Korta notiser per den 23:e September

Alla banor borde få ha en fast veckodag då det är trav där. En dag att jobba in, och komplettera med V75 och några traditionstyngda dagar. Ett kontinuerligt tävlingsprogram är oerhört mycket enklare att marknadsföra mot publiken, enklare att samordna mot andra evenemang, enklare för de aktiva att planera för.

Åby kör under 2016 63 tävlingsdagar. 30 av dem ligger på torsdagar.

Höstdagjämning igår. Nu är vi inne i det mörka halvåret. Det är då banbelysningarna får börja göra nytta mest varje tävlingsdag. Banbelysningar är en rätt stor kostnadspost för banorna. De gamla anläggningarna kan vara på flera hundratusen watt, med dyra lampor som går sönder ofta. Lampor som kräver en lift för att bytas högt där uppe. Modernare anläggningar håller sig vanligen under 100.000 watt. Det är inte bara banorna som skall lysas upp, utan även stallbacken och publikutrymmen. Om nu någon undrade över vad pengarna används till av travsällskapen.

Det laddas för auktion i Stockholm. Man kör också trav i dagarna tre, precis som Elitloppshelgen. Jag är lite kluven till om det verkligen är vettigt med trav tre dagar i rad, samtidigt som det är årets viktigaste auktion.

Auktionen startade igår kväll med en utvald skara av lite högre kvalitet. Det märktes en del skillnader mellan den auktionen och det som t.ex. Kolgjini brukar erbjuda. Jag hörde oengagerade presentatörer som ideligen fastnade på orden och tappade luften i sina försök att prata snabbt. Jag saknade musik. Jag saknade applåderna och sökarljuset som tar med sig kameran och visar vem som köpte den. Jag tycker det är skam att hästar skall ropas ut för 20.000kr om det är en kvalitetsauktion. Det är ju den som skall sätta riktmärket för resten av auktionen. Det går att göra väldigt mycket bättre, och jag tror att det faktum att man inte försöker kostar uppfödarna några miljoner under hela auktionen som helhet.

Medelpriset på de hästar som såldes på Wenngarn för en månad sedan hamnade på strax över 350.000kr. På Kolgjinis auktion hamnade medelpriset på nära 400.000kr. Kvalitetsauktionen under torsdagskvällen stannade på strax under 200.000kr i medelpris. Det var ändå en rejäl uppgång jämfört med förra året då man stannade på strax över 150.000kr, och 2014 då man hamnade strax över 170.000kr i medelpris.

Ochongo Face var en av de hästar som var i träning hos Fabrice Souloy när han ertappades med att dopa sina hästar. Där hade den inte alls presterat. Men så flyttades den till Goops träningscamp och i hans vård gjorde han debut igår. Det slutade med vinst. King Sir Kir är kvar i Souloys vård, och slutade trea i det loppet.

Gårdagens hjälte, Ypsilon Hornline slutade oplacerad.

Dagens hjälte hämtar vi från Bergsåkers V64-omgång med endast kallblod. I V64-3 startar Järbo Harry. Han är 11 år gammal och passerade under förra året miljonen. Järbo Harry tränas av Hilbert Nillson i Örnsködsvik som också fött upp honom. Sedan debuten 2008 har han startat på kontinerligt och har tagit inte mindre än 18 segrar på sina 101 starter. Några rikstotoförsök har det blivit med en andraplats som bästa resultat (med galopp dessutom). En häst som verkligen glatt sin ägare, tränare och uppfödare genom årens lopp utan att för den skull vara någon megastjärna med rubriker och artiklar. Det är snart 1,5 år sedan senaste segern, så det börjar vara tid för en ny viktoria nu. Han har vilat drygt tre månader nu, så en seger ikväll är mycket begärt, men med lopp i kroppen så har Järbo Harry kapacitet att slå de flesta.

2 tankar på “Korta notiser per den 23:e September”

    • ATG borde inte ha någon talan i ärendet, utan det borde sällskapen/banorna kunna göra upp själva ev. med hjälp av medlare från förbundet (om det nu finns sådan kompetens där?).

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.