Korta notiser per den 25:e Augusti 2018

Dan Persson
Dan Persson skrev igår en alldeles lysande krönika i Idrottens Affärer som väldigt enkelt beskriver det här med befolkning, upptagningsområde och ekonomi för elitidrott. I hans exempel har han förenklat det med bara fotboll och ishockey. I vårt glest befolkade land förväntas vi ju också hysa publiksporter som innebandy, handboll, basket, bandy, motorsport av alla dess slag och trav. Utöver det en massa internationella evenemang som världscuper och mästerskap av olika slag. Och så damerna, inte att förglömma. De vill också spela fotboll och hockey inför fulla arenor och tjäna miljoner.

Travtävlingar
De flesta travtävlingar har en del gemensamma negativa egenskaper. De tar lång tid, det är svårt att åka kollektivt dit och det är inte sporten i sig som står i centrum. När jag försöker titta på det här uppifrån så är jag rätt säker på att de flesta travbanor skulle må bättre med en mycket mindre anläggning för ätande publik. Ge upp skulle en del kalla det, jag säger att man anpassar sig till verkligheten. Nästan alla publiksporter har problem med att deras arenor bara fylls ett fåtal gånger per år. Resten av evenemangen har man en överkapacitet på allt mellan 30-70%, och det blir naturligtvis dyrt i längden.

Multijackpot
ATG:s multijackpot skall ut idag. Att tänka på är att om det blir jackpot idag för fem rätt, så blir återbetalningen ändå bara ungefär det ”normala” 65%. Och det finns ett par ritkigt stora favoriter i form av Månprinsen och Readly Express. Vinner bägge två vill det mycket till för att det inte skall bli jackpott på fem rätt.

Om å andra sidan bägge de förlorar så blir det istället stor risk för sjurättsjackpot.

Dagens omgång
Lite tankar om dagens omgång:
Laskari imponerade stort i debuten för Timo Nurmos, men en svala gör ingen sommar. Jag garderar honom ganska ordentligt, för det finns en hel del värde i att lyckas fälla honom. From the Mine kommer t.ex. från Rikstotoseger och är streckad på 1,5%.

Månprinsen skall väl normalt vara huvudet högre än det här motståndet, men har han en dålig dag vill jag ha med Mofaksan som har en hysterisk form just nu. Och Tand Kraft kan vara vår nästa stora stjärna bland äldre kallblod. Bägge har 1% på sig.

Tredje avdelningen är mer öppen, och jag tycker nog att spelarna värderat vinstchanserna rätt. Skall man ändå försöka hitta någon lite bortglömd så är det Longcat Hanover som från ett bra spår kan få en fin position. 1% just nu, borde kanske vara 2 eller 3% i alla fall.

Fjärde är stoloppet med lärlingar. Här skall det ju skrälla. Det är dyrt att helgardera. Lindas Girl hoppade från start senast. Körs nu av Emilia Leo som börjar få rutin och är vass på banan. Längst bak sitter Viktor Svanstedt bakom Evin Boko som väl går ned i klass ordentligt idag. Inte något bra läge, men troligen bästa hästen med marginal.

Femte avdelningen har O’man Flax som rätt så klar favorit. Det är en bra häst, men ingen spik. Jag tror Logo Light har nästan lika bra chans, men bara 7% streck. Och andrahandaren Walkie Talkie har väl vässats för det här loppet på hemmaplan?

I sjätte har spelarna utsett fyra hästar till favoriter och det är nog inte fel att ha alla de fyra med på systemet. Ganska svårt att se att någon utanför den kvartetten skall vinna, men Wollafur är i alla fall bra inmatchad, Jepson kör och spåret är bra. Lite frågetecken om form och kapacitet att vinna på V75, men 3% chans skall han väl ha i alla fall.

Och så är det Sundsvall Open Trot. Readly Express har 80% av insatserna på sig, från spår 8. Det är väldigt mycket, kanske rekord från det spåret, och det är ju inte så att det inte finns goda konkurrenter. Jag är inne på att försöka fälla honom. Heavy Sound, Nadal Broline, Milligans School, Lionel, Pastore Bob… Det finns konkurrenter som härdats under sommaren i den yppersta eliten, som är vana att tävla mot de allra bästa och bevisat att de hävdar sig där.

Om jag vinner?
Vad jag gör om jag vinner stort idag? Då åker jag ned till Luddes auktion, köper en fin häst efter Ready Cash med Viking Kronos som morfar. Sedan får den gå i träning hos Ludde med instruktionen att Dante kör den i loppen. Och den anmäls inte till Svampen, uppfödningslöpningen, E3, pokalloppen eller sprintermästaren. Kriteriet, Derbyt och BC räcker gott om man sedan vill vinna Elitloppet och PdA med en häst som äldre.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.