Korta notiser per den 24:e Maj 2018

Väderprognoserna för helgen består för Stockholm och Solvalla. Det blir sol, det blir varmt, det blir underbart. Runt om i Sverige är det just nu intensiva förberedelser för årets travhelg. Det pluggas i lopparkiv, skapas andelsbolag, packas resväskor och årets Elitloppsoutfit väljs ut ur garderoben. Vilken tröja kan jag offra till att spilla en kebab med extra vitlökssås på klockan 03:42 natten mellan lördag och söndag.

Stora tränare behövs
Det finns några som lite grann missuppfattat vad jag skrev om stora tränare, eller så var det jag som uttryckte mig oklart. Travtränare vill bli stora, för alla tränare jag har pratat med säger att det är någonstans mellan häst nummer 40 och nummer 50 som man blir lönsam. Det är då man har så många i personalen, så att det går att pussla ihop om någon blir sjuk, och man slipper att själva sköta all stalltjänst på helgerna. Det är då man kan ringa foderleverantören och kräva bra pris. Veterinären går att boka in på en fast tid varje vecka för att gå igenom dem som behöver det, istället för att man skall släpa hästarna till veterinären. Man syns så mycket i TV och annan media att ens reklamvärde för en sponsor blir stort. Så stort att man kan ta bra betalt för det. Man har råd med en modern hästtransport som inte behöver åka bärgningsbil så ofta, man har tillräckligt många hästägare så att man vet att man kan ropa in några hästar man gillar på en auktion och hitta ägare till dem. Banken ser att det är en verksamhet med tillräcklig storlek för att de skall bli intresserade och vilja låna ut  pengar till nya satsningar.

Därför vill man bli stor travtränare, och det skall man inte på något sätt gå in och försöka sätta stopp för. Det finns tillräckligt många travtränare som måste ha extraknäck för att ha råd att köpa mat och kläder till sina barn, det behöver inte bli fler. Däremot kanske jag som hästägare borde fundera lite över om jag skall låta min häst bli den 124:e på den etablerade tränarens lista, eller om jag skall bli den 28:e hos någon som är ”up and coming”, men det är en ren affärsmässig bedömning som inte skall regleras.

Jag tycker dessutom att man skall försöka försörja sig på att träna och köra hästar som professionell tränare. Om man har en massa andra affärer, där vissa motståndare i ett lopp köper försäkringar, hästtransporter, sulkys eller foder av dig på regelbunden basis så lär du ju inte vara allt för elak mot vederbörande i loppet. Sådana affärer regleras inte av reglementet idag, men alla vet ju att de finns där. Neutrala lojaliteter är svårt.

Vi skall inte motarbeta ”stortränarsyndromet” genom att motarbeta duktiga tränare, men vi måste förhålla oss till det och förstå vad som händer.

Entrépriser
Som alltid så blossar debatten upp om att det är för dyrt att se på Elitloppet. I år kostar det 50kr på fredagen, 290kr för lördagen och 350kr för söndagen. Man kan köpa en helgbiljett för alla tre dagar för 490kr. Barn under 18 år går in gratis (försök med den på Skansen eller Gröna Lund). Och ja, Stockholm må ha lyckats tagit sig bort från tio i topp över världens dyraste städer, men det är likväl en dyr stad. Kollade lite och såg att bowling på en bana kostar 390kr/timmen på helger, en timmes biljard kostar 250kr för en timme. Att ta med frugan och barnen till Fjäderholmarna på en båttur kostar 450kr, väljer man istället Skansen med akvariet en lördag kostar det 760kr i inträde. Och det kommer ändå inte bli roligt, för pappa bara smygkikar på trav i mobilen hela tiden…

Jag förstår att det kostar jättemycket pengar att arrangera Elitloppet. Jag tycker, mycket tack vare helgbiljetten, att det inte är särskilt dyrt ännu. Kanske kan man kommande år fundera över att låta de som löser entré till Solvalla månaden innan Elitloppet få köpa sin biljett en 100-lapp billigare. Visa att man uppskattar att publiken kommer till vardagstävlingarna, och därför ger den trogna publiken ett riktigt förmånligt erbjudande när det är fest också.

Jag tycker också, att när man nu börjar ta bra betalt för entrén så måste man inte vara ”dyrast i Sverige” på mat och dryck inne på arenan. Ingen förväntar sig att man skall hitta varmkorv och pizzaslicar för 5kr som på IKEA, men en simpel kokt med bröd behöver heller inte kosta 25kr.

ATG Live hos TV-leverantörerna
Nu, sisådär 10-15 år för sent, så har äntligen ATG Live kommit till Boxer och ComHem i deras kanalpaket. Det underlättar för en del, men det här har alla lite teknikfrälsta gjort länge. Sedan Google Chromecast kom dessutom riktigt enkelt och billigt. Du köper en manick som kostar några hundralappar och pluggar i din TV. Laddar hem en app till din telefon och sedan kan du skicka över alla playtjänster som ATG Live och mycket annat som du kan se i din telefon till TV:n. Man ”kastar” (med långt första a) och kan sedan använda sin telefon till att t.ex. spela i. Wifi behövs så klart. I den här familjen ser vi allt på det här sättet numera. Barnen har ju mobiler, så de ser på Youtube, Netflix, SVT Play och en massa annat, och jag ser på trav.

Per & Erik
Per Skoglund och Erik Adielssons program på Youtube ”Vad tycker du om trav?” gillar jag. Enkelt och helt utan en massa prestige. Och jag skall ge Erik helt rätt i att det är så mycket enklare att se programmet (i alla fall i efterhand) om det står att det är 45 minuter istället för en timme och en kvart.

Jakob Asplund
I sitt program har de kommit att följa den unge Jakob Asplund och hans väg som alldeles färsk travamatör. I söndags tog han första segern i fjärde starten. Ett sånt  där ögonblick han alltid kommer att minnas, och när han om många år blir medlem i tusenklubben kommer det stå att den första segern togs på Vaggeryd i Maj 2018.

First Victory Day
Varför gör inte travbanorna en ”first victory day” en gång om året på en lagom stor tävlingsdag där man bjuder in de hästägare, tränare, kuskar, skötare och uppfödare som under senaste året haft sin första vinnare? Uppmärksammar dem lite, ser till att de knyter lite kontakter, kanske låter dem vara prisutdelare. Någon höjdare från ST kanske kommer och skakar hand med dem och lär känna de nya namnen. (Nåväl, det finns de som hållit på i många år innan de får vinna första gången, men desto större är glädjen då). Travet behöver mer temadagar, dagar då det finns någon röd tråd runt om det hela. Dagar med röda mattan, snittar, champagne, glada skratt, high fives, kramar och glädjetårar. Det här skulle kunna bli en sådan.

Årets önskelista inför Elitloppet
I morgon börjar Elitloppshelgen med ”prologen” i form av lunchtrav. Jag har en del ösnkemål, förhoppningar på helgen:
– Jag hoppas att vädret är bra och att banan håller fin spänst och svikt.
– Jag hoppas att skärmar, högtalare, startbilar, målkamera, fotoceller etc är intrimmat och servat.
– Jag hoppas att alla gästande kuskar och tränare i år är väl informerade om svenska drivningsregler, om trängningsregler, om våra utrustningsregler och om skandinaviska dopningsregler samt dess konsekvenser.
– Jag hoppas att utländska kuskar som deltar i voltstartslopp får chansen att öva lite. Det är om inte annat helt OK ”pausunderhållning”.
– Jag hoppas att banveterinären slipper se hästar som är i så dåligt skick att de körs av banan.
– Jag hoppas att vi slipper olyckor eller att hästar går sönder så de linkar av banan.
– Jag hoppas på publikrekord, ett perfekt arrangemang med personal inkl ordningsvakter som är inställda på att publiken kommit dit för att ha roligt och uppleva travsport när den är som bäst.
– Jag hoppas att alla i Solvallas personal och ledning när söndagskvällen kommer kan sätta sig ned, trötta, men oerhört glada och stolta över den prestation de har gjort.
– Jag hoppas jag vinner väldigt mycket pengar!

Gav det rätt betalt?
V86 Åby/Örebro
Förväntat antal rätta rader: 137
Antal rätta rader: 92

1 tanke på “Korta notiser per den 24:e Maj 2018”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.