Korta notiser per den 21:a September 2018

Gotländskt strul
Gårdagens lunchtrav på Visby blev struligt i överkant. I tredje loppet blev det en olycka i sista sväng, en häst kom lös och loppet blåstes av. Eftersom man kört så mycket av loppet beslöts att köra om det som sista lopp för dagen. I efterdyningarna av denna olycka gick strömmen på Gotland (deras elnät är ungefär lika pålitligt som det syriska elnätet, trots frånvaro av krig) och det blev lång väntan.

Dagen till ära hade självaste Svante Båth skickat ut fyra hästar till ön med Erik Adielsson för att köra. De är inte alltför vanliga gäster på lunchtrav på fastlandet, och inte på Skrubbs heller. Nu blev det mest pannkaka av det hela, precis som det blev för alla andra utom möjligen Johan Wiman som till sist vann loppet när det kördes om.

4 timmar efter att avdelning 2 på V4 gått iväg så kunde avdelning 3 genomföras.

Cash out
Inom bettingvärlden är cash out en funktion som fler och fler spelbolag lanserat. Du blir erbjuden ett pris för din kupong innan spelet är klart, baserat på vad du klarat av och vad du har kvar. För spelbolag som låter spelarna spela med bolaget som motpart är det ett sätt att höja marginalerna, för det är naturligtvis ”avrundat” till spelbolagets fördel. Det här skulle kunna gå att implementera på ATG:s poolspel också, t.ex. V4 och V5. Jag tror det blir för rörigt på flerpottsspelen. Även om jag är lite emot att man skall kunna ta ut pengar i förtid från ett poolspel, så ser jag en del uppsidor med det. Särskilt V5-spelet behöver något som lyfter det igen.

Och igår under strömavbrottet på Gotland hade nog de spelare som var kvar på V4 efter två avdelningar (och det var många) tagit nästan vilket skambud som helst för sin lapp. Värmda hästar som står och väntar och oerfarna treåringar som i praktiken får springa två lopp samma dag med fyra timmar emellan loppen var inte vad spelarna hade i tanken när de placerade sina streck.

Måste V75 köras utomlands?
Finlands tototillstånd satte på något sätt käppar i hjulet för att ha en V75-omgång där under ATG:s ”vintermeeting” med V75:or varje dag. Då hade man ju chansen att låta någon av de svenska storbanorna som har årets sista tävlingsdag den dagen få höja upp sina tävlingar och göra en ”grand finale” när championaten skall fördelas. Men icke, man placerade den dagen i danska Ålborg.

Flax
Ibland har banorna lite tur med sina lopp. Nästa vecka kör Solvalla ett snabblopp med 40 000kr i förstapris, och på startlinjen står två av årets elitloppsdeltagare, varav segraren är en. Maori Time är den andre. Det skall bli roligt att se Ringostarr Treb igen.

Little Brown Jug
Little Brown Jug är USA:s största sulkysport-event, och med passgångare i centrum. Det pratas om att vi borde ha något liknande i Sverige, men det blir ändå bara en blek kopia. Blott USA Little Brown Jug har, och blott Sverige Elitloppet har.

Hästnytt
Från avdelningen hästnytt meddelades igår att Royal Fighter lägger skorna på hyllan. En fin häst som aldrig fick slå igenom och vinna de allra största loppen.
Ägaren till Un Mec d’Heripré funderar på att avsluta också hans karriär som tävlingshäst. Han har varit en av världens bästa hästar i flera år, men också kobolt-dopats av den samvetslösa Souloy.
Kallblodet Ingbest kommer till Fredrik ”Frasse” Fransson för att tävla och verka i aveln. 50 ston på 8 timmar bokade in hans tjänster. En häst som inte delar gener med Järvsöfaks i så stor grad och därför passar svenska kallblodsston bra.

Frasse hade för övrigt en bra krönika i Sulkysport igen där han betonar att det måste bli lättare att vara hästägare. Det finns att göra på den fronten, och förhoppningsvis vaknar ST en dag och inser att allt inte är moms, bolag, skatteavdrag, krångliga deklarationer och anpassning till miljardärernas kamp om den perfekta hästen.

Mer om det en annan gång, nu skall jag förbereda barnkalas.

1 tanke på “Korta notiser per den 21:a September 2018”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.