Korta notiser per den 23:e September 2018

Att sträva uppåt i värdekedjan
En del tränare är ju lite dyrare än andra. Lite högre kostnad per dygn. Vanligen de lite mer meriterade tränarna, och om vi skall vara ärliga, de som levererar resultat i år också. Väldigt ofta hör jag hästägare berätta om tränare att ”Usch, han är så dyr” och liknande. Och jag ser tränare konkurrera om kunderna med priset som vapen. ”Här får du hästen tränad ett par tusenlappar billigare per månad!”.

Jag förstår att utvecklingen är sådan, men jag ser den inte som särskilt önskvärd. Jag skulle vilja att alla tränare ställde sig frågan: Om jag tog lika mycket betalt som storfräsarna, skulle jag kunna få ett bättre resultat av hästarna då? Skulle mina hästägare få en bättre totalekonomi därför att deras hästar kunde tränas och tas om hand på ett bättre sätt och därmed springa in mer pengar?

Det händer rätt ofta att några tränare dominerar startfälten i främst unghästloppen. Det brukar heta att ”de kan ju välja och vraka i ett hur stort material som helst”. Men Timo Nurmos som i år har 6 av 24 finalister i Kriteriet och Oaks har inte en fjärdedel av kullen i sin träning, eller ens hästar som motsvarar en fjärdedel av inköpspriset på hela kullen. Jag saknar ibland strävan att komma uppåt i värdekedjan inom travsporten. Den är viktig.

På samma våglängd
På samma sätt är det så att den som mest är ute efter att ha roligt med sin häst, där det inte är V75-segrar och kulltoppar som eftersträvas, kan välja en tränare som är på samma våglängd. Det blir sällan bra om de har häst hos några av våra mest tävlingsinrktade tränare.

Redovisa kostnaden
När man pratar om pengar tycker jag att det var ett trevligt grepp att man i auktionsloppen skriver ut vad hästarna såldes för på auktion. Det borde man ha på fler ställen, kanske i alla unghästlopp. Och kanske borde man också ha publika prislappar på vad hingstarna debiterar för sina tjänster att stå för 50% av generna till ett föl. Det kan man ju ändå ta reda på, men det är så bekvämt om det står där, svart på vitt. Jag tror inte att de hingstägare vars adept befinner sig i den övre delen av prisskalan behöver skämmas för sig, i allmänhet kommer större delen av varje finalfält för unghästar från dem. Transparens och öppenhet är som regel av godo.

Domarkrisen
Jan Törnqvist var riksdomare när bestraffningarna delades ut till Adrian Kolgjini och Björn Goop för sina förseelser i Svenskt Travderby. Sedan överdomstolen valt att fria dem efter överklagande har han valt att inte döma ett tag framöver. Det är en förlust för travet, för jag har mycket stor respekt för hans bedömningar, som ofta ligger rätt nära mina egna. Att det nu kommer klåfingriga jurister och säger något annat gör naturligtvis att ST får ta tag i den här frågan med en gång. Om det som lärs ut på domarkonferenser inte stämmer överens med det reglemente som finns, så har sporten stora problem. Att ställa allt på huvudet innebär stora problem för domarna att tolka rätt. Och då är risken stor att det blir fler drivningar som rapporteras till myndigheterna för att väcka åtal i allmänna domstolar. Det är inte något travsporten vinner på.

Drive In-bingo
ATG har ännu inte hunnit räkna ut och föra upp gårdagens V75-jackpot till förra veckans kronor man redovisar på sin hemsida. Men det blev strax över 20 miljoner igen, efter att Norge tagit sitt. Drygt 40 miljoner alltså, varav 32-33 skall delas ut den 10:e November. Två veckor i rad som trisslotter, postkodlotter, bingolotter och Arbrå IK:s drive in-bingo varit ett bättre spel än V75.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.