Korta notiser per den 21:a Oktober

Åby satsar framåt genom att bygga en mässhall med tillhörande hotell. Det finns många banor som behöver börja kika på hur man skall få verksamhet vid som anläggning varje dag. Verksamhet som genererar pengar, och som använder all yta på ett bra sätt. Sedan är säkert inte Åbys lösning applicerbar på banor som ligger i mindre städer, där får man tänka lite annorlunda. Men jag gillar att Åby går först och vågar ta beslut där andra tvekar och inte har någon bild av hur travsporten skall se ut på deras bana om 10-20 år.

Det är min, och troligen också många andras övertygelse att ATG:s framgångar sedan det startade har berott på att man kunnat fokusera på spel på hästar. Inga skraplotter, turnummer, dragningar, spel på melodifestivaler och en massa olika sorters sport. Man har som spelare kunnat koncentrera sig på att följa EN sport, och den som räknat ut vem som skulle vara först i mål var den som vann.

Travet hade också länge fördelen av att erbjuda spel i ETT lopp med sina spelformer vinnare och plats. Att oddsen var till synes låga gjorde inte så mycket, spelarna var nöjda när de spelat en femoddsare och den spurtade ned favoriten över upploppet, precis som man räknat ut. Det var det travspelet gick ut på, att räkna ut vem som skulle vinna. Platsspelet var tröstvinsten när målfotot gick emot.

Kanske är det därför det gör så ont i själ och hjärta av att se travspelandet förvandlas till något slags tivoli. Det handlar inte längre om att spela på en häst som skall utföra en bra sportslig prestation för att vinna ett lopp. Det som ju är ryggraden i allt spel på sport.  Vem är bäst idag, med de här förutsättningarna? Ju mer lotteribetonat man gör ett spel, desto mer konkurrens möter det av de riktiga lotterierna. När de aktiva inom en sport mest ses som ett komplicerat sätt att dra ett lottnummer är det inte längre någon spelare som vill lära sig om sporten. Då kan man spela på statistiska utfall istället.

Pingviner och trötta mellanchefer kanske går igång på det, däremot?

Trippel till Veijo Heiskanen på V64 igår, med idel egentränat. Och en stallseger i lärlingsloppet. Sådant är värt att lyfta på hatten åt.

Jackpott igår, som delas ut på V64 idag. Jackpott på förra lördagens V65 som delas ut på ”kvälls-65:an” i morgon. (Varför har man jackpott i en spelform som omsätter långt under en miljon?) Och så blev det jackpott på V86 i onsdags som delas ut kommande onsdag. Det är många spelare i alla möjliga sammanhang som får se sin pott de spelade till delas ut till någon annan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.