Korta notiser per den 24:e Januari 2019

Ge varandra en kram
Ibland inträffar händelser som man måste få prata igenom med andra. Få räta ut sina frågetecken, få ge uttryck för sin maktlöshet, sin sorg och andra känslor. Idag är en sådan dag. Kanske är hela den kommande veckan sådan att många behöver prata för att det håller på att slita sönder en annars. Det måste få vara OK att prata, men man kan spara snaskiga detaljer, ogrundad spekulation och hetsiga angrepp. Det bara ytterligare sårar de som redan drabbats hårt.

Prata med varandra, ge varandra en kram, fråga hur det är, trösta om det behövs, bjud på en fika. Små saker som gör att vi mår bättre.

Jag vill också be alla tänka på att Google och andra sökmotorer är väldigt duktiga på att i all framtid kunna ta fram namn som skrivits på internet, om någon söker efter det. Även om man själv raderar det så har deras mjukvara ändå lagrat det för all framtid. Därför skall man vara försiktig med att publicera namn och snaskigheter som sedan kommer dyka upp långt fram i evinnerligheten och riskera att såra människor.

Vad har vi egentligen för prisskalor i Sverige?
Jag började titta på det här, och för att komma någonstans så bortser jag från alla femhundringar till oplacerade och diskade hästar. Ingen är nöjd med nivån på de pengarna, utan det är sammantaget en massa pengar som används för att försöka runda en strängare syn på skattelagstiftningen, och det utan att sporten i sig utvecklas av de miljonerna.

Första exemplet är ett lopp på Solvalla igår. 60 000 i förstapris, sex priser delades ut, totalt 123 700kr. 48,5% till vinnaren.
Ett lunchlopp från Gävle igår. 25 000 i förstapris, åtta priser delades ut, totalt 60 900kr. 41% till vinnaren.
Margaretaloppen från Solvalla i lördags. 300 000kr i förstapris, sex priser delades ut, totalt 600 000kr. 50% till vinnaren.
Ett V75-lopp, 125 000kr i förstapris, sju priser delades ut, totalt 256 500kr. Vinnaren fick alltså 48,7%.
Sundsvall Open Trot från förra året. 1 miljon i förstapris, fem priser delades ut, totalt 1,75Mkr. Vinnaren där fick drygt 57% av hela prispotten.
Tittar på ett breddlopp också. 10 000kr i förstapris, åtta priser delades ut, totalt 29 100kr. Där fick vinnaren 34,4% av prispotten.

Hela skalan alltså, från breddloppen där prispengarna smetats ut till att vara en rätt så liten skillnad mellan att vara etta eller åtta, till storloppet där man istället karvat fram ett högt förstapris, men där resten inte fått följa med upp till samma nivå.

Jag skulle vilja se ett system som påminner mer om Frankrikes system, där ett lopps sex första priser utgör loppets prissumma, och sedan delas den enligt följande modell av de sex första prisplacerade: 50% – 25% – 13% – 6% – 4% – 2%

Om man vill ha extra matlappar är det i sin ordning, men vi räknar inte in det där i prissummorna eftersom det är pengar som är beroende av antal startande, att man fullföljer etc. Jag tycker inte heller att minsta matlappen skall vara mer än 2% av prissumman. Idag kan det vara uppåt 8% i breddloppen, men även lunchloppen har rätt väl tilltagna matlappar i förhållande till den totala prispotten, även om beloppen i sig inte är så höga.

Det skulle inte innebära några större skillnader för vare sig Margaretalopp, V75 eller V86-lopp. Däremot skulle man på Bergsåker behöva hosta upp mer pengar för att täcka upp sin snålskala i Sundsvall Open Trot. Lunchloppsvinnaren skulle få lite mer betalt, på bekostnad av övriga prisplacerade. Breddloppsvinnaren skulle också få mer, på bekostnad av dem som är bland de sista prisplacerade.

Samling i Paris
Idag och i morgon anländer många svenska traventusiaster till Paris. Det är dags för Prix d’Amerique,  och många svenskar passar på att flyga ned för lite semester och för att se travsport av bästa kvalitet. Med låga priser för flygbiljetter är det många som tar sig dit. Väderprognoserna har skiftat under veckan, nu talas om några plusgrader och regn på söndagen efter att man på lördagen spår upp till 10 plusgrader.

Vem som vinner? Jag tror att fransmännen är väldigt sugna på att vinna det där loppet i år. Att släppa iväg det till Sverige två år i följd är helt otänkbart för fransmännen inom travet. Daniel Redén, Timo Nurmos, Örjan Kihlström och Björn Goop har hela den stora travnationen Frankrike emot sig när de skall försöka skriva historia.

Fölets show, varje tävlingsdag
Ni missar väl inte Fölet Jakobssons direktsändningar på Åbytravets Facebooksida där han går runt på stallbacken inför tävlingarna och plockar fram detaljer om de tävlande som ingen annan? Med telefonen i en selfiepinne, glimten i ögat och stor insikt i travets hela värld blir det en stund inför varje tävlingsdag på Åby. Hästägare, aktiva, publik, personal. Ingen kommer undan när Fölet kommer sättande.

Igår fick vi se en parodi av en fransman, höra talas om den 30-åriga ponnyåsnan Klas, Stall Robert Berghs gemensamma frukostar, hur hårt man skall dra åt bukjorden och så förstår alla nu att Åke Svanstedts mamma är en hejare på att göra raggsockar. Jag gillar verkligen tonen i hans sändningar och att han är duktig på att lyfta fram en massa doldisar i travet som får ge sin syn på vad som rör sig i huvudet.

Jämfört med att höra mer eller mindre pålästa spelexperter stå och presentera drag och idéer med krystade förklaringar är det som ljuv musik att ta del av det.

Sport idag:
Fem SHL-matcher med derbyt mellan Luleå och Skellefteå mest i rampljuset.
Returmöte mellan Chelsea och Tottenham i den engelska ligacupens semifinal, lite spansk och fransk cup och asiatiska mästerskapen.
Travet ikväll kommer från Axevalla.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.