Korta notiser per den 21:a Maj 2018

Just nu säger SMHI:s väderprognos att det skall regna på lördag i Stockholm, över Solvalla. Inget kraftigt regn, men man kommer bli blöt under flera timmar. Vi hoppas på att prognosen är fel.

Moms
Läser att avgörandet om momsfrågan för travsporten är uppskjuten till i höst. Den där frågan ligger som en blöt filt över travsporten och gnager. Hästägare funderar över om de kommer att ha råd med häst om momsen inte är avdragsgill. Tränare är rädda för att tappa en del hästar i träning när ägarna inte har råd med det längre. Det finns också en rädsla för retroaktivitet i beslutet. Svenska skatteverket är verkligen inte kända för sin smidighet i att tolka regler och lagar så att människor inte skall drabbas hårt. Nytt datum för ett första avgörande är 30:e September, och sedan finns det väl risk för att det överklagas. Det här kan komma att drabba även årets auktioner om det inte börjar komma positiva tongångar om hur det skall lösas.

Familjen Jonsson
Alf Jonsson har fyra hästar på sin träningslista, varav en är en ostartad tvååring. Förra veckan satte två av dem nytt svenskt rekord. Det började i onsdags med Granetta som sonhustrun Anna-Karin Jonsson styrde in till seger på 27,6a/2640. Det är nytt svenskt rekord för femåriga kallblodiga ston. Sedan var det sonen Jimmys tur att få styra på fredagen när Ängsborken tog en utflykt till Romme. 27,0/1680 voltstart är nytt svenskt rekord för treåriga kallblodiga hingstar och valacker. Jag vill gratulera familjen Jonsson till denna enastående prestation som i allt Elitloppssurr försvunnit.

Jag har skrivit det förr, men jag tycker vi är ganska dåliga inom svensk travsport att uppmärksamma rekord. Även om det är väldigt många rekord, och det sätts nya ganska så frekvent. Och trots att rekorden är många så är det inte väldigt många som är aktuella inför varje lopp. Jag drömmer lite om banprogram som för varje lopp presenterar vilka svenska rekord och banrekord som är aktuella för de startande hästarna. Och när man sätter svenskt rekord skall så klart alla inblandade få en väldigt fin segertavla som man gärna sätter upp på väggen. Något att förtjänstfullt skryta med. Och på årets travgala vore det väl en självklarhet att de som satt svenska rekord (för att inte tala om världsrekord) under året får sina namn upplästa och vederbörligt hyllade.

Om vi får banor som är längre i Sverige, kommer rekordtabellen att behöva utökas rejält. Det gör vi gärna, för rekord är till för att slås. Det är själva essensen i sporten, inte om ett tvillingodds är spelvärt eller inte.

Dreamteam
I lördags var det ”dreamteam” i ATG Live-studion. Stefan Hultman, Lennart Forsgren och Oskar Westberg. Tre personer som fungerar bra tillsammans, och som med sitt kunnande, sin förmåga att berätta men också att hålla ordning underhåller de lite mer initierade travspelarna på ett bra sätt. Sedan finns det andra uppställningar där det inte fungerar lika bra, så har jag uttryckt mig diplomatiskt.

Det är många som lyssnar på ATG Live, det såg vi ett tydligt exempel på igår. I Årjängs första lopp snackades Rikki Tikki Face upp inför starten och vinnaroddset störtdök från 5 gånger till 1,66. Nu såg han fin ut, så allt detta kanske inte studion var skyldiga till, men när de lyfter fram en häst så där så är det många som ryggar. Från att 16% av potten är satsad på en häst till att 48% skall vara satsad är det en bit. Hästen slutade fyra, och de som spelat loppets ursprunglige favorit (som vann) var säkert glada med ett kanonodds. De som ryggade kunde hålla sig för skratt.

Veckans trav
Trots att det är Elitloppet till helgen, så är det en del annat trav i veckan som skall klaras av.

Måndag
Lunchtrav från Bergsåker. Ikväll har galoppen hand om V64, så det är Halmstad som får äran att vara saxbana.

Tisdag
Lunchen kommer frå från Umåker. Jägersro tar hand om V64 och Rättvik får agera saxbana.

Onsdag
Solvalla vilar, och istället är det Örebro och Åby som skall dela på V86 Xpress.

Torsdag
Lunchtrav från Visby. Axevalla har V64 och Östersund får vara saxbana.

Fredag
Lunchen är den numera traditionella från Solvalla som inleder Elitloppshelgen. Sedan har Boden hand om V64 och Hagmyren är saxbana.

Lördag och Söndag är det Solvalla för hela slanten. Inte ett endaste litet breddlopp har man lyckats planera in. (Men i Norge har man trav från Sörlandet och Bergen dessa dagar, som ATG erbjuder spel till).

Gav det rätt betalt
GS75 Årjäng
Förväntat antal rätta rader: 40
Antal rätta rader: 26

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.