Korta notiser per den 25:e April 2018

Är Norge den sista sovjetstaten?
Norska stortinget är verkligen inga entusiaster vad gäller spel. Man har redan mycket stränga regler vad gäller spel med hårda gränser för hur mycket man får förlora per vecka. Nu skall man på allvar ta itu med norrmännens spelande på utländska bolag. Betalningar till spelbolag skall stoppas. Man tänker också stoppa betalningar till olika betaltjänster som förmedlar pengar till spelbolag. Reklam för utländska bolag skall stoppas, norska spelbolag skall dra ned på marknadsföringen och norska oljefonden skall sälja alla sina spelaktier.

Norska folket däremot spelar för miljarder hos utländska spelbolag och frågan är hur länge de kommer att acceptera att vara så strikt reglerade av sin regering. Mitt grundtips är att det blir en katt- och råttalek med betaltjänster och kanske också utländska bankkkonton. Annars kanske kryptovalutorna får lite folklig användning när norrmännen fortsatt vill spela nätpoker eller spela Lionel till fast odds i Elitloppet.

Sverige kommer ju att få spellicenser från 2019, men det betyder också stopp för spel hos bolag som inte har licens här. Långt ifrån alla bolag kommer att söka licens och få det, så debatten om människors frihet på nätet kommer blomma upp här också.

Solvalla
Debatt blev det på årsmötet som Solvallas ägare, Stockholms Travsällskap hade. Det slutade med att sittande ordförande röstades bort, samt att två ledamöter och valberedningen avgick. Jag har ärligt talat ingen aning om vad man är oense om den här gången (det finns annars en lång och kostsam tradition över att vara oense om olika saker).

Det jag vet är att Solvalla behöver en styrelse som på ett eller annat sätt kan hantera att publiken uteblir. Det går inte att ledlöst vandra därför att styrelsen är indragen i något slags skyttegravskrig. Om en månad är det Elitloppet, Solvallas absolut viktigaste evenemang.

Örebro
I Örebro hoppas man också på att marken som deras nuvarande travbana ligger på skall ge så mycket pengar att man kan bygga en ny travbana på annat ställe. Igår fick styrelsen grönt ljus för att inom uppsatta ekonomiska ramar fortsätta arbetet. Den svaga länken är väl om marken verkligen är värd pengarna man hoppas på. Men nu vet man vad man vill, och kan det inte finansieras så får man söka andra vägar att finansiera det hela.

Är Ulf stålmannen?
Det observerades på ett forum igår att Ulf Ohlsson ämnar köra lunchtrav på fredag på Dannero. Det förstår jag. Dannero är som en sommarstuga för alla travaktiva i Sundsvall. Där har man träffat folk sedan decennier under avslappnade former långt ifrån allvaret hemmavid. Inte missar Ulf en chans att träffa människor han kört häst åt i decennier. Men sedan skall han köra pokalkval på Åbytravet samma kväll. Första uppsittningen är 19:30. På fyra timmar skall Ulf ta sig från Ådalen ned till Sveriges baksida. Därmed är undertecknad övertygad om att han är stålmannen.  Har Dannero någon telefonkiosk kvar att byta om i?

Gav det rätt betalt?
V4 Bergsåker
Förväntat antal rätta rader: 3 680
Antal rätta rader: 4 807

V64 Solvalla
(3 020 787kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 39
Antal rätta rader: 28

Speltips
V86 Solvalla/Jägersro
V86-1: 1, 2, 3, 4, 6, 9
V86-2: 2, 4, 5, 7, 8, 9
V86-3: 4, 10, 11
V86-4: 5 Global Unprotected
V86-5: 9 Jamie Oliver
V86-6: 2 Odessa Celeber
V86-7: 1, 3, 5, 7
V86-8: 1, 5, 11
1 296 rader, 324 kronor

Gårdagens hjälte
West Wing fick dödens och såg lite matt ut in på upploppet, men när huvan rycktes svarade han och försvarade sin tredjeplats. En mycket bra prestation i skymundan av segraren.

Dagens hjälte
Dagens hjälte känner vi som I Am Dynamite, men han föddes på Menhammar och fick då namnet Protocol. Love You är pappa och mamma är In Writing efter Malabar Man. Han köptes på kriterieauktionen 2009 för 290 000kr av TNT Stable som gav hästen ett nytt namn. Han sattes i träning hos Sami Saarela. I hans regi klarades provlopp av som tvååring. Men TNT flyttade sedan alla sina hästar från Saarela, och då hamnade I Am Dynamite hos Lutfi Kolgjini. Han kvalade och startade igång hästen, men snart var sagan om TNT Stable och andra delägare slut.

Först hamnade då hästen hos Per Petersson, och i första starten där vann han ett lopp på Eskilstuna. Sedan 2013 finns hästen i Camilla Collanders regi, och hon äger numera också honom. Där har det blivit mer kontinuitet i träning och tävling, och han har numera 9 segrar tagna i 105 lopp. Den senaste segern togs i den senaste starten, i ett långlopp på Bollnäs. Ikväll är det dags igen för ett långlopp. Konkurrensen ser tuff ut, men det är ju en Love You-häst, och de brukar vara som bäst när de kommit upp en bit i åren. Vi håller tummarna.

Tillägg:
Tyvärr ströks I Am Dynamite ur loppet idag vid 11:30

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.