Korta notiser per den 24:e Oktober 2018

Boden är ett unikum
Boden delade tre lopp till sitt lunchtrav på måndag efter massiva anmälningar. Lunch-V4 består nu av 4 lopp med vardera 15 hästar. 20 av de 60 hästarna är utländska gäster, men den stora majoriteten är hemmatränade. I Boden är det långt till grannbanorna. 16 mil till Skellefteå, men där körs inte många travdagar per år. Nästa på tur är Umåker som har permanent tävlande året om, men dit är det 30 mil. Bergsåker 55 mil och Östersund 57 mil kommer därefter, så man startar gärna på hemmaplan i Boden.

Det mönstret passar så klart inte in i mallarna för hur man beräknar tävlingsdagar. Där förutsätts att man åker runt på olika banor. Boden har många tillresande, från främst Finland, men inte så många gästspel på andra banor. Enligt en intervju med banchefen David Zimmer i Ronden skulle de nog kunna fylla ett tiotal tävlingsdagar till. Jag förstår inte riktigt varför man inte försöker styra mer tävlande dit från ST:s sida. Antalet anmälda till loppen borde vara en tungt vägande faktor när tävlingsdagar, lopp och resurser skall fördelas.

Ozon och nickel
Nu kommer också larmet om att hästar tillförs ozon för prestera bättre i loppen. Det ryktas också om att man använder olika nickelföreningar istället för kobolt. Inte som något teoretiskt resonemang att det skulle kunna fungera, utan som att det faktiskt förekommer idag ute i stallen.

Jag har enormt svårt att förstå hur man kan ta sådana risker med sina hästar och med sin karriär. Jag har svårt att förstå att inte fler hästskötare, lärlingar, förstemän, hästägare och andra som borde ha lite vetskaper om vad som pågår sätter ned foten och berättar. Berättar för ST:s antidopingavdelning vad man vet, istället för till Expressens reportrar.

Ozon är i praktiken syrgas, men med tre syreatomer istället för det normala två. Det gör att den lätt reagerar med att släppa ifrån sig en syreatom, och det startar oxidation. Det irriterar i lägre doser slemhinnor och ögon, men i högre doser påverkar det inre organ som lungor, njurar, lever, hjärta och mätsmältningen.

Nickel är inte lika elakt mot kroppen som kobolt, men fullt tillräckligt för att man skall avstå. Höga doser av nickel påverkar hjärta, njurar och immunsystemet. Det påverkar fertiliteten mycket negativt, i synnerhet hos ston då det hämmar bildandet av moderkaka. Det är dock spårbart med hårprover en mycket lång tid efter exponeringen.

Hur man kan utsätta hästar för de här riskerna begriper inte jag. Jag hoppas ST:s antidopingavdelning får precis de resurser de behöver för att bedriva ett aktivt arbete där ingen enda fuskare känner sig säker.

Amatörframgångar
Morten Waage har amatörlicens, och igår slog hans Track Angle till på självaste Solvalla med en seger. 70 000kr in på kontot var den segern värd. Ytterligare sex prisplaceringar till amatörtränade hästar inom V65 på Solvalla.

1 tanke på “Korta notiser per den 24:e Oktober 2018”

  1. Du har så rätt med detta ”Antalet anmälda till loppen borde vara en tungt vägande faktor när tävlingsdagar, lopp och resurser skall fördelas”. Tyvärr så gäller det nog bara banor söder om Dalälven.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.