Korta notiser per den 22:a Augusti 2018

Valrörelsen pågår som bekant, men det finns väl inga stora avgörande frågor i närtiden för travsporten som kommer att avgöras där. Det mest akuta för hela hästnäringen är väl annars foderbristen, och priserna på foder som skenar. Kanske borde det få en och annan att fundera över det vettiga i att svenska tävlande travhästar transporteras många varv runt jorden vecka efter vecka när de skall tävla?

Olämpliga bilder
Valrörelsen har annars handlat om olämpliga bilder. Sådant förekommer också inom travet, men det får inte samma moralpanik här som andra bilder kan få i en valrörelse. Jag tänker på alla bilder och filmsnuttar som tas av aktiva som kör häst utan hjälm. Ju större namn man är, desto coolare tycker de unga det är att man visar sig vara lite rebell. Blir man bara tillräckligt duktig kan man köra häst utan hjälm, eller är det så att man blir så där duktig om man skippar hjälmen?

Erik Adielsson gjorde en insats igår och gjorde en liten propagandafilm om varför han alltid använder hjälm. Och andra kanske kan fundera lite över vad det innebär att vara förebild för många när man lägger ut filmer och bilder från sin verksamhet. Hjälm och väst behövs när olyckan är framme!

Ove
I går kväll sparkades Ove A Lindqvist brutalt ur sin sulky av en häst när han satt i ledningen. Jag lovar att det är en mycket stor skillnad i chansen att överleva om man har hjälm och säkerhetsväst på sig eller inte. Först sparken, sedan fallet och så hela fältet som kommer över dig. Rapporter nu på morgonen talar om bruten näsa, alla revben brutna och mer ont på andra ställen som skall undersökas. Ändå ett smärre mirakel att han lever, det var något av det värre jag har sett som skedde igår. Krya på dig Ove!

Ronden
Travronden meddelade igår att man gör förändringar. Det blir en tjockare onsdagstidning med mer fokus på reportage, och en tunnare fredagsedition med fokus på spel. Den digitala spelinformationen  skal utvecklas. Själv ser jag det som ett naturligt steg mot framtiden där jag tror att all spelinfo kommer digitalt, och reportagen sparas för de tryckta magasinen (som kanske inte ens kommer varje vecka).

Jag har svårt att förstå alla ”pappersivrare” som går bananas över att inte få startlistor på papper. Det går att skriva ut sådant själv på en skrivare. Däremot fick det ju gärna från ATG eller ST:s sida komma någon liten tjänst där man kunde plocka ihop startlistorna som man själv vill ha dem, och skriva ut i vettigt format. Eller blir det kanske något av reduceringsprogrammen eller betalspeltjänsterna som är först?

Själv skulle jag vilja ha en mall där jag får ut en ganska så komplett startlista med 5 detaljerade resultatrader med ett lopp per A5, eller två lopp per A4. Skriver man ut på både fram och baksida blir det inte mer än 3 papper för en tävlingsdag. Jag kan också tänka mig en mall mer som en översikt, med färre detaljer, där man kan få in ett helst streckspel på en A4, vare sig det är V4 eller V86. Perfekt att sitta med framför TV:n, och kanske lagt in systemet på det när man spelar med andra.

Det finns en marknad även för sådana till synes enkla saker att utveckla inom sporten och spelet, och jag förstår inte riktigt hur ATG som i vanliga fall är förenklingsivrare av värsta sort kunnat missat en sådan självklar sak att utveckla?

Börjes initiativ
Det har på sociala medier cirkulerat en prislista från Börjes i Tingsryd som har Sveriges billigaste fika. 1:50 för en kopp kaffe eller te, och 8 spänn för en ostmacka. Priserna i sig blir en attraktion, och vem kan hoppa över chansen att fika riktigt billigt? Jag tror fler travbanor borde fundera över det här. Kan man med stans billigaste fika/dagens lunch/hamburgertallrik/varmkov/räkmacka locka folk till travbanan?

Jag tror det, i alla fall om man är uthållig och har tävlingar tillräckligt ofta. En skål soppa med en ostmacka till för 25 spänn. Köp till en kopp kaffe och kanelbulle på maten för en tia till. Eller kanske satsa på dagens pasta för 40kr? Våga ha korv med bröd till IKEA-priset 5kr, och tänk så glad en pappa med barn blir om hamburgaren kostar 20 spänn.

Man kan ju inte tjäna några pengar att tala om på tomma restauranger och öde läktare, eller känna medvind när det mest gnälls över höga priser. Att pröva något nytt ett par år kanske är en bättre väg att gå.

Derbykval
Ikväll är det derbykval. Gräddan av fyraåringskullen skall göra upp. Nu är ju inte riktigt hela kullen anmäld dit, och några är kanske också skadade, men visst kan man väl ändå utgå ifrån att alla ikväll är bland de 100 främsta i sin kull av ston respektive hingstar/valacker? Det av c:a 1 500 av varje kön som föddes för fyra år sedan.

Klasskyftor
Bland hingstarna och valackerna har den som tjänat mest dragit in 5 147 500kr hittills. Den av dem som är med ikväll som har tjänat minst har tjänat 128 000kr. Det är skillnaden mellan nummer ett och ”nummer hundra”, så här långt. När säsongen avslutas kommer troligen skillnaden att vara ännu större om inga rejäla skrällar kommer inträffa.

Bland stona har den som tjänat mest dragit in 4 165 377kr hittills, medan ”nummer hundra” har tjänat 60 200kr.

Vi skulle behöva en diskussion om de enorma klassklyftorna inom travets unghästserie. Både nummer ett och nummer hundra, samt alla där emellan, har till dags dato kostat sina ägare ungefär lika mycket att ta fram. Vi behöver fler årgångslopp med bra prispengar som är stängda uppåt.

1 tanke på “Korta notiser per den 22:a Augusti 2018”

  1. Känner en ”pappersivrare” väl och inser direkt att han aldrig skulle klara av att ta ut startlistor som du kan. Men han kan fortfarande gå ut och hämta tidningen i brevlådan. Ta på sig glasögonen och studera startlistorna. Jag har full förståelse för att den kategorin vill ha papperstidningen kvar annars är det ingen idé att prenumerera.

    Matpriserna kan jag inte annat än att hålla med om. Hur många är vi inte som fikat på IKEA eller Biltema och känt oss nöjda efter att ha shoppat. Får det samma effekt på spelet och att publiken återvänder borde någon iaf våga testa…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.