då? Diskat för något som man tyckte var OK några lopp tidigare?

Rättelse: Staffan Falk påpekade att det inte alls är för detta Goop fick böter. Hans manöver i kurvan i både V75-1 och Kriteriet är korrekta. Upploppet börjar inte förrän en bit in på raksträckan enligt reglementet. Jag ber om ursäkt för att jag hade fel. Det var yrkesmannen Björn Goop som hade koll på reglementet (som man så klart kunde anta) och nyttjade dem till sin fördel. Som man skall göra. Det är så man vinner mest. Böterna får Goop för att han bryter ut c:a 100 kvar.

Sådana här stora lopp sätter stora avtryck i topplistorna över inkörda pengar. Både Deimos Racing och Darling Mearas är bland de tio hästar som tjänat mest pengar i år i den svenska statistiken. Svante Båth och Erik Adielsson befäster sina placeringar bland Sveriges tio mest framgångsrika kuskar respektive tränare. Men mest av allt betyder det kanske för en mindre tränare som Stefan Persson. Han avancerade många placeringar.

Stefan Persson har sin licens på Halmstad, och där är konkurrensen hård. Både på banan i sig, och från grannbanorna, storbanorna, Jägersro och Åby. Stefan har 38 hästar på träningslistan, och det är inte de allra vackraste stammarna och storloppsvinnare som paraderar i det stallet. Men Stefan gör något som fler mindre tränare borde göra. Han vågar matcha sina hästar i V75, vågar söka sig dit där pengarna finns. Det är för övrigt det som tränarna i Gävleborg fortfarande kommer ihåg från Johan Lindbergs tid som chef för travet här. Att våga tävla i V75 mot de stora. Det är så man får erfarenhet. Det är så man syns. Det är så man kan nå nya framgångar.

Svante Båths träningslista liknar ingen annans lista. Den innehåller 178 hästar, och av dem är endast 18 stycken fem år eller äldre. Mer än 50 är födda förra året, och har under året handplockats av Svante direkt av uppfödarna, långt före kriterieauktionen. Svante Båth köpte endast EN häst på hela kriterieauktionen. Han köpte EN häst på Wenngarn-auktionen och ingen på Kolgjinis auktion. Han kan naturligtvis få in hästar i träning från dessa auktioner ändå, men det är inte där Svante hittar sina många stora unghästvinnare.

Allt är inte bara kriteriet. Johan Lindberg skrev i sitt veckobrev igår att han ville ha en snabb hantering av dopingen med kobolt som uppdagats. Det hoppas jag blir verklighet.

Gårdagens hjälte, Xylofon Hornline, slutade oplacerad igår.

Dagens hjälte hämtar vi från Stefan Perssons stall i Halmstad. Fram till igår var det här den häst som tjänat mest pengar i stallet, men inte längre. Vi talar om Capello Bob med nästan 2,5 miljoner på kontot. Han debuterade som tvååring och hann med att göra en start, som han vann för sin tränare då, Joakim Wallin. Treårssäsongen var OK utan att vara någon kulltopp. Hästen såldes sedan och bytte då också tränare till Kari Lähdekorpi. Han drog ihop till sin havre, och utvecklades som äldre till en nyttig V75-häst. Till Stefan kom Capello Bob 2012, och 2013 blev hans bästa år med över 700.000 intjänat.

Nu är Capello Bob tio år, han är hemkommen efter ett äventyr i Frankrike som väl blev så där. Ikväll skall han möta andra tuffa hjältar som Harry Haythrow, Spring Erom och Allaballakaitoz. Platschans med maxklaff, det behövs kanske något lopp i kroppen först.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.