Korta notiser per den 21:a Juni 2018

Sociala medier
I går kväll fylldes olika sociala medier med travanknytning av upprörda inlägg över två saker. Man kan tycka mycket om kommentarer som dyker upp på olika ställen, skrivna i affekt, relativt ofta förstärkta av det dåliga omdöme som gärna dyker upp vid intag av alkohol. Men likväl är det kunder som lägger sina pengar på trav, och man får försöka lyssna på andemeningen i vad som upprör dem.

Målfoton
Först ville man gärna se ett målfoto i den första avdelningen av V86 eftersom det på TV-bilderna som kablades ut inte gick att få stöd för den ordningsföljd som redovisades. Jag tror inte att någon innerst inne misstror måldomarna om att ha fattat ett felaktigt beslut, men nog är det väl ändå rimligt att spelarna som igår lade in 22,4 miljoner brutto (nästan 8 miljoner netto) kan få se ett målfoto av en knapp vinst. Målfotot finns på Jägersros hemsida nu på morgonen, och visst har måldomarna dömt rätt.

Målfoton är en sådan sak som borde finnas tillgängligt centralt på samma plats för alla lopp på alla banor. Det är också en sådan sak som travsporten skulle kunna ta betalt för i ett paket med info och service till spelbolag efter årsskiftet.

Ändrade domslut
Den andra frågan som högljutt luftades på sociala medier var att Johan Untersteiner först dömts till avstängning, över sprintermästardagen på hemmabanan Halmstad, och att den sedan togs bort. De mest upprörda var av den meningen att det var ett korrekt domslut och att Johan genom att vara en stor tränare hade ”snackat bort den”.

Jag tittade på loppet igen, och jag kan i alla fall inte säga utifrån TV-bilderna att det inte fanns plats. Det ser ut som att det finns plats att gå ned där eftersom Win Paal med New Star Power släpar ordentligt och har svårt att hålla rygg. Det gör ju inget om domarna när de ändrar utdömda bestraffningar skriver en liten motivering under rubriken Info som man har på de officiella resultaten som finns på travsport.se.

Bestraffningar
Om man lämnar den specifika diskussionen om situationen i det här loppet åt sidan, och istället funderar lite på bestraffningssystemet. Inom rättsskipning av alla slag vill man ha någon slags rättvisa. Det skall inte löna sig att bryta mot regler, men straffet skall stå i proportion på nivå av förseelse.

Om man då ser på hur det fungerar idag så slår avstängningar väldigt olika beroende på vilken dag man syndar. Om t.ex. Johan Untersteiner i söndags hade begått en förseelse med tre dagars avstängning hade han varit avstängd 1-3/7, vilket gjort att han missat tv V64:or på Hagmyren med fokus på kallblod, och sedan en V64 med Margaretalopp på Solvalla. Den sistnämnda dagen kanske svider lite, men knappast det andra.

Jag har inte något bättre förslag färdigt att lägga fram, men vill inte se mer av fenomenet att kuskar anser sig kunna köra som flåbusar eftersom de ändå inte kommer tävla något under avstängningen. Kanske är semestern redan bokad.

Pokalåret som krympte i tvätten
De senaste veckorna har tidningen Sulkysport gjort en formidabel genomlysning av pokalåret. Det är verkligen inte helt enkelt att genomlysa travets ekonomi. Den är rätt så trasslig med lopp som flyttas runt mellan banor, tävlingsdagar som läggs till, dras ifrån eller byter ”spelform” vilket betyder en hel del för tilldelningen av pengar. Pokalåret betydde 300 miljoner mer från ATG, som blev 270 miljoner till travet, som blev 180 miljoner till prispengar och nu visar sig ha ”krympt i tvätten” till 140 miljoner. Krympningen består i stort sett av att man lånat pengar från pokalåret tidigare. Dels var den stora förändringen av uppfödarepremier helt ofinansierad när den sattes igång förra året, så där fick man låna av pokalåret. Dels lyckades 2013-kullen gambla brallorna av ST i premiechansningen där de fick ut mycket mer än de satte in. De underskotten har man fått lov att täcka.

ATG:s framtidsutsikter
Den stora frågan alla ställer sig är om denna högre nivå, och helst ännu mer, kan falla ut 2019? Det tror jag att den kan. ATG får en ordentlig skattesänkning i och med licenssystemet, och även om tanken är att man skall betala bolagsskatt på vinsten så skall man först betala för sitt inflytande på svenskt trav, bildrättigheter, marknadsföring etc. Jag tror inte det blir så mycket ”vinst” kvar. ATG har under året också genomfört marginalstärkande förändringar genom att t.ex. låta alla andelsköpande kunder hos ombuden betala provision till ombudet istället för att ATG skall stå för den.

Det är dessutom så att de bolag som idag jobbar mot svenska spelare från utlandet inte har en produkt som är särskilt attraktiv för ATG:s kundstock. Lite fasta odds på väldigt knapphändiga startlistor, krångliga verifieringsprocesser för att kunna ta ut pengar, hundratals sidor regler och villkor med språkbruk man inte är van vid, och dessutom baserat på lagar,statsförvaltning och rutiner som minst sagt skiljer sig från vad man är van vid i Sverige.

Bygg lite buffert
Jag tror det blir bra år för ATG såväl 2019 som 2020, och är ST lite kluriga så inser de värdet av att bygga upp en egen hästsportens fond i sin egna balansräkning istället för hos ATG. Gärna en fond som aktivt förvaltas i syfte att lämna avkastning. Hade man t.ex. satt 400 miljoner av hästsportens fond i Unibetaktier för fem år sedan hade de idag varit värda 1,6 miljarder. Hade man satt dem i en ren indexfond hade den varit värd 550 miljoner + lämnade utdelningar.

Gav det rätt betalt?
V4 Australien
Förväntat antal rätta rader: 4
Antal rätta rader: 2

V4 Hamburg
Förväntat antal rätta rader: 5
Antal rätta rader: 10

V86 Jägersro
Förväntat antal rätta rader: 271
Antal rätta rader: 219
Utan jackpott hade 8 rätt gett c:a 26 600kr

Glad midsommar
De korta notiserna tar ledigt över midsommar, men är tillbaka igen på måndag.

Jag vill önska alla läsare en glad och härlig midsommarhelg där vi passar på att njuta av det ljus och den härliga grönskan i naturen som den svenska sommaren erbjuder.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.