Korta notiser per den 22:a Oktober 2018

Travets historia
Sakta men säkert håller svenska dagstidningar genom historien på att digitaliseras och på, ännu så länge, rätt så krångliga sätt göras tillgängliga gör allmänheten. Från årsskiftet kommer man på alla svenska bibliotek att kunna läsa ett antal inskannade dagstidningar från 1700-talet och framåt på datorer. Det har donerats pengar från familjen Rausing för att kommande år kunna digitalisera många fler tidningar.

I dessa tidningar, åtminstone de från 1900-talet, finns det naturligtvis otaliga artiklar och nyheter om trav med tillhörande bilder. Trav har varit en sport som engagerat många människor, och det var alltid populärt att skriva om så fort det inte fanns något annat. Travet har säsong året om, och travtränare och lovande hästar har det funnits många att skriva om när fotbollen, bandyn och ishockeyn inte räckte till.

Travsporten är inte vidare duktig på att centralt berätta om sin historia. Mycket av det tidiga digitala materialet är raderat, på t.ex. ATG:s hemsida är det omöjligt att hitta speldata från före Maj 2011. ST hade länge en 20-årsgräns för sina data, det som var äldre försvann, men har numera har slutat radera äldre data. Travmuséet i Årjäng är heller ingen aktör som driver på att visa på historien, och de travtidningar som finns publicerar hellre ”16 sidor tips till veckans jackpotomgång” än ”Tre sidor reportage om Sundbyholms historia”. Det som finns är några privatpersoner som på eget initiativ letar reda på, och publicerar, bilder och reportage som de själva hittat.

I pokalårssatsningar och Pegasus-dokument finns heller ingen plats för att försöka samla dokumentationen om svensk travsports historia och göra den tillgänglig. Vore det inte på tiden att Svensk Travsport tog tag i det här och visade andra sportförbund hur man kan göra?

Det som inte har någon historia, har oftast ingen framtid.

Veckans trav
Måndag har lunchtävlingar från Visby, det är deras sista tävlingsdag för året. V64 från Halmstad och Bollnäs är saxbana.

Tisdag har lunchtävlingar från Jägersro. V65 från Solvalla, med Östersund som saxbana.

Onsdag bjuder på Xpresstrav från Solvalla och Åby.

Torsdag ger oss lunchtrav från Mantorp, V64 från Gävle med Örebro som saxbana.

Fredagslunchen kommer från Bergsåker, medan V64 körs i Kalmar. Umåker har samtidigt breddtrav och Romme är saxbana.

Lördag börjar med breddtrav från Hagmyren innan det bli V75 från Jägersro. Och så skall Färjestad köra ”Saturday Night Live-föreställningen”.

Söndag är det först breddtrav från Halmstad, sedan extra V75 från Solvalla med BC-uttagningar. Det är ju lönehelg. Som god samhällemedborgare kan jag tipsa om att pensionerna brukar komma den 18-19:e i varje månad, barnbidraget den 20:e och ICA:s bonuscheckar 17-19:e. Det kan bli många extraomgångar när Svensson känner sig lite rik.

Amatörframgångar
Enzo Am i regi av Bengt Olstorp vann ett GS75-lopp igår. 35 000kr in på kontot. Ytterligare sex prisplaceringar på GS75 för amatörtränade hästar igår.

Bengtsson, Ising och Fernlund
Jag läser på Aftonbladet den häftiga nyheten om Leif Bengtsson, mannen bakom Philip Konsulting som handlat många välstammade unghästar senaste månaderna. Jasmine Ising och Patrik Fernlund blir nu privattränare för detta stall med bas på Julmyra. Första Februari drar de igång, då är Jörgen S Eriksson och Ruth J Andersson färdiga med inkörningen.

2 tankar på “Korta notiser per den 22:a Oktober 2018”

  1. Kan du inte analysera/ fundera kring ombudens framtid som återförsäljare för travspel. Omsättningen hos ombuden måste ha fallit genom åren med nätspelets ökande. Vill ATG och hur skall ATG upprätthålla sitt nät av återförsäljare. Vill återförsäljarna upplåta yta och engagemang när andra produkter kanske ger bättre avkastning?

    • Det är idag ett fåtal ombud som är tillfredsställande lönsamma. Resten är ombud som en service till sina kunder, för att inte några till skall få anledning att handla på stormarknaden utanför stan. Men jag tror att ATG och Svenska Spel kommer halvera antalet ombud de har under kommande fem år. Fler och fler ramlar ned på omsättningsnivåer där det inte är rimligt att upplåta så mycket yta till att vara kommissionär för spel.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.