Korta notiser per den 25:e September

Mina barn tittar sällan på vanlig TV. De är 6 och 9 år gamla, och för dem är det Youtube som gäller. Där följer de sina favoriter som har egna youtubekanaler. Det kan handla om spel, sport, skämt, pyssel, musik eller liknande. De är inte på något sätt ensamma om det. En youtube-video på svenska, gjord av barn, anpassad för barn, kan ses av tiotusentals människor. De största har mer än 100.000 visningar, per video det gör. Och de gör nya avsnitt varje dag. Krävs inget märkvärdigt för det, många har en telefon av nyare modell, eller en webkamera för några hundralappar. De har tittarsiffror som de TV-sända barnkanalerna kan drömma om, och de gör det med en budget som de stora kanalerna bränner per sekund producerad TV.

En del youtubers (de kallas så) blir hyfsat avlönade för sitt arbete. Det finns åtskilliga exempel på svenska youtubers som gör filmer på svenska, och som av Youtube får miljonbelopp per år för att de visat annonser i deras klipp.

Om man då vill se trav på Youtube, så finns det verkligen inte så mycket. Det närmaste man kommer är Björnkollen, som inte ligger på Youtube. Björnkollen ses varje vecka av c:a 25.000 människor och Björn gör den med sin telefon. V86 Direkt i onsdags, en stor dyr produktion med massor av folk över två timmar direktsänt i en TV-kanal sågs av 37.000 tittare enligt MMS. Så här runt kriterieauktionen så trodde jag att man skulle kunna hitta massor av uppfödare som hade gjort massor av klipp där de berättar om sina tankar bakom uppfödningen, om varför de använder vissa hingstar, presenterat sina unghästar de har till salu utförligt, kanske med små filmklipp månad för månad där man får följa dem från litet föl till den unghäst som nu går iväg till auktionen. Det finns ingenting.

Jag hade kanske trott att någon tränare skulle ha en kanal där man lade upp filmklipp från sin gård med träningsjobb, presentera nya hästar, visa upp vinnare, förklara utrustning, visa hur man fått ordning på en problemhäst och annat som visar på tränarens förträfflighet. Men nej, det finns inget sådant. Det som finns är en rad storlopp från svunna tider där man kan se hästar som Mack Lobell, Legolas och många andra. Bra så, men inte så nytt.

Finalerna på Solvalla igår höll bra klass. Och som så ofta då så är det de stora namnen som är mest skärpta, mest taggade. De vinnande kuskarna hette i tur och ordning Kihlström, Ohlsson, Goop, Kihlström, Adielsson, Goop & Kolgjini. Tränarna hette Redén, Liljendahl, Johansson, Walmann, Båth, Liljendahl & Kolgjini. Det blev naturligtvis jackpott igen. Den där Final Wurst-fonden fylls på med 2,6 miljoner till.

I dag körs Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks. Alla startande är premiechansade. Det innebär att i kriteriet kommer 8 miljoner i prispengar att delas ut. Det är mer än någon gång tidigare i ett travlopp på svensk mark. I Oaks tävlas det om 5,6 miljoner, bara Elitloppet har mer prispengar i ordinarie pott. Uppfödarpremierna hänger naturligtvis med, och det blir en hel del extra betalt för uppfödarna idag.

Uppfödarepremierna håller på att göras om, och ASVT spekulerar efter den sista auktionsdagen om det kan ha någon betydelse i att andelen sålda hästar blev så mycket högre i år jämfört med tidigare år. Återropen var få. Det kan naturligtvis ha betydelse, men också det att uppfödarna lärt sig att det är svårare att sälja hästarna för ett bättre pris senare. Internet har ju gett köparna alla möjligheter att snabbt kolla priser och bud på auktioner.

Under lördagens auktion steg medelpriset med 51%, från förra årets knappa 60.000kr till över 90.000kr i år. Det är starka papper. Totalt sett över hela auktionen ökade medelpriset med 23%, och jag tror att uppfödarna över lag är nöjda med det.

Gårdagens hjälte, Manhattan Sassy, slutade oplacerad.

Dagens hjälte är en ganska unik. Det är Xylofon Hornline som blivit utsedd till det. Xylofon Hornline är 11 år, har sprungit in 8500kr och har rekordet 19,6. Idag skall han göra sitt livs sjätte start, den första i ett reguljärt travlopp på sex år. Han började sin bana hos Jim Oscarsson som körde premielopp med honom som tvååring. Sedan blev det en kort sejour hos Lars Grew innan han hamnade hos Jan Brolin där han stått på träningslistan sedan 2009. 2010 kvalades hästen och gjorde några starter. Tre diskningar i följd medförde dock kval, som genomfördes 2012. Ingen start då, och det kom att ta till 20:e Maj i år innan han klarade kvalet igen. Nu är det dags för start i Rommes andra breddlopp runt klockan 11:30 idag.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.