Korta notiser per den 22:a Januari 2019

Spikpistol
Kikar på årets publiksiffror. Publiken är i praktiken obefintlig om vi räknar bort det som brukar kallas de närmast sörjande. När ”alla” står och pratar och pratar om att publiken måste öka så raderas den sista publiken ut vid andra tillfällen än de verkligt speciella.

Försöker bläddra bland tidigare års publiksiffror, men publiken kom in i ST:s matiga årsredovisning som först 2011. Då angavs den till 1 453 940 under ett år. 2017 hade den rasat till 1 162 694 trots bakluckeloppisar och att barnens idoler uppträder. Trots att man räknar aktiva, funktionärer och andra arbetande på banan som publik. Allt under ivrigt orkestrerande att publiken visst är viktig.

Jag rotade lite i Travrondens artiklar på nätet. 2005 var publiken 1 933 505, och presenterades med rubriken ”Publiktappet fortsätter”. Jag läser om hur Solvalla hade planer för hur man skulle ”leva upp” 2006. Och på den tiden var det verkligen inte så att man räknade in aktiva i publiksiffran, men nog skarvades det kanske lite på andra sätt?

Vem tog ansvar för det här? Svaret är ingen. Så länge ATG levererade pengar till sporten var det ingen som brydde sig. Och när ATG inte längre leverererade pengar så blev det omedelbart krisåtgärder för att det skulle åtgärdas. Men publiken var aldrig på allvar viktig, konstigt nog. Jag fick en gång lära mig av en sportchef att varje person i publiken var värd 150kr för banan. De betalade en slant för att få parkera. De betalade inträde, de köpte program och de spelade i luckorna. De åt mat på restaurangen, köpte korv, kaffe, smörgåsar och bullar. Det dracks öl, vin och drinkar. Det fanns tombolalotter och chokladhjul att roa sig med mellan loppen.

Ett par miljoner i publik gånger 150kr = 300 miljoner. Ett helt pokalår. Det finns inga quickfix för att komma till rätta med det här. Istället behövs något decennium av hårt arbete, med samma fokus som ATG har för sin verksamhet. Det räcker inte med att flytta någon starttid en timme eller två, räcker inte att servera billig bärs, räcker inte med måla om och låta någon kändis sitta och leverera tips.

Det går inte att hitta en åtgärd som inneburit att den sista spiken slagits i kistlocket, när man i flera decennier stått med spikpistoler och ”hamrat”.

Amatörernas afton
Igår vad det en unik dag på Färjestads V64. Samtliga sex lopp vanns av amatörtränade hästar! Och det under vintern, då många amatörer ligger lågt med verksamheten på grund av snö, is, mörker och kyla. Proffsen må säga vad de vill, men det här är bra för svensk travsport om vi vill fortsätta ha bredd i den.

Inga breddlopp på hela Januari, var det vad som krävdes för att tillräckligt många amatörer skulle våga spänna bågen och visa att man visst kan mäta sig mot de som kallas proffs?

Jerringpriset
Det blev inget Jerringpris igår för Björn Goop. Det var nog korrekt, för även om han är en enastående skicklig kusk och gjorde ett bra jobb bakom Readly Express i Prix d’Amerique förra året så var det bakom en häst vid ett tillfälle. Skall någon från travets värld vinna det priset bör det inte ha varit OS, och det krävs nog att tränaren själv kör, som har gjort ”hela jobbet”.

Men travet skall vara tacksamma för att de får vara med i de här sammanhangen, att man inte är förvissad till blott sin egen gala. Det var ganska många stora idrottsförbund som inte var representerade i rutan under idrottsgalan igår. Som inte fick synas där i glansen, kostymerna, flugorna, glittret & glamouren. Travet behöver lite sådant också.

Sport idag:
Fotbollsdamerna har vänskapslandskamp mot Sydafrika. På fotbollsfronten noterar vi också ett par åttondelsfinaler i asiatiska mästerskapen och cup-matcher från Frankrike och Spanien.

En SHL-match, några matcher i basketligan, ett par innebandymatcher…

Umåker har inte så mycket att skylla på när de har hand om kvällens trav, sämre konkurrens än så här får man sällan.

6 tankar på “Korta notiser per den 22:a Januari 2019”

 1. Kan man utläsa om raset är procentuellt större sedan den sena starttiden infördes än innan? Det är ju intressant i sammanhanget. Jag känner många som slutat besöka banan en V75-dag, det är inte bara vårt lilla gäng. Folk har tröttnat helt enkelt, framförallt vintertid, när det är mörkt redan när första starten går. Och eftersom V75 numera inkräktar på lördagskvällarna i allt för hög utsträckning har vi till och med kommit så långt att vi slutat spela så gott som helt. Någon enstaka lördag, men då känner vi att vi kommit så långt ifrån att det inte ens känns kul längre. Vi är på väg bort från travet tyvärr. Om inget händer med starttiden snart så har de förlorat oss helt. Och vi är inte ensamma…

  • Kurvan över publik som försvinnar är ganska hackig sedan mitten av 1980-talet, men trenden är stadigt nedåt med ungefär samma fart. Trots Travkort, Rixhästar, speltips, fri entré-satsningar, tjejkvällar, stallbacksvisningar, tandemkörning, hoppborgar för barnen, fler spelinfotavlor, godisregn, utkastade signerade tröjor, eventkurser för personalen och vad man nu hållit på med genom åren.

   • Tack för svar. Ja, det är säkert en svår nöt att knäcka, men den sena starttiden för V75 är åtminstone inget som ändrat trenden i motsatt riktning. Jag vet inte hur det ser ut på banorna runt om i landet, men Jägersro, som är min hemma bana ser ut som en relik från forna Sovjet eller DDR. Först nu har man börjat piffa till lite, de skapade t.ex. en fantastiskt mysig pub, med tillhörande veranda att nyttja sommartid. Men den räcker ju inte långt, det får inte plats särskilt många människor där och många av oss som går på trav är inte intresserade av att sitta i restaurangen. Det behövs fler mysiga pubar, caféer och liknande utrymmen, utspritt på hela området där det är inbjudande att samlas. Vi får väl se hur de tänker när de bygger nytt…

 2. När Express trav började slutade jag gå på Solvalla.
  Brukade cykla ditt.
  Har sagt att när jag äger en häst som vinner på Solvalla,då går jag ditt.
  Betyder,aldrig mera.
  Lönearbetare har ej råd äga ens delägt häst,så mina travtävlingar njuts via Internet.

 3. Har ofta tänkt på att det hade varit kul att kolla hur många som är uppkopplad på atg live och där sitter väl en del publik som aldrig räknas in ? Varför tar man inte och räknar in atg live tittare ? om man räknar publik och vill se antal av aktiva spellare. Tror ej det går att få fram atg tittare men hade varit intressant att veta ?

  • Ett problem är väl att man inte ser om ”tittaren” är en dator i köket på pizzerian som ingen har tid att titta på, eller om det är hemma hos någon med många gäster.

   Men jag har en kvalificerad gissning. Ungefär två tredjedelar av V4-omsättningen på V64-banan sker efter inlämningsstopp på V64. Det är ungefär 10 000 kuponger. Jag har svårt att se att väldigt många som inte ser travet via ATG Live eller på banan spelar V4. Alla spelar inte V4, några spelar lite reducerat som ger fler kuponger eller en flergångers. Men det antyder i alla fall att det är en ordentlig publik som följer travet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.