Korta notiser per den 26:e Juni 2018

Klockskandalen
Halmstadtravet har gått igenom sin tidtagning och hittat ett fel som gjort att tiderna där har blivit lite för bra. Totaltiden har förbättrats med c:a en sekund. Nu väntar ett digert arbete med justera tider från Halmstad. På t.ex. Travrondens hemsida hittar jag fyra världsrekord från Halmstad i form av Bula Bula Am, Rajesh Face, Toddler och Playing Tua. Det finns ett tiotal svenska rekord också. Hur många hästar som har sina rekord från Halmstad vet jag inte, men det är många. Några skall få sina rekord tillbaka, andra rekord kanske tillhör någon ovetande.

Jag tog för skojs skull och kollade ett antal lopp på Halmstad genom att räkna baklänges. Det finns ju tider angivna för första 500, första 1000 och sista 500, som man kan jämföra med vad som borde vara totaltiden. I de lopp jag kollade måste det ha skett ett ganska bra speedryck efter ett varv, men innan 500 kvar. Det är inte helt enkelt att räkna exakt, eftersom det är en del avrundingsproblem när kilometertider skall räknas ut, men jag vill ändå påstå att det är rätt många tider det är fel på. Att ingen på banan reagerat tidigare, eller i alla fall någon riksfunktionär på besök?

Det här är en stor skandal. Sverige är en ledande travnation, och att kunna lita på tidtagningen på en av våra större banor är A och O. Att det dessutom är den banan som berömts för sitt nästan självspringande underlag gör ju inte saken mindre pinsam. Doktrinen om att det minsann bara är i Halmstad man kan göra en bra och snabb bana är ganska rådande…

När ST skriver att alla banrekord efter den 1:a Juli 2016 är kollade så blir jag skeptisk. Varför har man valt just den tidpunkten? När jag kontrollräknar på lopp före den tidpunkten hittar jag samma misstänkta väldiga speedruscher som måste ha skett mitt i loppen.  Speedryck som inte finns på andra banors kontrollräknade tider, och som inte fanns där i gårdagens lopp.

Det här måste rättas till ganska snabbt. Det går inte an att en massa tider som noterats för vårt avelsmaterial ifrågasätts. Det sista Halmstadtravet behöver är att folk ler hånfullt och himlar med ögonen när en tid på Halmstad kommer på tal…*

Rättelse: Tidigare stod det i texten ovan att det var ett citat från Petter Johansson på ST att alla banrekord efter 1/7-2016 är kontrollerade, vilket var fel. Det stor i ST:s text om detta som ett påstående som är svårt att härleda till någon person. Jag ber Petter om ursäkt för det.

Jag ringde till Petter som gav lite mer info. Målkameran byttes ut den 1/7-2016, och det är rimligt att tro att konfigurationsfelet uppstod då. Felet uppstår inte i alla lopp, men kan förekomma med alla startmetoder och alla distanser. I lopp där en kilometertid blir 1.17,3 istället för 1.17,7 höjer inte så många på ögonbrynen, och det är det som gjort att det tagit lång tid att upptäcka detta. Sedan 1/7-2016 tills felet upptäcktes har det körts 6-700 lopp på Halmstad som nu måste gås igenom, och det tar tid, men kommer att göras.

Kommer det stå V75 på programmen nästa år?
Travrondens ledare filosoferar lite i dagens nummer över om man efter licenssystemets införande fortfarande kan marknadsföra trav med ATG:s spelformer. Det korta svaret på den frågan är: Ja, det kan man.

Det lite längre svaret är att det är trist att så många tävlingsdagar i Sverige inte har ett större egenvärde än att att det är ett spelbolags spel som går av stapeln den dagen. Alla tävlingsdagar borde ha ett namn, ett tema, ett innehåll. Sedan kan man naturligtvis sälja namnet på tävlingsdagen till en kommersiell aktör, som kan vara ATG, för ett icke ringa antal tusenlappar. Det kan också vara ett annat bolag som köper namnrättigheterna den dagen, huvudsaken är att travet får intäkter.

Jag tror rent av det kan vara bra om travet sätter upp prislappar för vad det kostar att vara närvarande på banan. Vad kostar det att ha en bemannad spelkassa på banan? Att ha en tavla på 10 kvadratmeter med odds för sina spel? Att ha ställ med kuponger för sina streckspel i totohallen? Att speakern skall sitta och läsa upp spelsiffror och resultat efter varje lopp? Att det finns värmningsexperter som går igenom spelformerna inför publiken? Att publikvärdar säljer andelsspel? Att programmen är fyllda av spelinformation?

ATG och andra spelbolag måste förstå vad det är värt att vara inne i sporten, och hur mycket sämre produkten blir om man inte är det. Det är också nyttigt för banorna att förstå vad deras sport är värd, och hur man höjer värdet på den.

Hur man uttrycker sig
Tack vare fotbollen och ett stort antal förmodat onyktra svenska män (och några kvinnor) som spytt ur sig vidrigheter mot en svensk spelare så kanske vi äntligen kan få en debatt om vad man inte kan häva ur sig mot dem som utövar sport. I mina ögon måste man kunna framföra kritik, men den måste ju vara något så när nyanserad och saklig, och får inte övergå i regelrätta hot. Det gäller också travkuskar och travtränare. Den som sett vad den relativt lilla publiken som följer travet kan vräka ur sig i sociala medier och i SMS till de aktiva är inte så förvånad över vad Jimmy Durmaz råkade ut för. Det finns anledning för många ”supportrar” att fundera över vad man håller på med. Det är inte OK att brutalt sprida sitt hat mot allt och alla som inte lever upp till förväntningarna. Kritik kan framföras på så många andra sätt.

Andelsspel
Med risk för att verka skrytsam, men igår satt andelsspelet på V4 till Solänget. Ingen stor vinst, men jämfört med förra veckans usla form ett fall framåt. Jag ser att det finns rätt många som erbjuder andelsspel i den mindre skalan till de flesta spelformerna på Twitter. Om fler använder t.ex. hashtaggen #spelaandel så blir det lättare att hitta varandras spel och bli av med andelarna. Och kanske finns det fler som vågar vara med och göra system? Det är enkelt via ATG:s hemsida att skapa ett andelsspel och dela länken till det via sociala medier.

Gav det rätt betalt?
Solänget V4
Förväntat antal rätta rader: 902
Antal rätta rader: 763

Halmstad V64
(1 203 632kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 49
Antal rätta rader: 57

Eskilstuna V5
Förväntat antal rätta rader: 20
Antal rätta rader: 15

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.