Korta notiser per den 24:e April 2018

Cyber Lane, så fin han var i sin comeback efter lite vintervila. Ännu en femåring som verkar mogen att ta en och annan skalp i de stora loppen. Förstår att man tvekar om Elitloppet. Två tuffa heat för en häst som bara har ett par lopp i kroppen känns inte som det första man vill se sin stjärna i.

Pokalloppen
Det har pratats pokallopp och varför så många färre anmälde sig i år jämfört med förra året. Först och främst bör vi ha i minnet att säsongen för treåringar är lång och tuff. 2 x E3, Kriteriet och BC, plus några revanscher etc. Sedan bör vi minnas vintern som varit hård på många håll med sämre förutsättningar än vanligt att träna. Också fyraårssäsongen är lång, och ganska ”baktung” med Derbyt, Europaderbyt, BC och Solvalla GP under hösten.

Ändå är det lite anmärkningsvärt att endast en kriteriefinalist från förra året finns med i kvalloppen till Kungapokalen. På stosidan är det betydligt fler av Oaks-finalisterna som nu känner sig manade att tävla. Är det de amerikanska importerna som skrämt bort dem? De svenska hästarna har ungefär samma gener och kapacitet, och skall man bli en världsstjärna måste man våga mäta sig med världseliten. Varför inte över medeldistans i ett lite vårkyligt Göteborg när ringrosten efter vinterträningen är lika?

Kanske får Åby ge sig ut och prata med tränarna om det här, för i längden är det naturligtvis så att färre kommer vilja betala insatser till ett lopp de inte tänker starta i.

Diskning?
Det blev ett oherrans liv efter lunchtravets fjärde lopp igår där det efter 4-500 meter blev trångt när Tony Wallin som satt utvändigt ledaren  ville styra ned sin häst i luckan bakom ledaren. Resultatet ropades ut, publicerades utan bestraffningar synliga. Nu intervjuades domaren och man lade ut det på banans hemsida efter tävlingarna där han förklarade hur domarna bedömt situationen.

Problemet för den som vill forska i detta är att informationen om detta är spridd. Bilderna finns på ATG, resultatlistan med bestraffningarna på ST:s hemsida och domarens kommentar på Youtube länkat från banans hemsida. Det här med att sammanföra information är verkligen inte travsportens paradgren.

En ny travsport?
Ett annat exempel på det är de data som finns från positionssystemet. Där finns en helt ny travsport att upptäcka med statistik på allt, om man förmår samla ihop siffrorna och presentera dem. Där kan man få fram data som exakt var bilen egentligen släppte fältet, eller hur många meters tillägg det verkligen blev i voltstarten. Man kan få fram exakta tider för varje hundratal meter på alla hästar, exakt distans de löpt i verkligheten. Statistik om hur många meter extra en häst från spår 12 i allmänhet måste springa i jämförelse med spår 1. Man kan komma att se om det var den ena hästen som ökade farten eller den andre som tappade fart i en hård upploppsduell. Allt finns där i ett system som idag används för att producera lite grafik i gråskala i TV-sändningar. Och jag överdriver inte när jag säger att det är en helt ny travsport som väntar, i alla fall för unga datorvana spelare som är vana vid att söka beslutsstöd i siffror och statistik.

Anton Stöckels ledare i dagens Ronden tar också upp detta med information. I Hong Kongs galoppsport berättar man om ALL utrustning en häst har, vad som är ändrat sedan förra starten och om utrustningen använts förr. Där ligger hästarnas veterinärjournaler upplagda för spelar och andra intresserade att läsa, liksom alla träningsjobb. Ingenting får döljas.

När jag ser in i min kristallkula på framtiden får jag för mig att öppenhet och transparens är viktigt för spelarna. De är rätt så trötta på kasinots slumpspel som analyserats sönder och samman och kommit fram till samma sak, det går inte att vinna i längden där. De är också trötta på dopade idrottsmän år efter år efter år i många stora idrotter. Här får travet se upp, för varje dopingfall är totalt förödande för trovärdigheten på sikt.

Även de stora lagsporterna har problem med sin transparens eftersom ingen riktigt vill berätta varifrån pengarna kommer. Matchfixning har blivit ett problem i en bransch med börsnoterade lag med löner och transfersummor som påverkar en hel nations BNP och handelsbalans. Där kanske en öppen och transparent hästsport med alla fakta på bordet kan vara attraktivt som spelobjekt?

Gav det rätt betalt?
Eskilstuna V4
Förväntat antal rätta rader: 6 557
Antal rätta rader: 7 050

Färjestad V5
Förväntat antal rätta rader: 4
Antal rätta rader: 1

Halmstad V64
(1 149 029kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 541
Antal rätta rader: 630

Speltips
Bergsåker V4
V4-1: 5, 9, 12, 14
V4-2: 4, 6, 7, 9, 14
V4-3: 2, 3, 9, 14, 15
V4-4: 3 Crazy Daisy
100 rader, 200 kronor.

Gårdagens hjälte
Bounce Is Back kunde inte vara med i startrusningen, utan tappade, blev över och fick backas sist. Höll farten som instängd över upploppet och blev oplacerad. Det kommer fler lopp.

Dagens hjälte
West Wing är tio år, har två miljoner på kontot och hela 22 segrar. Ändå är han inte en av de stora kända hästarna, utan han är en av alla de där som nötit på i lopp efter lopp mot hårt motstånd i hopp om att det en dag skall lossna.

Karriären började hos Bo Falsig med premielopp i andra försöket. Kvalade som treåring och började tävla. I den tredje och sista starten som treåring kom första segern i ett undanskymt lopp på Åby. Det fortsatte så som fyraåring. West Wing tävlade på bra i mindre lopp. Ett par segrar blev det, och ett antal pallplatser.

Så en dag i April som femåring kom han ut i ett långlopp på Vaggeryd som han vann. I det slagna fältet fanns bland annat Alfas da Vinci. Sedan fortsatte det ungefär som förut. Hästen tävlade bra i mindre lopp, försökte med rikstoto några gånger utan framgångar. På hösten som sexåring bytte man tränare för hästen till Johan Untersteiner. Där blommade han ut. I tredje starten för Johan vann han Bronsdivisionen och besegrade bland annat Dante Boko. Senare blev det dubbla segrar i Silverdivisionen där bland annat Carabinieri besegrades. Även om det fanns formsvackor så åkte man också ned till Frankrike där han vann tre lopp. Efter en kort sejour hos Peter Strömberg leasas han nu av Micael Broberg som har höga tankar om hästen. Och att han kan visade han i V75 för ett par månader sedan när han vann under V75 Champions.

Det är en häst som slagit många av de stora, fått stryk av dem också för den delen, men som hållit ihop och bara blivit bättre för varje säsong som gått. Ikväll gör han sin 108:e start i The Onions lopp med 200.000kr till vinnaren. Seger där brukar betyda Elitloppsbiljett, och det står många kanoner bredvid West Wing, som vanligt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.