Korta notiser per den 24:e November 2018

Vad är rimligt pris för en betäckning?
Igår rapporterades det att Super Arnies svenskfödda avkommor nu passerat en halv miljard insprunget. De svenskfödda avkommorna är 1 856 till antalet, och även om de flesta gått i pension finns det två som är födda så sent som 2014, så summan kan öka på ett tag till under kommande år. Hade jag varit forskare på Dalarnas högskola hade jag kunnat rita upp fina tabeller som klargjort att Super Arnie därmed står för en stor del av landets BNP, men min heder har trots allt några gränser.

Super Arnie var inte jättedyr som hingst, trots att han blev hingstchampion några år, men bortemot 100 miljoner drog han in i bokningsavgifter och avgifter för levande föl. Eller skulle ha dragit in, ägaren själv använde väl honom på egna ston och det var väl kanske en och annan som fick lite rabatter när det bokades fler ston från samma ägare.

Nu är det ju inte förrän i slutskedet av hingstens avelskarriär (eller efter att den är slut) som man kan beräkna avkommornas insprungna pengar och jämföra det med vad hingsten kostat. Och eftersom vi då i många fall är tillbaka i en tid före internet är det inte helt lätt att hitta prisuppgifter på vad hingstar har kostat när de stått på toppen av sin avelskarriär. Jag räknade lite på några och det är rätt vanligt att den officiella avgiften för hingstarna ligger på runt 20-25% av vad en genomsnittlig svensk avkomma sedan springer in. Är det ett rimligt pris för några droppar gener?

Nordensson
Jenny Nordensson lämnar in sin proffslicens och börjar istället arbeta för Björn Goop. Jag är rätt säker på att det där kommer att bli en trend. Mindre proffstränare blir istället för att vara egna en del av något större. För de större tränarna är det ovärderligt att det kommer in erfarenhet som inte måste läras upp, utan som kan mycket från början och kan vara ett bollplank mer än en utförare. För de mindre är det lika ovärderligt att få en lön varje månad, och slippa tänka på om pengarna räcker till månadens räkningar. Det är ju långt ifrån självklart att bara för att man är en duktig tränare så finns det en kölista på hästar som vill in i stallet.

Travskolor
Annars kanske det kan vara en lösning att starta en travskola för små tränare som inte får tillräckligt många hästar i träning. Många av Sveriges ridskolor är privata, inte sällan med en förening knuten till sig som söker bidrag av kommunen att betala för sig med tillsammans med direkta avgifter av dem som är med. Ett mycket rimligt mål vore väl att ha en travskola i varannan kommun i alla fall. Det skulle innebära 120 nya travskolor, och att hundratusentals barn skulle få en travskola inom så rimligt avstånd att deras föräldrar klarar av att skjutsa dem, eller att de kan åka bussen dit.

Varje sport har sin egen ekonomi, men det är smått märkligt att det i många fall är kommunerna som får pumpa in pengar. Officiellt säger de flesta kommuner att man vill ge bra förutsättningar för barn och ungdomar att idrotta. Inofficiellt innebär detta ganska stora bidrag till de vuxnas kommersiella elitidrott. Alla dessa arenor och hallar byggs allt som ofta av kommunerna. Kommunerna går in med en massa pengar i evenemang som t.ex. SM i olika idrotter, för man vill sätta sin kommuns namn ”på kartan”. Det finns rent av kommuner som t.ex. lägger ned miljoner på att gräva ned och lagra snö över sommaren som man kan ta fram sedan och ordna skidspår innan den första snön har fallit.

En nyckel i få fart på ungdomsverksamhet inom travet är att få kommunerna att vara med och finansiera också trav på samma villkor som andra sporter. För att komma dit måste vi lära oss hur kommunal finansiering av föreningsliv fungerar. Vi måste våga söka pengar från landsting, våga söka EU-medel, våga söka finansiering ur stora fonder, våga driva projekt för att vara med och driva samhället i en för politikerna önskvärd riktning. Det kräver kanske annan kompetens på banorna än att göra tjejkvällar och happy hour i baren, men det får väl vara så då.

Black Friday
Ingen kan väl ha missat att igår var det ”Black Friday”. Det amerikanska fenomenet som uppstått ur USA:s klämdag efter Thanksgiving har kommit till Sverige, men utan klämdagen. Det fungerar väl sådär. I USA är det väldigt mycket av ”One Day Only” som gäller. Man har erbjudanden av tidigare aldrig skådat slag på populära och säljande produkter. Inte si och så många procent rabatt på allt, inte gamla hyllvärmare som man redan haft sex reor på eller off season-produkter som baddräkter och solglasögon. Istället är det kanske det där nya dataspelet som är nedsatt till 199kr mot ordinarie 595kr. Det är GW:s senaste bok för 99kr istället för 295kr. Det är modejeansen för 299kr mot normala 795kr eller parfymen för 149kr istället för 489kr.

Erbjudandena är av sådan karaktär att alla hittar något. Det är så rejält nedsatt att alla känner att man missar något om man inte passar på nu. Det är så många erbjudanden att man omöjligt kan nyttja mer än en bråkdel av dem. De gäller en dag, och sedan är det inte nedsatt längre.

Jag såg väldigt lite inom travets värld igår som ens försökte vara med i den här köphysterin. Inga hingstägare hade specialpris bara idag om man bokar sitt sto till en viss hingst. Inga uppfödare passade på att försöka sälja sin halvårsgamla unghästar för ett bra pris redan nu, eller ens några osålda ettåringar man hade kvar. Inga tränare hade något enastående specialpris för dem som satte en ny häst i träning hos dem igår. Inga foderleverantörer eller tillverkare av utrustning hade några direkta erbjudanden igår. Inte ens andelsmånglarna försökte kränga black friday-andelar med 3% provison mot normala 10% eller att speltjänsterna sålde sina fredagstips för 9,95 istället för normalt mycket mer. Ingen travtidning hade ett erbjudande typ ”köp 3 digitsla nummer för 10kr”. Solvalla hade ju kunnat haft ett bra pris på någon Elitloppsbiljett, eller banorna med stora arrangemang kunde gjort en gemensam black Friday-biljett där man fått Olympiatravet, Elitloppet, Östersund, Boden, Sprintermästaren, Årjäng, Stochampionatet, Hugo Åbergs, Åby Stora, Jubileumspokalen och Sundsvall Open för ett bra pris, t.ex. 395kr om man köpte den igår. Elva häftiga evenemang för peanuts.

V75-finaler
V75-finaler idag med finalen av Solvalla GP och Propulsion i guld. Dessutom har längdåkningen världcup-premiär med sprint, och landslagsuppehållet är över för de stora fotbollsligorna som erbjuder massor av toppmatcher idag. Dessutom hockey, bandy, handboll, basket och curling. Det riskerar bli några skärmar att multitaska emellan för att följa allt.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.