Korta notiser per den 26:e November 2018

Resultatkorrigering
Gårdagens stora snackis var ju domarnas korrigering av resultatet i den tredje V75-avdelningen. Örjans häst, Son of God,  gav sin utvändige konkurrent Lucifer Lane en bredsida när de kom in på upploppet. Det skedde i samband med att tussarna rycktes.

Tyvärr hålls ju travet med sin otidsenliga skrivning i reglementet som gör att domarna då skall gissa vilken utgång det hade för loppets resultat. Även med den i beaktande tror jag att domarna fattade ett korrekt beslut. Med ett mer normalt reglemente måste man fråga sig om det är OK att dela ut bredsidor på upploppet? Mitt rättsmedvetande säger att det inte är OK, och att man skall ha en bestraffning på något sätt. När det som igår handlade om två hästar en bit före de andra så är resultatkorrigering en bra metod.

Men travet måste ju börja fundera på rimligheten i att domarna skall kunna gissa resultatet oavsett typ av incident någonstans i loppet. Grunden måste ju vara att om man begår ett regelbrott så skall man ha en bestraffning och aldrig resultatmässigt kunna vinna på det.

Ett relevant spel
Den extra V75-omgången igår var annars rätt ”soft”. Det saknades riktigt heta affischnamn, det var inget extra med loppen som sådana, det var bara hyggliga prispengar till ett gäng hästar som denna sena novembersöndag ställde upp och såg till att ATG omsatte något tiotal miljoner extra som det brukar bli när man kallar det V75 istället för GS75.

Jag tycker att en extra V75 på söndagen alltid blir en blek skugga av lördagens spel. Mycket lägre omsättning, ofta rätt så trista lopp. Rätt många extra V75 bygger ju på ett eller ett par sportsliga karameller, och så skall man försöka få till lite nerv och kittling med ett antal ramlopp. Det blir ”sådär” för det mesta. Spelmässigt är det också en väldig skillnad på vad man kan vinna.

Jackpottar går alltid bara ut på lördagar, och utdelningenspotentialen är därmed ”så där” på de extra omgångarna. Har man otur så får man vara med och skicka pengar till en annan omgång om det blir jackpott, som igår. Igår kunde man som ensam vinnare för sju rätt få knappt 6 miljoner. Är man t.ex. ensam på GS75 en annan söndag är man garanterad 15 miljoner. Jag vet faktiskt inte hur ATG har resonerat där, lite surt skulle det nog kännas att bli ensam på V75 och få så mycket mindre betalt än om det varit GS75.

Amatörframgångar
I fredags tog Jonny Mårtensson ut sin Secret Mission i den inledande avdelningen på Kalmars V64, det slutade med seger och 30 000kr in. Johanna Johanssons Niras Bumblebee gick ut i den sista avdelningen samma kväll, mot ett mycket namnkunnigt gäng i ett lopp med hela 150 000kr i förstapris. Det gick bra, segern bärgades och jag lyfter på hatten och gratulerar.

Tapio Mäki-Tulokas är finsk amatörtränare, och nu också vinnare av en silverdivisionsfinal tillsammans med Cheif Orlando. 300 000kr var den segern värd. Ola Åsebö håller till på Bergsåker och har sin ögonsten Hard Times i stallet. Fjolårsvinnaren av norska kriteriet har väl inte levt upp till förväntningarna i år, men i säsongens elfte timme slog han till och vann finalen av Solvalla GP i lördags. 500 000kr var den segern värd.

Och så igår slog Romme-amatören Susanne Richter till igen med Visitor. Vinst i ett Klass I-försök renderade 125 000kr in till verksamheten.

Fem amatörsegrar, varav fyra i riktigt fina lopp med höga prispengar på de största streckspelen. En del verkliga skrällar, som spelarna helt missat, men det visste ju inte hästarna om, utan de sprang som de blivit tränade till.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.