Korta notiser per den 25:e Juni 2018

Jag hoppas att de allra flesta haft en trevlig midsommar med god mat, goda vänner, få myggor och en hel del sol.

Midsommarpubliken
Midsommarhelgen är en av de allra största helgerna vad gäller publik på travet. De banor som tävlar, vanligen våra mindre banor, har publiksiffror som hade varit imponerande för vilken bana som helst. Och det vanligen utan några lopp med gigantiska prispengar, eller speciellt inbjudna stjärnhästar från jordens alla hörn. Det är ”folkligt”, på banor med blygsam restaurangkapacitet. Naturligtvis blir det då också väldigt väderberoende.

Jag har kollat publiken de senaste åren. Tävlingsprogrammet är väldigt statiskt runt denna helg, så det går lätt att jämföra. Jämförelsen börjar på torsdagskvällen med Rättvik och Dannero, och slutar på söndagen med Kalmars V75.

2015 var publiken 37 700 personer på jämförbara dagar
2016 var publiken 42 000 personer på jämförbara dagar
2017 var publiken 40 300 personer på jämförbara dagar
2018 var publiken 30 200 personer på jämförbara dagar

2015 hade Årjäng dubbeltrav fredag-lördag och Arvika tävlade på söndagen. Med dessa två dagar var totalpubliken 40 700 personer.
2016 tävlade Arvika på söndagen. Med denna dag var totalpubliken 42 900 personer.

Hur publik räknas har varit lite svävande. Pratar man med folk från olika banor så tittar de gärna ned i backen när publiksiffrornas trovärdighet skall diskuteras. Det ”skattas” och räknas om vartannat. Vad som faktiskt är bokfört som en intäkt i form av entréavgifter är lite hemligt. Jag har fått för mig att man i år varit lite mer noggrann. Det låter i alla fall som så att allt fler inser att man inte lurar någon annan än sig själv med publiksiffror som är uppåt väggarna.

De som köper in reklam och som skulle kunna tänka sig att synas på travbanornas stora reklamskyltar är i alla fall måttligt imponerade. ATG Live-tittarna är ett okänt antal, publiken räknas inkl aktiva och personal och antalet TV-tittare på andra dagar än lördagar relativt marginella. Då kanske man hellre köper reklamutrymme av handbollen, innebandyn, fotbollen eller hockeyn.

Loppförstörande moment
”Det är väl kul när det tävlas” brukar man höra ibland när hästar fått öppna i vansinnestempo. Ja, det är kul när det tävlas, inte alls roligt när man uppenbart saboterar. Om man kör optimistiskt och offensivt är det klädsamt om man ändå försökt hushålla med krafterna så att det inte är ”tomt i tanken” förrän på upploppet. När det tar slut långt tidigare är det kanske idé att börja titta på paragrafen om att köra för bästa möjliga placering. Ur spelsäkerhetssynpunkt är det viktigt att spelarna inte får för sig att en del styrningar endast är till för att förstöra en favorits chans att vinna.

Ekonomisk kontroll
Det vore heller inte så dumt, ur samma spelsäkerhetssynpunkt, om ST lade in mer ekonomisk kontroll i sina licenskrav. Jag skulle kunna tänka mig krav på auktoriserad revisor redan vid fler än 7 hästar på träningslistan, och kanske att ST själva gjorde en fördjupad revision om man har fler än 50 hästar  på träningslistan. Detta för att undvika sådant som t.ex. uppdagats hos Östersunds FK som ändå har lämnat in sina ekonomiska förehavanden för att få sin elitlicens i fotbollsallsvenskan.

Spelet på trav, och därmed hela finansieringen för alla involverade, skulle allvarligt äventyras om det kom fram att t.ex. en kusk mot betalning kört bort både sin egen häst och den som suttit i ledningen genom att köra överdrivet offensivt med en häst som inte står distansen ut.

Veckans trav
Måndag
Solänget har lunchtrav. Ikväll kör Halmstad uttagningar till stosprintern, det kanske mest bortglömda insatsloppet i Sverige. Man har också ett genrep för fyraåringar över 1609m med 100 000kr till segraren inför sprintermästaren för den som vill vässa formen. Eskilstuna är saxbana.

Tisdag
Lunchtrav på Axevalla. Solvallatisdag med bland annat Nu Pagadis lopp för femåringar med 100 000kr i förstapris. Arvika och Jägersro tävlar samtidigt. Jag antar att Jägersro blir saxbana.

Onsdag
V86-cirkusen kommer till Åmål och har då försök i klass II och Diamantstoet med vardera 125 000kr i förstapris.

Torsdag
Örebro ser till att lunchen täcks av travlopp. Åby har hand om V64 och bland annat får vi se Åby Nordic Monte Trophy med hela 300 000kr till vinnaren. Visby är saxbana och Bollnäs har breddlopp.

Fredag
Kalmar har lunchtävlingar med V65. På kvällen har Färjestad V64-tävlingar med bland annat E3-consolation i bägge klasserna med 100 000kr i förstapris. Det är också Diamantstoets final med 250 000kr till vinnaren. Bergsåker är saxbana och även Lycksele gör en av sina tävlingsdagar på kvällen.

Lördag
Oviken har en tävlingsdag med början klockan 14:00. Annars riktas blickarna mest mot Färjestad där det är E3-finaler med 925 000kr i förstapris, plus finaler i de andra divisionerna också med höga förstapriser. Dessutom Färjestads Jubileumslopp med 400 000kr till segraren där vi åter skall få se Maori Time.
På kvällen kör Vaggeryd V65-tävlingar.

Söndag
Breddtrav från Åby på förmiddagen. På eftermiddagen kör Hagmyren den första av sina Sleipnerdagar med kallbloden i fokus. Det blir GS75 med Sto-SM för kallblod med 250 000kr i förstapris. Dessutom Hälsinglands treåringspris för kallblod med 100 000kr i förstapris och Sleipners Elitlopp med samma prissumma. Som grädde på moset ett försök i Diamantstoet med 125 000kr i förstapris.

Travfester med ihåliga lopp
Det är med andra ord en vecka där man samliga sju dagar har minst ett lopp med 100 000kr i förstapris. Det hör verkligen inte till vanligheterna, men den här veckan spänner man musklerna och det är höjdpunkter varje dag för varmt och kallt, för sulky och sadel, unga och äldre, hingstar och ston. Därför är det tungt att se startlistorna vara så korta. Det är massor av startfält som är minst sagt ihåliga, trots att prispengarna är fullt rimliga.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.