Korta notiser per den 23:e Juli 2018

Tillbaka efter tre veckors semester, fylld av massor av idéer att skriva om. Idag börjar vi med att utgå från Stochampionatet igår.

Djurskydd
Svensk travsport berömmer ofta sig själva för att ha världens bästa djurskydd. Till och med politikerna är stolta över att vi har hårdare lagar än de flesta andra länder. Vi som konsumerar djur i form av att äta dem, tävla med dem, ha dem som husdjur etc är rätt så nöjda med det. Därför hoppas jag att ST redan idag går ut och säger till Axevalla att nästa år är det minst 13 dagar mellan försök och final i Stochampionatet. En sådan syn vi fick se igår där mer än halva fältet galopperar sista 800 för att de inte pallar med är inte värdig svensk travsport. Det var mer gladitatorspel än sport, och veterinärerna har mycket att göra den här veckan.

Derbyt har i år 11 dagar mellan försök och final, Kriteriet 12 dagar.  Stochampionatet hade 9 dagar. Alldeles oavsett om ”det har gått förut” eller inte, så gick det inte igår. En anledning är att de tider man idag springer inte kommer sig av att hästarnas kapacitet på ett par generationer förändrats i grunden, utan för att man lärt sig pressa fram mer av hästen än förut. Vi har tightat till gapet mellan europeiska unghästar och de amerikanska genom att pressa dem hårdare i träning och tävling. Det kräver mer återhämtning, och det är viktigt att det blir ”svikt” i banan när man preparerar den.

Publiken
Publiken på Axevalla var mindre i år än tidigare. Vi blir fler och fler invånare i landet, men travpubliken blir färre. Nu brukar man ju inte bry sig om det heller om spelet ökar, men spelet ökade inte. Det backade 2,5% brutto.

Jag tror det är dags att börja köra över traditionalisterna som hela tiden påpekar att ”så här har vi alltid gjort, och så skall vi fortsätta göra. Det går inte att göra på annat sätt”.

  • Jag är övertygad om att det går att komprimera en tävlingsdag med 35-40% och få in 8-10 lopp i ett tidsfönster på två timmar.
  • Jag är övertygad om att det går att lämna all info korrekt om hur hästen skall utrustas före start, och därmed korta ned intervjuerna, eller göra dem helt överflödiga.
  • Jag är övertygad om att det går att göra prisceremonier kortare, men ändå värdigt hyllande (kanske mer än idag) genom att tänka i lite andra banor.
  • Jag är övertygad om att det går att göra travet till en bred publiksport (som då kommer bli intressant för TV-företag att KÖPA sändningsrättigheterna till).
  • Jag är övertygad om att ATG och andra spelbolag skulle kunna höja omsättningen på trav med 50% till om man fick modernisera sporten. Spelpengar som idag omsätts på fotboll, hockey, tennis och liknande sporter.

Tjurig på media
Igår var Daniel Redén lite putt på ATG Live, eftersom Stefan Hultman tydligen lite raljant hade dissat Call Me Keeper i deras sändning. Första tanken är att Stefan Hultman själv verkligen inte gillade om man pekade på någon av hans hästar och sade något mindre smickrande. Kanske också lite onödigt sagt om en häst med segerprocenten 42 och över 7 miljoner på kontot.

Den andra tanken var att vi inte kan ha det som idag där en aktör, Kanal 75, sköter allt från informationsintervjuer före loppen till kvällstidningsartiklarna efter tävlingarna, via alla audiovisuella sändningar som görs under tävlingarna. Låt informationen innan tävlingarna göras av banorna, neutralt. De kan gemensamt köpa in den tjänsten av en aktör om man vill, men det bolaget och de som jobbar där bör inte göra annat som kan bli kontroverser mellan dem och de aktiva. Det måste handla om opartisk information.

Sedan kan spelbolagen efter eget tycke och smak låta vem de vill sitta och ha åsikter om ditten eller datten utöver den information som getts. Om fem månader och en vecka har vi en annan spelmarknad än den som råder idag i Sverige.

Viktigast av allt är dock att alla kommer ihåg att man aldrig kan bli större än den sport man verkar i. Vill man bli en stor superstar får man hjälpa till att göra travsporten stor.

2 tankar på “Korta notiser per den 23:e Juli 2018”

  1. Hoppas verkligen att dessa ord sprids runt om i trav-Sverige. Till ansvariga, spelare, media, tränare, ägare, skötare, ja, till alla som bryr sig om traavet. Mycket tänkvärt och väl sammanfattat.👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  2. Välkommen tillbaka,tänkte på det du skriver om utrustningen,det är faktiskt en av dom största anledningarna till att jag mer eller mindre lagt ner system spel till v75 på lördagarna,de har blivit en sån nonchalans mot spelarkåren från ett flertal av dom stora tränarna allt oftare kan man läsa i intervjuer innan tävlingar,”huvudlag o vagn bestäms efter värmningen”om nu denna värmning sker mellan första o andra v7 avd,ja,då är man ju bortgjord på systemspelet när dessa ändringar tillåts så sent,alla har inte tid o sitta kolla atg live eller travsändningarna på tv o kunna hänga med i alla sena ändringar som görs eller inte görs,förekommer ju det med,att man i förtid talat om utrustningsförändringar som sedan uteblir,ändringar man kanske tog till sig vid komponerandet av V7an,tror det är fler än jag som börjar tröttna på V75 på grund av detta samt i vissa lopp bristen på tävlingslusten i loppen,vissa lopp på V7 är ju rena sömnpillret o kolla på,devisen travets elitserie har verkligen kommit på skam på senare tid,ett till stort problem för travsporten är bristen på trav journalister som vågar ifrågasätta tränare o kuskarna agerande före o under lopp,har väl mer än en gång förekommit bojkott mot media för att nån vågat kritiserat vissa kuskars agerande,det finns regler mot det mesta inom travet,det är bara det att dom inte efterlevs från dom aktiva för man vet att det får inga konsekvenser,som ta detta med halvspårskörning,för nått år sen kunde man läsa en rubrik”hårdare tag mot halvspårskörning,nån som sett dom hårdare tagen??finns mycket mer man kunde ta upp,men får räcka för idag,Mvh

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.