Korta notiser per den 25:e Oktober 2018

ATG:s kvartalsrapport
ATG kom med sin delårsrapport igår. Inte så mycket pukor och trumpeter, för det var den inte värd. Istället är det en rapport där man kan konstatera att utan det nya licenssystemet med betydligt lägre skatt från årsskiftet så hade ST fått vara i full färd med att skära ned prismedel och anslag inför nästa år.

Spelet
Spelet på hästar i Sverige minskade med 5% under tredje kvartalet. Ungefär häften av det beror på att man förra året hade 14 ordinarie V75-omgångar i Q3, i år var det 13. Den andra halvan förklarar man med fint väder och fotbolls-VM. Den utländska omsättningen ökar, och mest av allt ökar streckspelen. V/P/Tv/Tr/DD/LD tappar rätt så rejält. Ett ensidigt fokus på streckspelen i marknadsföringen, men också det faktum att potterna inte är så märkvärdiga i många lopp när direktspelet skall delas upp på fyra spelformer i varje lopp är enligt mig orsakerna.

Resultatet
Resultatet för ATG är hittills i år -82 miljoner. Det är väldigt tydligt att ATG inte har någon intjäningsförmåga i år som motsvarar pokalåret, utan man får ta av det man sparat i ladorna. Man kan skylla på investeringar och lite av varje, synar man siffrorna är det snarare så att investeringarna förbättrat resultatet eftersom en hel del eget arbete kostnadsförs som investering som skall skrivas av i ett senare skede.

Kassan
Ser man till kassan så har ATG hittills i år tagit upp lån och krediter motsvarande 170 miljoner netto. Ändå är det ingen välfylld kassakista, utan där finns i form av likvida medel ungefär de pengar som kunderna har på sina ATG-konton. Själva hästsportens fond är i själva verket immateriella tillgångar och materiella anläggningstillgångar som skrivbord, kontorsstolar och datorer. Inte ens pengarna som borde varit fonderade för jackpot och boost hade man på kontot vid kvartalets slut. Nu säger ji finanschefen att ytterligare en kreditlina är på gång, kanske redan på plats, men det är definitivt inte så att ATG badar i pengar. Ägarna har genom åren plockat ut vad som går.

Sportens medel
Hittills i år har ATG haft en bruttoomsättning på 10 025MSEK i Sverige, och med en marknadsavgift på 8% hade det gett 802MSEK till travsporten. Sedan har man jaft ytterligare 1 967MSEK i utländsk omsättning. Det är väl tveksamt om ATG ens får 8% av det spelet från sina internationella partners, men det skulle innebära ytterligare 157MSEK till trav- och galoppsporten. Hittills i år har ATG betaltat ut 1 480MSEK, det är 521MSEK mer än vad en marknadsavgift skulle ha inbringat.

Jackpot-hattande
Igår passade också ATG på att återigen ändra sig om jackpotförfarandet. Om det den 10:e November blir jackpot, så går de pengarna inte vidare till nästkommande omgång, som körs på Bjerke, utan det blir till den 24:e November. Detta trots att Norge skall vara med i spela både den 10:e och den 17:e, men inte den 24:e. Om det däremot blir jackpot på den extraomgång som körs den 11:e November så går de pengarna vidare till Bjerke-omgången den 17:e. Vad som händer om extra V75 körs på udda datum ett jämnt veckonummer och Boostnumret är jämnt delbart med 7 berättas det inte…

Franska bestraffningar
Det franska travförbundet har skärpt till sina regler till en nivå som får svenska regler att verka rätt mjäkiga. Inte vad gäller drivningar, utan för att orsaka omstarter. Att vända för tidigt eller hindra annan häst att köra ut på banan kommer nu rendera i två dagars avstängning. Fördröja starten kostar 1% av förstapriset, plus två dagars avstängning. Om samma kusk orsakar två omsarter i samma lopp kostar det också en procent av förstapriset plus 15 dagars avstängning. Tre omstarter inom 60 dagar renderar en procent av förstapriset plus åtta dagars avstängning. (Skulle vi ha några kuskar som inte var avstängda i Sverige med dessa regler?).

Om det är ett Quintélopp är reglerna striktare, och ännu värre blir det om det är ett Grupp 1-lopp. Värst av alla är att orsaka en omstart i Prix d’Amerique eller Prix du Cournulier. Där är det 1% av förstapriset (dvs c:a 45 000kr) + 8 dagars avstängning. Dubbla omstarter kostar en månads avstängning.

Amatörframgångar
Det blev rejäla framgångar för amatörerna i gårdagens V86-omgång. I tredje avdelningen segrade Marie Runhammars Actually till 15 gånger pengarna och lade till 70 000kr på kontot. I loppet efter segrade Anna Björlins Lullaby S.I.R. och fick för det 60 000kr. Ytterligare sex prisplacerade, varav några framskjutna placeringar, gjorde att det blev ordentliga tillskott i kassan för flera deltagare.

1 tanke på “Korta notiser per den 25:e Oktober 2018”

  1. Det du skriver om ”Kassan”/vad kunderna har på sina atg-konton förklarar varför man slutade betala ut vinster under ett par veckor vårvintern 2010, precis när ”M” tog ut sin rekordvinst på 67 miljoner i en enda smäll.
    Man skyllde då på att man plötsligt fått i uppdrag av staten att kontrollera alla kunders uppgivna bankkonton, och därför stoppade utbetalningar under en period.
    Något man dessutom gick ut och berättade/ljög om först ett par dagar efter att man satt detta i verket, när folk oroligt började undra vart deras pengar egentligen tagit vägen…
    Spelbolaget har och kommer aldrig att förneka sig, speciellt inte vad gäller arrogans mot sina kunder.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.