Korta notiser per den 26:e Januari 2019

Kvalpriser
Prispengarna i uttagningarna till insatsloppen är intressanta att studera, och blev aktuellt att titta på igår efter att Åby aviserat att man höjer förstapriset från 100 000kr till 150 000kr i sina pokalloppskval. 2017 var förstapriset i ett uttagningslopp dit 80 000kr, och 2016 var det 70 000kr, så det är en bra resa man gör nu.

Bäst betalt i uttagningsloppen har det varit till Svenskt Travderby där en kvalseger ger 200 000kr, och har gjort så sedan 2001. Semifinalerna i Breeders Crown hade också 200 000kr i förstapris förra året. Sämst i klassen har väl varit Stochampionatet, även om man där höjde till 75 000kr från att tidigare ha haft 50 000kr i många år. Även Svensk Uppfödningslöpning låg fram till 2016 på 50 000kr till försökssegrarna, innan man höjde till 75 000kr från 2017.

Jag anser att om man kvalar in till en stor årgångsfinal så skall hästen i försöket få så pass mycket prispengar att det dels med råge räcker till gjorda insatser, tränarprovision och resa till både försök och final. Dessutom får det gärna finnas en sudd över så hästägaren får sin resa betald, och kan ta med sina nära och kära för att se det stora undret.

Det är tveksamt om det alltid är så. I t.ex. ett E3-kval där de fyra främsta går vidare handlar ett fjärdepris om 13 500kr. När tränaren tagit sin provision, resan är betald och insatserna räknats från är det tveksamt om det blir något kvar. Då vill det till att man inte blir utan pengar i finalen, för då har man troligen fått betala för att vara med i finalen av ett årgångslopp.

Fina tävlingar från hela världen
I vilket av alla hästlopp som ATG erbjuder spel till idag är det mest prispengar att tävla om? Svaret är Sydafrikanska Kenilworths lopp 9, Sun Met med hela 2,85 miljoner sydafrikanska rand till segraren. Det motsvarar 1,9 miljoner svenska kronor, ungefär.

Rättelse: Jag missade att galopploppen från Gulfstream har väsentligt högre prispengar. Vi talar om runt 35 miljoner svenska kronor till segraren i ett av loppen, och runt 25 miljoner till segraren av ett annat.

Även om det bara är Kalmar som tävlar idag med V75-lopp så är ATG:s menyer fyllda av hästsport. Just nu pågår de australiska loppen som vi ser mest varje dag. Den sydafrikanska tävlingsdagen drar igång strax före 11:00.
Klockan 13:00 kör man någon hästhoppning på Strömsholm som ATG delat in i fem avdelningar med sex deltagare i varje och V5 som spelform. Känns inte som den roligaste spelformen, ärligt talat.
Vincennes startar 14:00 med bland annat Prix de Luxembourg, Kalmar börjar 14:45.

17:30 drar man igång galopptävlingarna från Gulfstream i USA, 12 lopp skall ridas där, och lördagskvällens trav hämtas från Ålborg i Danmark.

Ge ATG konkurrens
Jag ser en rejäl lucka i det utbud som ATG erbjuder, en lucka som kanske kan användas av de spelbolag som har fått licens för att knapra i sig en marknadsandel och bita sig fast. Dels kör Norge och Finland V75-tävlingar idag som ATG är helt kallsinniga till. Här skulle det ju finnas plats för ett annat spelbolag att erbjuda spel dit i gemensam pool. Det skulle naturligtvis bli ett väldigt liv på ATG, det finns säkert något ”exklusivitetsavtal” som förbjuder monopolbolagen i Norge och Finland att jobba med någon annan svensklicensierad aktör om de vill samarbeta med ATG, men tanken är i vart fall intressant.

I USA är det tävlingar på Yonkers och Meadowlands en kväll som denna, och under vintern kör dessutom Pompano tävlingar fem gånger i veckan. Att spela i gemensam pott med dem är säkert inte det enklaste att åstadkomma, men lyckas man har man ju fått till något eget.

Annars har britterna ett spel kallat Scope 6 som vi svenskar känner igen oss i, och att spela in i deras potter med galopplopp är säkert lättare och enklare än att försöka bygga egna travpotter som landet ligger nu.

Ge ATG lite konkurrens, låt dem känna att varje gång de väljer att marknadsföra något annat än travspel av bästa klass så är någon där och tar en kund ifrån dem. Det är så man blir bäst i världen.

Sport idag:
Vintersportarna har fullt schema. Det är alpint från Kitzbühl och Garmish Partenkirchen, längdskidor från vintersportmetropolen Ulricehamn och skidskyttarna håller till i Antholz.

Bandy-VM drar igång med Sverige – Ryssland, i Handbolls-VM spelar Sverige match om femteplatsen mot Kroatien.

Fotbollen erbjuder massor av matcher från den engelska FA-cupen, La Liga, Serie A och Bundesliga.

Det är massor av SHL-hockey, och någonstans i allt detta skall travet från Kalmar få plats idag.

2 tankar på “Korta notiser per den 26:e Januari 2019”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.