Korta notiser per den 26:e April 2018

1.06,6 första halvvarvet över medeldistans av ett fyraårigt sto med drygt 50.000kr på kontot i livets femte start. Och ändå stå hem till mål och vinna. Rose Marys prestation igår sitter kvar på näthinnan idag. Det där var inte ett sånt lopp där man kunde förvänta sig en öppning som även härdade hästar med lång meritlista hade haft svårt för att klara. Och jag hoppas att jag inte behöver se det så ofta igen, för jag är övertygad om att det tar musten ur många hästar för alltid att behöva löpa långt över sin förmåga.

ATG:s marknadsföring
ATG har blivit fällda av SEEM, Spelbranschens Expertgrupp för Etisk Marknadsföring. Det är en sammanslutning av spelföretag i Sverige, som ATG är medlemmar av. Det man nu fälls för är sin marknadsföring av Topp Sju som ett spel med miljonvinster. Marknadsföringen har sedan den fällningen ändrats. Man kan läsa mer här.

SEEM:s hemsida finns också andra fall som avgjorts, och man kan konstatera att de svenska företagen inte är de snövita änglar man försöker göra sig till när man föraktfullt pratar om ”Maltabolagen”.

Norsk moms
I Norge har man problem med att staten vill lägga moms, som inte kan dras av, på körsvensprovisioner och uppsittningsavgifter. Igår förkunnades en dom som går emot det norska travet, och man talar om att över 20 miljoner norska kronor kan behöva betalas in retroaktivt av landets tränare och körsvenner. Något man påstår skulle utlösa en konkursvåg. Själv är jag mest förvånad över hur momsregler kan vara så olika i länder som lyder under samma EES/EU-regler.

Norskt missnöje
ATG och Norge är tillsammans också inblandade i en infekterad strid om spel på danskt trav. Sedan en tid är ATG ansvarigt för internationellt spel till Danmark, och där har tydligen prissättningen förändrats i sådan grad att norska Rikstoto vägrar att ha spel till danskt trav. För danskt trav är det viktigt att deras marknadsavgift på 8% efterlevs och att de får in de pengarna. För Norge är det viktigt att försöka behålla så mycket som möjligt för att kunna hålla norskt trav igång. En allt större andel av spelet i Norge sker till utlandet som Sverige, Frankrike och Danmark. Själv är jag av åsikten att pengar måste nå fram till den sport man spelar på.

100 000kr om dagen
Från ATG:s årsrapport hittade jag en intressant siffra. Man har specat upp den tidigare posten ”Bråkdelar och oinlösta vinster” så att man nu kan se vad som är vad. Under 2017 missade spelarna att ta ut 39,9 miljoner kronor. Över 100 000kr om dagen. Det är spelare på banor och ute hos ombuden som spelar utan spelkort som står för de pengarna. En ganska liten grupp spelare som varje dag missar mer än 100 000kr. En helt häpnadsväckande siffra. Så mycket glädje hos så många trogna spelare som gått förlorad genom åren. Det här är ett viktigt skäl till att  inte tillåta anonyma spel.

ATG:s reptrick
ATG kom med kvartalsrapport igår. Den såg bra ut. Spelet ökar, kostnaderna hålls nere. En viktig anledning till att kostnaderna hålls nere är att ATG:s spelare i hög utsträckning får stå för sin egen provision när de köper andelar via Tillsammans-konceptet. Från och med måndag nästa vecka gäller samma sak för andelar som köps direkt av ombud i butik. Den som köper sin andel där kommer då att få betala butikens provision.  Spelarens återbetalning sänks i ett huj från 65% till 58,5%. Spelarna på nätet har inte brytt sig så mycket, spelarna i butik kommer bry sig ännu mindre. Att köpa en boostad V75-andel kommer framöver ha ungefär samma återbetalning som Bingolotto eller Postkodlotteriet. Vem kunde tro något sådant för tio år sedan?

Gav det rätt betalt?
V86 Solvalla
Förväntat antal rätta rader: 633
Antal rätta rader: 557

Speltips
Årjäng V4
V4-1: 1 Talapoin
V4-2: 2, 3, 7, 8, 11
V4-3: 2, 4, 6, 10
V4-4: 1, 2, 3, 4, 5
100 rader, 200 kronor

Dagens hjälte
Idag blir det ett sto, ett kallblodigt sådant, med namnet Smita Undan. Jag gillar de här lite underfundiga namnen som många kallblod får. Smita Undan föddes 2008 och försökte sig på premielopp som tvååring, men det blev diskning för galopp. Fyra år senare försökte man så kvala hästen. Det gick inte så bra i första försöket på dåvarande hemmabanan Östersund, så man fick fara till Bollnäs en vecka senare, och då gick det bra. Det är mycket som går bra på Bollnästravet. Den här hästens debut i tävlingssammanhang blev lite speciell, för de tre första loppen klarades av på sju dagar, och var på Hotings korta sommarmeeting 2014. 0-7-0 blev placeringarna, men tävlingskarriären var ni igång som sexåring.

Första segern kom i femte starten, på Bollnäs. 2016 gjorde man om trippeln med att delta i Hotings alla tävlingsdagar och kryddade dessutom med alla tre på Oviken. Totalt har Smita Undan segrat sex gånger, men det man slås utav när man ser hennes starter är att det verkar vara en dam med mycket egen vilja. Det är massor av galopper och hästen har gått åtta kvallopp i sitt liv, de flesta för att det blivit diskning för galopp tre starter i följd. Bankkontot visar en kvarts miljon som hon behövt 90 starter på sig för att få ihop.

Till en början var det Bror Grönlund och Jan-Ivan Eriksson som stod för träningen i olika perioder, men sedan 1,5 år finns stoet i Bergby mellan Söderhamn och Gävle där Krister Palm med familj äger och tränar. Ikväll skall hon ut igen och tävla, och om hon vaknat på rätt sida idag kan vad som helst hända. Vi håller tummarna!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.