Korta notiser per den 25:e September 2018

ST:s sätt att välja vänner
Pratade med lite spelbolagsfolk igår. De kunde inte för sitt liv begripa vad ST egentligen vill, eller om de begriper konsekvenserna av det man försöker göra. Från ST:s sida har det verkligen inte varit något jubel över att fler spelbolag kommer in på arenan från årsskiftet. Man håller på med lite uppdelning av system mellan sig och ATG, men det behövdes i alla fall om ATG skall kunna säljas eller sättas på börsen.

Man rusade iväg och bildade Tropherty som sög en massa resurser innan någon fick hejd på det där, eftersom man glömt bort det viktigaste. Andra spelbolag bjöds inte in till hästsportens spel, utan de förväntades köpa dyra bildrättigheter för att sedan från ingenstans skapa nya spelformer som skulle konkurrera med ATG.

Man har till och med effektivt låst spelbolagen ute med en regel om ”en för alla, alla för en” som i praktiken gör det ointressant för banorna att teckna några fetare sponsorkontrakt. I sådana fall skall pengarna delas med 32 andra banor, och då blir det mer intressant att få ”Lasses ved och symaskiner” att sponsra ett lopp än att t.ex. få ett spelbolag att köpa namnrättigheterna till hela banan under ett antal år.

Det man får nu är ett antal spelbolag som kommer fortsätta med det man gjort förut. Erbjuda fasta odds på de mest intressanta loppen, försöka knapra i sig lite större marknadsandelar och inte bidra med en krona till hästsporten. Ett och annat försök att få till något poolspel kommer kanske att göras, men sannolikheten till succé är liten.

Det är en rätt så liten del av svenskt trav som är intressant för ATG idag. Det handlar om 1 000 – 1 500 lopp om året, som skall jämföras med de c:a 8 500 lopp man kör per år. I speloptimeringens namn har de här loppen lyfts fram. Det är ett rätt litet antal lopp som drar in pengarna till de andra loppen, och jag ser en kommande konflikt segla upp. Hur länge tänker de som har lördagshästar finna sig i att överskottet från deras hästar finansierar alla de andra loppen?

Om jag hade varit ST hade jag kanske försökt prata med de nya spelbolagen på marknaden om hur man kan göra fler lopp attraktiva. Tagit initiativet istället för att bygga en organisation som väntar på att någon hör av sig. Satt lite press på sitt eget spelbolag att det som de inte klarat av att utveckla med 44 års monopol finns det nu krafter som jobbar med. Det är knappast så att man skadar ATG om någon försöker göra något med de 80% av travloppen som är ”tärande”.

ST har valt att den enda vännen man vill ha är ATG, de andra vill man inte ha att göra med om de inte får diktera villkoren. Är det travsportens önskvärda läge?

Johan och Stefan
Den frågan får man chansen att ställa till Johan Lindberg och Stefan Hultman som skall ut på turné till landets alla banor. Jag gillar att det är alla banor som besöks, även de allra minsta, för det ger en helhetsbild av läget i travnationen.

Det finns några frågor jag skulle önska att man pratade mer om:
– Hur skall publiken, den som finns kvar tas omhand, och hur skall banorna kunna tjäna pengar på den? Flera banor sitter med rejält överdimensionerade anläggningar som kräver renoveringar för många hundra miljoner, och förmodligen kommer inte publiken att öka för det. Vad ger det för signaler om grävskoporna får anpassa storleken?
– Hur skall vi klara av att ha bra gäststallar, och hur skall det finansieras?
– Hur ser framtidens säkerhetsarbete ut? Kommer krav på att ambulans skall vara på plats vid tävling?
– Hur blir sporten mer attraktiv för spelare, nya hästägare och aktiva?
– Hur ökar vi kompetensen hos de aktiva, så att de får fler hästar till start och kan konkurrera om prispengarna?

Informationskällor
Om man vill följa svensk travsport finns det en del källor till information som jag vill rekommendera. Det är dels de protokoll från ST:s styrelsemöten och förtroenderåd som läggs upp, dels de veckobrev som nu åter är igång. Där får mycket sådant som inte blir pressmeddelanden en plats att luftas. Det må vara en envägskommunikation, men det är alltid intressant att lyssna på vad andra har att säga. Vi är skapade med två öron och en mun, en tydlig signal om att man bör lyssna dubbelt så mycket som man pratar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.