Korta notiser per den 25:e Maj 2018

En sådan här vecka är det lätt att annat trav inte intresserar mig så mycket, att man i  all Elitloppshausse hoppar över det andra. Men igår såg jag i alla fall Obi-Wan, den danska hedershästen, göra sin årsdebut som 12-åring. Från spår 8 hamnade han sist i fältet, och sedan fick han gå på och göra jobbet själv i tredjespår sista 700 med fångade in Fossens Bonus på linjen, trots att han fått bestämma i ganska beskedligt tempo.

ATG + PMU = Sant
Det såg inte allt för mycket ut för världen, blev inga ”stoppa pressarna” i travmedia, men pressmeddelandet igår om att PMU:s kunder kan spela vinnare och plats till Elitloppet och ytterligare ett antal andra tävlingsdagar kan vara en rätt viktig händelse.

PMU och ATG har länge gått som två tungviktare i en boxningsring och tittat på varandra. Det är inte särskilt många slag som delats ut, mest små distraherande jabbar. Samtidigt har man allt mer sett att det är stora stabila organisationer som kan föra sportens finansiering framåt. De ser på vad som sker i Italien, vad som skett i Tyskland, hur det ser ut i Holland och Belgien. De ser på Danmark, de ser ett Norge som knappt spelar på sina egna hästar längre. De ser Finland som gått samman med det stora statliga monopolet och nu trängs mellan kasinospel, lottokuponger och e-bingo.

Om det här är början på ett djupare, mer intensivt, samarbete mellan PMU och ATG så kan det komma att innebära massor av skojjigheter för både svenska och franska spelare. PMU har flera spelformer som vi i Sverige saknar, som couplé där man skall hitta två av de tre första, eller ”2 sur 4” där man skall hitta två av de fyra första. Kanske inte så roligt att spela i ett lopp med 6 hästar och en megafavorit som står i 1,12, men i lopp som Harper Hanovers och andra lopp är det rätt så skoj.

Fransmännen har dessutom sitt Quinté som är stommen i franskt spel.

Men Sverige och ATG har en hel del som intresserar fransmännen. De ser spelet på lördagar från denna lilla nation, de ser våra streckspel med fantastiska potter, de ser hur svenska spelare omsätter rätt rejäla pengar till franskt trav, de har sett experimenten med Xpress-trav, de ser hur även lokala V4:or till t.ex. franskt och australiskt trav drar till sig kritisk massa i potterna.

Det finns väldigt många anledningar för PMU och ATG att diskutera vidare.

Italiensk strejk
De italienska tränarna har gått ut i en hälsosam strejk och vägrar anmäla hästar. Hittills har tävlingarna idag och i morgon ställts in. Anledningen till strejken är dels en fem månader lång eftersläpning för utbetalningar av såväl prispengar som uppfödarmedel, dels ett missnöje med att stora viktiga lopp flyttas runt i kalendern mellan banor och i tid, ibland med mycket kort varsel. Det italienska jordbruksdepartementet som administrerar italiensk travsport säger sig dock endast försöka bekämpa maffians inflytande på den italienska travsporten. Det torde finnas anledning för parterna att sätta sig ned och förklara varandras problem, och hitta gemensamma lösningar.

Speltips
Idag börjar det, Elitloppet. Tänkte bjuda på lite speltips.

Lopp 1
4 Zidane Grif galopperade hejdlöst i sina fyra första starter, men har sedan fungerat i två raka imponerande segrar på 12,5a/1650. Det är ingen annan i fältet som varit i närheten av sådana tider ännu, men nu är det ett halvvarv längre. Han skall hålla sig i trav i en ny miljö efter lång resa. Vi talar om en treåring trots allt. Mest erfarenhet har 1 Smoky Cloud som hunnit göra tio starter i Finland. Om man inte spikar Zidane Grif så kräver det här loppet rätt många streck för att man skall känna sig trygg.

Lopp 2
2 Boadicea har glänst i fem raka segrar i Finland som stor favorit. Nu är det Sverige och våra välstammade hästar med världens bästa gener. Det känns inte som att den har 64% segerchans som streckprocenten är nu. 6 Symphonic Ida såg fin ut vid segern senast, och Per Eriksson vet hur man får hästar att utvecklas. Ett fynd i strecklistan.

Lopp 3
Ett lopp där favoriterna håller hög klass. Det torde stå mellan fyra hästar. 3 Even’s Cool Boy blandar och ger lite. Vann senast trots galopp, men har hoppade också i starten innan. Van att resa, men tufft motstånd nu. 5 Garrett Mix är segervan, och har tjänat mest pengar i loppet. Har varit ute och härdats i några lopp på slutet. 2 Riptide R.D. kommer med fyra raka segrar i raden, och det är alltid imponerande. Idag dock med helt ny nivå på motståndet. 1 That´s Art är lite grön ännu, men har två Åby-segrar på tre starter i livet. Körs nog på innerspår och hoppas på lucka till slut.

Lopp 4
2 Staro Miami tränas och har tävlat i Finland. Kom dock över och vann ett Margareta-lopp i den där omgången som flyttades till Mantorp. Har inte startat sedan dess. Mycket svårbedömd. 11 Racing Brodda var trea i uppfödningslöpningen, och gör nu årsdebut. Mest pengar på sig, men också väldigt svår att sätta in här. 6 Aleppo Pine och 3 Up to Me är två hästar med färsk bevisad form som jag gärna tar med på kupongen.

Lopp 5
4 Lesperanza har här en bra chans att vinna. Såg väldigt fin ut senast och motståndet ser beskedligt ut. 1 Xanthis Amazing kommer från seger, men det var inte hästar av den här kalibern hon mötte då.

Lopp 6
Dagens stökigaste lopp, 3140m voltstart med tillägg. 1 Ypäjä Louvre från Finland har varit framgångsrik på långa distanser. Från Ryssland kommer 3 Grammofon som i två starter på Solvalla varit trea och tvåa. Kan duga idag. 4 Caesar’s Dream gillar långlopp och har flera segrar i raden över lång distans. 7 Kyrkebys Rut har startats igång på Gotland, och kommer nu mer form. Gillar också lång distans. Mycket bortglömd idag. 12 Massitj har klarat av årsdebuten, men det var ett tag sedan. Kan kanske behöva ett lopp till i kroppen innan det är dags för stordåd.

Lopp 7
Nurmos/Kontio skall lufta 7 Bella Unica i detta lopp. Det är en fin häst som jag tror kan växa ordentligt i klass, och jag tvekar inte att spika den på V5 idag. Om man garderar så skall 6 Cindy Tiger med på lappen. En fin dansk häst som har årsdebuten avklarad.

Lopp 8
Amatörlopp med fyra svenska och fyra franska amatörer. 4 Corky Ramirez tränas av Westholm och det är Patrik Fernlund som kör den. Även om den inte vunnit på slutet borde han kunna få den att vinna idag. I övrigt handlar mycket om hur loppet körs och hur det störs. Det behöver inte vara fel att helgardera.

Lopp 9
Ungdomslopp, och den som är kallast i sin körning brukar ha fördel. 4 Magnolia Boy har mycket fin form, och i sammanhanget erfarne Alice Molin brukar kunna köra rätt så vårdat. Blir nog svårslagen och är en chansspik. Det är den, eller i stort sett alla.

Gav det rätt betalt?
V4 Visby
Förväntat antal rätta rader: 226
Antal rätta rader: 223

V5 Östersund
Förväntat antal rätta rader: 226
Antal rätta rader: 223

V64 Axevalla
(693 302kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 10
Antal rätta rader: 13

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.