Korta notiser per den 23:e Oktober

Igår började Travsverige tävla klockan 11 med breddtrav på Halmstad. Naturligtvis sänt i ATG Live, och för säkerhets skull satt en person där och ”guidade”. Sedan fortsatte det med V75 från Romme, innan det blev kvällstrav från Axevalla saxat med lopp från Norge. Det hanns med lite galopp från danska Klampenborg under dagen också. Nu blev man försenade i Norge, så att man höll på till drygt 22:30 var inte planerat, men i Sverige var inte tävlingarna slut förrän klockan 22 enligt plan.

Frågan är om det verkligen är ekonomiskt rimligt att sitta med folk i en studio och kommentera provstarter och läsa resultat från en skylt timme ut och timme in på tävlingar som engagerar rätt så få spelare? Kunde man kanske lägga ut bara banans ljud och bild istället?

Även om vi säkert inte kommer att hylla Rommes V75 igår som någon sportslig höjdare så var det rätt så trevliga lopp. De innehöll tävling, upploppsstrider, taktik och besvikelser. Svårigheten var inte så svår, men vi slapp i alla fall jackpott. Alla pengar delades ut, som skulle delas ut.

Över 1500 rätta rader med sju rätt fick vardera nästan 14.000kr för det. Ingen med sju rätt hade spelat boost och fick rätt nummer. Om man nu skall tänka lite runt Boost så ger det ju inte mycket till spelupplevelse. Man visar ett nummer bara, vilket är ungefär lika upphetsande som när man på 70-talet en gång i månaden och kontrollerade dragningslistan till Penningslotteriet. En helsida i morgontidningen med små siffror där man kunde gå in och se att man inte vunnit. Spelarna vill ha lite mer för sina 30kr.

Jämför med Lotto och Jokerdragningen. Man får se dragningen, man får se vilket jokernummer de med sju rätt har, och kan i TV-soffan följa om det blir någon enormt rik människa denna vecka. Fem minuter upplevelse på bästa sändningstid. Lika lång tid som ett av de otaliga reklamavbrotten för dem som följer travet på TV.

Idag är det extra V75 med uttagningar till Breeders Crown. Eftersom det räcker att vara bland de fyra främsta för att gå till final så tycker jag att det är rätt trist att spela något streckspel till det. Kanske hade man en sådan här dag istället haft nytta av ett spel som ”Fyrtal” där man får tippa på vilka de fyra främsta kommer att vara utan inbördes ordning. Med en tia som minsta insats kan det bli rätt glada odds. Om du inte tror mig, så testa själv att pricka in de fyra främsta i dagens försök.

Även om man kan känna sig lite trött på stora unghästlopp så gillar jag Breeders Crown så här på randen mellan höst och vinter. Det är nu de är färdigväxta, har fått erfarenhet och använder sina krafter på rätt sätt, att försöka ha huvudet först när mållinjen nalkas. Det är jämnare, och inte sällan har de som varit strax bakom kulltoppen nu lyckats ta ikapp det som saknades så att loppen blir mer öppna. Det är sport jag gillar.

Annars är jag mest spänd inför morgondagen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.