Korta notiser per den 26:e Augusti 2018

Månprinsen
Månprinsen blev svensk mästare för kallblod igen. Igår var han så där blandande fin att man nästan inte tror att det skall gå att någonsin slå honom. Öppnade 17,4 första 500, och seglade sedan ifrån de andra till en säker seger utan att förta sig på nytt svenskt rekord. Jag tycker det är så härligt att höra Gunnar på sitt lite sävliga sätt, med ångermanländsk dialekt prata om denna häst som han älskar så mycket. Det finns så mycket kunnande om hästar i allmänhet och kallblod i synnerhet hos Gunnar Melander att jag hoppas att någon vågar sig dit med en bandspelare och låter Gunnar berätta sina ”memoarer” så de kan sparas för eftervärlden. Det görs nog inte på en dag, men kommer sedan vara en riktig skatt.

Travsportens historia
Kanske skulle man intervjua många fler. Just nu är vi ju i det där skiftet att våra äldsta aktiva kom fram i en tid då det inte fanns TV, och innan trav fick plats där gick det ett par decennier till. Det finns nästan inga rörliga bilder på travlopp fram till 1990-talet. Vi kan se Pelé spela fotboll, Sixten Jernberg vinna guldmedaljer, Bob Beamon hoppa 8,90, Baumgartner falla på nästa sista hindret och Ingemar Stenmark vinna i slalom. Det lilla trav som finns från den här tiden håller medioker bildkvalitet och ligger mest samlat hos privata entusiaster som delar med sig genom att skicka upp det på Youtube.

Readly Express
Readly Express skulle bara vinna igår, hade spelarna räknat ut på förhand. Det gjorde han inte, och anledningen var att han fick gå ute i spåren i detta lopp som gick rasande fort, blott två tiondelar långsammare än Readly Express eget världsrekord. Ettan, tvåan och trean i mål löpte alla fyra kurvorna på innerspår. Vinnaren noterade kilometertiden 1.10,1. Readly Express gick tre kurvor i andraspår och den tredje kurvan i tredjespår. Det gör att han fick löpa ungefär 25 meter längre än de som sprang på innerspåret. I ”faktisk” tid hade han behövt springa 1.09,2 för att vinna, och det klarade han inte av.

Utlands-Affe
I vinstlistorna för V75 var utländska spel rikligt representerade, men att listorna ser ut som de gör har sina skäl. Nu vill jag be alla konspirationsteoretiker att hänga med.
På V75 redovisas i särskilda vinstlistor endast vinnande kuponger som gett mer än 100 000SEK i vinst.
Då utdelningen på 7 rätt blev runt 80 000kr så kom de flesta svenska system att med sexor och femmor strax under den gränsen.
De spelare som spelar från utlandet betalar i allmänhet ett högre radpris än 50 öre, när valutorna räknats om. I Finland 0,05EUR motsvarande 0,53SEK. I Danmark 0,50DKK motsvarande 0,71EK. På Malta, i Tyskland och Nederländerna 0,06EUR motsvarande 0,64SEK. Det gör att deras system av ATG beräknas till mer än 1,00, helt korrekt eftersom de satsats mer. Och då kom de över gränsen 100 000SEK igår.

Utöver det kan man se att det är populärt att köra multikupong från utlandet. Det är väl inte otroligt att det är någon form av mer eller mindre yrkesspelare som satsat på att plocka en del av den svenska jackpoten. Men totalt finns det 758 rätta rader med 7 rätt. 77,84 av dem, c:a 10% kom från utlandet exkl Norge.

Norge har ett eget specialavtal med ATG där spelen rättas i Norge, och de skickar över till ATG:s system efter varje avdelning hur många som är kvar. Det gör att ATG inte på kupongnivå ser vad som händer med spelet i Norge, utan man litar på att norska Rikstoto har koll på det. Av det skälet redovisas också spel från Norge på en gemensam rad i alla vinstlistor. Igår hade de 42,21 rätta rader, motsvarande drygt 5% av alla. 15% av vinsterna till ”utlandet”, 85% av vinsterna till Sverige.

Säljer sig billigt
Exakt hur insatsfördelningen såg ut vet bara ATG, men jag ser inget orimligt i detta så som förutsättningarna är. Däremot vet vi att man från utlandets sida är mycket mer intresserade av att spela till Sverige när det är jackpot, och att spelet då ofta är stort. Det är inte herr och fru medeleuropé som spelat en Harry för 200kr som deltar i spelet. ATG säljer sina stora potter fyllda med döda pengar, och som saknar motstycke på spelmarknaden i Europa och världen, alldeles för billigt. Att man håller igång utlandsaffären beror inte så mycket på affärsmässiga skäl, utan för att man är rädd för att bli ifrånsprungen av andra spelaktörer om man inte är med och bevakar ”sina” intressen gentemot framför allt PMU.

Riskanalys
Några som också sålt sig billigt är de totomatombud som brukar göra så kallade ”säkra spel” i form av att lira plats på hästar ”som inte kan förlora”. De får ändå några procent i provision. Readly Express var en sådan igår. Han stod i det eventuella platsoddset 1,00 – 1,00. Oavsett vem som skulle ha tagit platserna runt om honom hade platsoddsen blivit 1,00 på alla hästar. Omsättningen över 2 miljoner mot mer normala 3-400 000kr. Nu missade ju Readly Express platserna 1-3, och det blev gigantiska platsodds tack vare det. Och idag skall alltså några totomatägare som tog chansen att tjäna en liten skärva täcka upp de spelen. ATG:s ombudsservice lär ha en del att göra i veckan…

Ulf Eriksson
Ulf Eriksson skötte tömföringen till vinnaren, Milligan´s School, och det här var hans största vinst i karriären sade han själv. Han har ändå vunnit drygt 1 400 lopp innan den här triumfen, och jag hoppas att han får chansen i fler större lopp för här i södra Norrland är han ett aktat namn vad gäller kunnande i sulkyn. Milligan´s Schools skötare angavs lite oväntat till Catarina Lundström. Stefan Melanders sambo, tillika A-tränare med egna hästar på träningslistan.

Danska derbyt
Idag är det Danskt Travderby. Småtrevliga lopp, och en hel del svenska inslag. Flera av de kuskar som var med på Bergsåker igår skall köra på Lunden idag. För den som vill underhålla sina kunskaper i danska rekommenderas banans bilder och ljud, där de i allmänhet pratar en fullt begriplig danska. Men det är ännu en V75-omgång, och det känns väldigt svårt att ladda om för att med entusiasm försöka bena ut något med en så internationell prägel som det blir. För ATG:s V75-raseri, bevare oss, milde herre gud.

2 tankar på “Korta notiser per den 26:e Augusti 2018”

  1. Anledningen till REs platsodds skrivs att PMU deltog i spelet. (Såvitt jag vet) I frankrike är du som spelare garanterad 1,10 som minimiodds på vinnare o plats. När tunga lirare går in för att hämta”säkra” 10% o fav missar platsen blir det superskeva platsodds. Ngt liknande intr u Elitloppet 17 då Bold missade platsen i finalen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.