Korta notiser per den 25:e Juli 2018

Sommarbanor
Såg lite på tävlingarna från Oviken igår. Visst är det lite charmigt och pittoreskt, men man ser också snabbt att det är en bra bit kvar upp till att vara en bana där man kan arrangera tävlingar av lite mer klass. Det kostar pengar att ha banor med sådan klass att man kan arrangera V75 eller andra spelformer som omsätter 100 miljoner.

Vi har sex sådana här sommarbanor i Sverige med ett fåtal tävlingsdagar, och fem av dem har nu kört klart. Kvar är Tingsryd med två tävlingsdagar kvar att avverka, varav en GS75.

På Oviken blev Rikard N Skoglund champion.

Övriga redan klara championat är:
Lycksele – John Östman
Hoting – Ove A Lindqvist
Arvika – Niclas Benzon
Karlshamn – Fredrik Persson

På Tingsryd leder Kevin Oscarsson med sex segrar, före Tommy Zachrisson som har fyra.

Gunnar Melander
Igår kom nyheten att Gunnar Melander flyttar sin verksamhet till Hälsingland och Bollnäs. Inte den största flytten som gjorts, Gunnar har 7 hästar på träningslistan. Men Gunnar Melander är en av fem proffstränare idag på Dannero, och inte ens om de andra slår ihop sina siffror brukar de kunna hota honom vad gäller tränarchampionatet.

Det är naturligtvis roligt för Bollnästravet att få ett tillskott till sin tränarkår och ytterligare förstärka kallblodskunnandet ”söder om Bergsåker”. För Dannero är det på samma sätt en stor förlust att tappa en tränare som ändå har hållit statistiken uppe.

Norge
Spelet i Norge har inte gått bra första halvåret. Nästan 5% ned. Den verkliga anledningen är att spelet hos ombuden gått ned till följd av krav på spelkort. Sedan lider väl norska ombud av samma problem som de svenska att man köper färre kvällstidningar, det är färre som röker och därmed inte har någon anledning att ens komma in till dem.

Men norska Rikstotos ordförande får det att låta som det är Sveriges och ATG:s fel att man backar. Och Fotbolls-VM, och att det inte finns någon publik kvar i norskt trav…

I mina ögon har norska Rikstoto ingen annan än sig själv att skylla. Man har haft stora sportsliga framgångar inom travet med otaliga stora stjärnor de senaste åren. Tekno Odin, Lannem Silje, Papagayo E, Lionel, B.B.S. Sugarlight, Support Justice, Giveitgasandgo, Evil Enok M.E. etc. Superstjänor som skidsportens Björgen, Johaug, Sundby och Kläbo. Men man förmår ändå inte profitera på det, utan erbjuder de norska spelarna fransk galoppsport och så tvingar man upp de aktiva i svinottan för att köra lopp åt ett franskt spelbolag på nationalarenan.

Istället för att bygga upp den norska travsportens popularitet så gör man vad man kan för att gömma undan den för sina landsmän och tvingar de flesta bra norska hästar att tävla utomlands.

I Sverige finns det ju rätt starka krafter som gärna vill att de omgångar av V75 som körs i Norge skall komma hem och köras i Sverige. Det finns nog inte en enda svensk bana som inte har en plan för vad man skulle kunna göra med en sådan V75-dag.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.