Korta notiser per den 24:e September 2018

Kvalitet vs Kvantitet
Det ambitiösa tävlingsprogrammet för svenskt trav skulle må bra av att man försökte skära ned det för att kunna höja prispengarna i de lopp som blir kvar, och för att säkerställa att man har en bra sportslig kvalitet på de stora inkomstbringande streckspelen. Lopp som ingår på streckspelen är ju dessutom travsportens skyltfönster.

Jag har tittat på den här veckans streckspelslopp i form av lunchens V4, saxbanans V5 och DD-banans stora streckspel och vill ge er följande fakta.

Måndag: Endast ett lopp har krävt 500 startpoäng för att komma med (V64-5). Enligt propositionerna hade det kunnat vara 13 hästar till som startat i loppen och 5 av 15 lopp är lopp utskrivet för upp till 15 hästar.

Tisdag: Inget lopp krävde 500 startpoäng för att komma med. 20 hästar till hade kunnat starta i loppen och 4 av 15 lopp är utskrivet för upp till 15 hästar. (Eskilstunas breddloppsdag ingår inte i denna sammanställning).

Onsdag: I fyra av de åtta loppen krävdes mer än 500 startpoäng för att komma med, ändå hade det funnits plats för ytterligare 11 startande hästar. Inget lopp utskrivet för 15 hästar.

Torsdag: Inte i något av dagens fyra lopp krävdes det 500 startpoäng för att komma med. Ytterligare tre hästar hade kunnat få rum, och två av fyra lopp är utskrivet för 15 hästar. Östersund som är saxbana till galoppens V64 på kvällen kör breddlopp och ingår inte i sammanställningen.

För spelarna får det här två konsekvenser. Dels är det inte så många hästar att gå igenom. Det gör generellt sett omgångarna lättare att analysera, risken att missa någon är mindre och det kostar mindre att täcka loppet med många streck. Dels är fälten ofta väldigt ojämna med en eller ett par hästar som samlat på sig många poäng tack vare fin form och kapacitet som möter hästar som på de senaste fem starterna har någon enstaka matlapp. På rätt sannolika grunder går det att avfärda en hel del ekipage.

Om man vill behålla antalet lopp så går man åtminstone börja skära ned antalet lopp med plats för 15 hästar till något enstaka per tävlingsdag. Även om sådana lopp är lite klurigare för spelarna så måste de verkligen vara fulla för att den riktiga klurigheten skall infinna sig. Sedan har jag aldrig riktigt förstått det där med att öka antalet hästar med 25% utan att öka prispengarna med motsvarande.

Helst vill jag att sportchefterna tar sig tid att gå igenom sina lopp under året. Kikar på var de fått ”bra betalt” för de prispengar man lagt ut, och var det blivit ett sämre resultat. Det gör ingenting om det blir lite färre lopp. Kika t.ex. på storloppsdagarna. Det är många banor som gärna skriver ut några lopp mer än det finns hästar för numera, och jag vågar lova att varken de aktiva eller publiken blir ledsna om tävlingsdagen tar slut 20 minuter tidigare.

Jag vet att det är svårt att fylla alla lopp, att det finns behov av att köra en del proppar som sällan fyller ett fält. Det är OK. Men nog borde vi väl kunna få till 4-6 lopp per tävlingsdag med fulla fält och där alla deltagare har åtminstone 300 startpoäng?

Från världen
Från världen noteras annars att Alessandro Gocciadoro hade en enormt stor dag igår när han i italienska derbyt vann dubbelt och i stonas avdelning belade de tre första platserna. Över 1 miljon Euro intränat.

I USA rullar unghästscirkusen vidare och kulltopparna staplar segrar och dollar. Gimpanzee tog t.ex. sjunde segern i följd.

I Berlin kördes Breeders Crown och Peter Untersteiner vann avdelningen för fyraåriga ston med Happy Steel. Björn Goop var också där och vann avdelningen för treåriga hingstar och valackar med City Guide som tränas av Erwin Bot.

Svenska hästar firade framgångar på Vincennes igår. Calle Crown vann och tjänade 36 000 euro, i samma lopp var The Bucket List F trea. Propparna till vintermeetinget på Vincennes släpptes förra veckan och det lär vara många svenska tränare som med Google Translate försöker hitta lopp åt sina hästar där.

Carl-Johan Jepson blev champion på Vaggeryd som körde sin sista tävlingsdag för året igår.

Uttagningar till danska kriteriet, och Peter Untersteiner har med Diamondwind i finalen. Tomas Malmqvist har med Donna di Damgård i stonas uppgörelse.

Höstdagjämning i helgen som var, nu är vi på den mörka planhalvan av året.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.