Korta notiser per den 23:e April 2018

Startlistan till Olympiatravet är klar. Det blev ett bra fält. Ovisst så här i början av storloppssäsongen vem som har formen klar, vem som utvecklats, vem som tappat. Ingen tränare har mer än en häst till start. Det saknas en massa stora namn, men dem kommer vi att få se tids nog. Det här är ett tillräckligt roligt lopp för att man skall vilja se det, prata om det, spela på det.

Storlopp
Jag gör en sammanställning över resultaten från de mer penningstinna loppen för den äldre eliten i Skandinavien. Det handlar om de lopp med 100 000kr eller mer som är öppna för alla under perioden 21/4 – 30/9 här i Norden. I lördags delades nära 1,9 miljoner ut till dessa hästar i tre lopp. Det kommer naturligtvis att bli en del vanliga gulddivisioner i främst Sverige, Finland och Norge, men också en del prisförstärkta snabblopp på mindre banor som vill locka dit någon stjärna.
Du hittar listan här.

Spreadsheet
Det är inte den enda nyheten på hemsidan. Där finns också ett spreadsheet där jag kommer föra in de Nästagångare jag hittar till vettigt odds. De fasta oddsen kommer rätt så sent, men jag skall försöka lägga in spelen i alla fall 45 minuter innan spelstopp. Och jag kommer ha en koll på ATG:s rörliga odds också. Du hittar det här.

Information
Att de fasta oddsen kommer sent från bolagen som erbjuder sådant spel är inte alls konstigt. Det finns en massa information som inte är särskilt spridd på marknaden förrän det börjat värmas, anmälas skoinfo och intervjuer spridits. En del information blir okänd ända fram till loppet går, eftersom tränare och kuskar inte vill berätta vad de avser att utrusta hästen med. De försöker istället rikta uppmärksamheten mot att hästen inte åt upp sitt foder i förra veckan eller hade 5 högre puls än vanligt efter ett jobb förra måndan. Men i utrustningsvalet ligger tränarens förväntningar. Det är ingen som provar att rycka skorna för första gången om hästen inte känts fin i jobben. Man sparar ”jänkarvagnsdebuten” om de verkligen är oroliga för formen, och ingen mekar med huvudlaget om man inte vill få hästen att göra något annorlunda mot tidigare start. Utrustningen är verkligen inte allt som avgör om en häst vinner, men den är en viktig indikator på vad man tror om hästen. Det borde vara självklart att man börjar berätta öppet på tävlingsdagen vad man skall köra med för utrustning och balans, och i övrigt berätta sådant som rimligen kan vara av intresse.

Intervjuer
Det görs numera en hel del intervjuer inför tävlingar. Nästan för många, för det är svårt att hinna höra alla och sätta in dem i kontexten. Oftast för att det är lite för mycket ”blaj” med i dem. Om man inför t.ex. V75 har 60-70 intervjuer och 30-40 värmningar att ha koll på, så kan man hålla sig för skratt över lättsamheter. Det är säkert ”bra TV”, men som informationssökare vill man ha stort avstånd mellan brus och signal.

Ulf Ohlsson
Ulf Ohlsson förtjänar några rader här i bloggen. Han hade en stor lördag med fyra segrar, varav tre på V75. Icke desto mindre så står han strax efter lunch på Örebrotravets stallbacke för att köra där. Inga särskilda lopp, ingen av de tränare som anlitar honom mycket, ingen årgångstopp som skall årsdebutera. Sju hästar, sex olika tränare varav fyra är amatörtränare. Fyra av hästarna stod i mer än 20 gånger. Men Ulf Ohlsson är en arbetsmyra utöver det vanliga, han trivs bäst i sulkyn istället för att fira framgångar i Umeå. Det är det som gjort honom till Sveriges mest framgångsrika kusk.

Gav det rätt betalt?
Örebro GS75
Förväntat antal rätta rader: 68
Antal rätta rader: 49

Speltips
Eskilstuna V4
V4-1: 1, 4, 9, 12, 13
V4-2: 4 Champion Chip
V4-3: 1, 3, 4, 6, 10
V4-4: 3, 5, 6, 8
100 rader, 200 kronor

Gårdagens hjälte
Vilket lopp han gjorde, Pipe Dream. Perfekt framlotsad och spurtade till en andraplats på upploppet som spelad till 56 gånger pengarna. Och ett stort grattis till dem som slitit med att få hästen i så bra form genom alla år.

Dagens hjälte
Dagens hjälte är Bounce is Back. Han är tio år, valack, efter Banker Hall och med Express Ride som morfar. Med undantag för lite hjälp med premielopp så har han hela tiden varit i Karl och Magnus Johanssons regi, som också äger honom. Ända sedan kvalloppet som treåring och fram till idag. Prick 100 totolopp har det blivit, 3 segrar, men hela 27 pallplatser. 450 000kr på kontot skvallrar ändå om att det har varit i de lite mindre loppen framgångarna har kommit.

Ett enda Rikstotolopp, i klass 1 som femåring slutade han oplacerad. Men heller inga långa skadeuppehåll eller många diskningar. Efter lite vinterträning skall han ikväll ut och tampas med bl.a. Gomez. Det ser svårt ut, men som alltid med dessa hästar så finns alltid förhoppningen om en slant.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.