Korta notiser per den 25:e Januari 2019

Fler ”pop-stall”
Gårdagens nyhet att Åke Kristoffersson börjar jobba med Reijo Liljendahl är en del av en pågående trend. Vi har sett det förr i travets historia att när ett antal duktiga personer börjar jobba tillsammans kan det bli väldiga effekter. Sedan ett antal år har vi sett hur bröder, par, far och son etc har jobbat sig uppåt till nya höjder, och det kommer bli mer sånt nu. Det är tufft att driva rörelser helt själv. Med mer erfarenhet, större kontaktnät och gemensamma kunskaper kan man matcha ägarnas högt ställda förväntningar.

Vad sägs om att publiken kommer i fokus?
Debatten om publiken på banorna rasar vidare i travkrönikörernas värld. Får jag föreslå ännu en punkt som säkert får en del ansikten att skrumpna samman av ilska. Vad sägs om att sluta fokusera på hästägare, skötare och tränare och istället fokusera på publiken som har betalt en massa pengar för att bli underhållna ett antal timmar? Man får vara bra himla travnördig om man skall tycka ens den fjärde segerintervjun för dagen är särskilt rolig.

Förväntad statistik
Från statistikens underbara värld har jag plockat fram lite siffror om favoritinfriande.

Detta gäller alla lopp på dagens huvudstreckspel, alla klasser, alla distanser, alla startmetoder (utom linjestart).

Om 9 eller 10 hästar startar i loppet vinner favoriten 47% av loppen
Om 11 eller 12 hästar startar i loppet vinner favoriten 31% av loppen
Om 13 eller fler hästar startar i loppet vinner favoriten i 29% av loppen

Underlaget är lite klent, jag tror att om ytterligare några hundra lopp kanske kurvan är lite mindre brant, men lutar åt samma håll. Kanske har jag då också tillräckligt underlag för loppen med färre än 9 deltagare.  Men ja, för travspelandets skull finns det anledning att skriva populära proppar och se till att hästarna är fräscha så de slipper strykas.

Det är ju inte så att favoriten blir sämre i lopp med många deltagare, men slumpen ökar ordentligt.

Samarbete vs konkurrens
En fundering kring det här med samarbete och konkurrens också. Sverige är ju indelat i olika regionala sammanhang inom allt från statsförvaltning till divisionsindelning i sport. Det finns en del att vinna på att samarbeta, även närliggande ”konkurrenter” emellan. Men allt kan inte vara samarbete och konsensus, det måste få vara konkurrens också. Konkurrens om sponsorer, om aktiva, om tävlingsdagar, om evenemang och om publik etc.

Vad skulle hända om t.ex. Kalmar, Romme och Solänget skulle dela på en eventansvarig? En person som inte jobbar i en region med intilliggande konkurrerande banor utan som skall ut och slåss emot dem i många fall istället? Jag tror att ett visst mått av konkurrens är bra, för det får alla att skärpa sig, utveckla nya saker och mäta sin framgång mot andra.

Dela startbil och referent kan man samarbeta om, men sponsorpengar konkurrerar man om.

Sport idag:
Handbolls-VM har kommit till semifinalerna, det blir säkert spännande och bra handboll, men tyvärr utan Sverige.
I fotbollens värld är det 4:e omgången i FA-cupen. Arsenal möter Manchster United. I asiatiska mästerskapen är det kvartsfinaler, och några andra europeiska ligor bjuder på strömatcher för de dyrt betalande TV-bolagen att sända.
Ett par basketmatcher och allsvensk hockey finns också för den som har sitt favoritlag harvar där.
Romme som är värd för kvällens trav har inte konkurrens från annan sport i alla fall.

3 tankar på “Korta notiser per den 25:e Januari 2019”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.