Korta notiser per den 22:a April 2018

Jag tänkte börja i finska Seinäjoki, för Call Me Keeper var nog ändå den som såg mest imponerande ut igår här uppe i Norden. Från dödens reglerade han fältet och bara stack ifrån till slut. 70.000€uro in på kontot. Jag är inte säker på att hans franska meriter räcker till för en inbjudan till Olympiatravet, och kanske vill inte tränaren Daniel Redén ta ut honom där veckan efter, men det kommer ju fler bra lopp framöver där den här herren skall räknas. Pastore Bob knep en tredjeplats, och J.H. Mannerheim tog sista slanten med sin femteplats.

Ferrari B.R.
I Norge sprang Ferrari B.R. i deras V75 och utklassade sina konkurrenter med 1.10,6 över 1600 meter på Forus. Det är också en häst vi skall ha ögonen på framöver, han kommer vara ett eftertraktat namn i startlistorna.

Beau Mec
Här hemma var det sista uttagningen till Olympiatravet som avgörs nästa lördag, och här vann lite överraskande 11-åringen Beau Mec efter en tung spurt ute i spåren som bet hela vägen in i mål. Honom får vi se nästa helg på Åby.

Femåringar
I Berth Johanssons minne var det i tur och ordning Diamanten, Muscle Hustle och Makethemark som belade de tre första platserna. Det blir intressant att följa dessa i år, och det är skönt att det kommer yngre topphästar och fyller på i leden.

Kallblod
Kallbloden hade en uppgörelse där Lome Brage var helt enorm från ledningen och inte släppte Månprinsen A.M. in på livet över upploppet.

Bold Eagle
Nere i Frankrike visade Bold Eagle att hans vinnarskalle är intakt när han svarade på Bellina Josselyns spurt över upploppet och till slut kontrade till seger. Bold Eagle vill ha revansch på Readly Express, och gärna i Elitloppet.

Publiksuccé
Umeås publiksiffra skrevs till hela 5 831 personer. Det var c:a 1000 personer mer än förra året, och några hundra fler än 2016. Det känns bra att riktigt fina hästar med många långväga besök gav så bra resultat. Det här är Umåkers riktigt stora dag, och att den går bra är A och O för resten av årets dagar. En stor publik med en positiv upplevelse i ryggen kommer gärna tillbaka fler gånger.

Breddlopp
Som lite avkoppling tittade jag på breddtrav igår från Visby och Vaggeryd. Det är tävling och spänning där med, men inte på samma nivå som V75 och liknande. Det är ganska mycket som skiljer, ärligt talat. Även om många kuskar kör vårdat och snyggt så ser man detaljer där många (naturligtvis) inte håller samma klass. Detta sagt endast som en observation. Jag förstår varför de tycker breddlopp är roligt där de inte behöver möta en handfull oerhört skickliga catchdrivers i loppen. Kanske skall sportcheferna skriva ut fler amatörlopp på sina ordinarie dagar?

Referent
Jag var ganska kritisk till Visbytravets unga referent Timmy Lundegård förra året i några tweets jag gjorde, men jag tycker han låter mycket bättre i år. Nu skall han vara lära sig den svåra konsten med några sekunders tyst paus då och då under loppet så att han och publiken hinner samla ihop sig, så kommer referaten att bli ännu bättre. Det är svårt att referera travlopp, inte minst breddlopp med många olika mindre kända dressar. Icke desto mindre är det viktigt att vi har många olika referenter. Det blir lite trist när det är samma röst på en mängd olika banor.

Gav det rätt betalt?
Umåker V75
Förväntat antal rätta rader: 728
Antal rätta rader: 640

Speltips
GS75 Örebro
GS75-1: 5 Urgent Call
GS75-2: 1, 3, 4, 5, 6, 7, 14, 15
GS75-3: 2, 3
GS75-4: 3, 4
GS75-5: 8 Nacrous
GS75-6: 3, 10
GS75-7: 1, 2, 5, 10, 11
320 rader och kronor

Gårdagens hjälte
Cash’em inledde lite försiktigt, men när fältet väl formerat sig hade han hittat tredje utvändigt. Tyvärr galopperade han 900 kvar, till synes omotiverat. Möjligen var han uppe i vagnen framför med en hovspets. Han var inte trött eller något i det läget, så han kommer nog tillbaka i nästa start och är taggad till max.

Dagens hjälte
Idag har uppmärksamheten tilldragits en tioåring efter Varenne, uppfödd på Menhammar, som startar i GS75-2. Han heter Pipe Dream, och har så här långt i livet tjänat knappt 125.000kr. Han såldes på Elitauktionen 2009 för 160 000kr till hästägare hos Fredrik B Larsson där han började sin karriär. Premielopp avklarades som tvååring, även om det krävdes två försök. Men sedan hände något, för hästen kom inte till start. Såldes och hamnade i Tomy Linds vård. Där kvalade han som femåring in och kunde börja sin karriär som tävlingshäst på allvar. Redan i tredje starten kom första segern.

Sedan galopperades det en del, och nästan hela 2014 och 2015 var han borta från tävlingsbanan innan han kom tillbaka. Det har totalt blivit tre segrar och ytterligare fem pallplaceringar i Pipe Dreams liv på 31 starter. Trots att han inte är den framgångsrika häst det en gång fanns förhoppningar på så verkar han trivas hos sin ägare och tränare där han får bli ompysslad och omskött. Och även om han inte är någon stjärna så blixtrar han då och då till och visar att det finns gener och anlag för att vara tävlngshäst.

Vi håller en tumme för att idag skall vara en sådan dag när han får visa upp sig lite.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.