Korta notiser per den 21:a Januari 2019

Köra för bästa placering
I första avdelningen av GS75 igår fick jag se något som jag inte vill se på travbanor. Jag fick se någon som inte körde för bästa placering, utan gjorde sitt allra bästa för att förstöra för någon annan i loppet. Nu föll han på eget grepp, den han skulle försöka köra bort var bättre än man kunde ana och orkade med att vinna trots att mjölksyran sprutade ur öronen över upploppet.

Jag noterar att ingen bestraffning delades ut, kusken ifråga hördes inte ens av domarna enligt noteringarna. Jag noterar att hästen han fått förtroende att köra nu förlorade en massa startpoäng eftersom det var en seger i raden som försvann och byttes mot en nolla. Amatörtränaren som fick se sin häst forceras så från spår 12 för att sedan sluta oplacerad är den stora förloraren.

Hjälp banveterinären
Jag tror inte för ett ögonblick att det på något sätt är enkelt att vara banveterinär under en tävlingsdag. Massor av hästar, även sådana som går kvallopp, skall man ha koll på. Se hur de ser ut i värmning, i provstarter, i defileringsvolten. Banveterinären är där som jordbruksverkets representant för att se till att sporten inte blir osund. Att sjuka och skadade hästar inte startar, att det inte används utrustning som är olaglig, att det inte drivs för hårt eller att man på annat sätt inte lever upp till djurskyddslagen. Inte desto mindre behöver banveterinärerna hjälp.

Hjälp av domarna, ekipagekontrollanter, startpersonal och alla andra. Hästar som inte ser ut att vara helt kuranta skall inte starta. Det finns ingen uppsida med det, en skada riskerar att förvärras. Alla tränare bör veta att stryker man själv är det tio dagars startförbud, om veterinär eller domare måste träda in blir det längre period + friskintyg. Det är inte vara ofin mot någon att göra banveterinären uppmärksam på att en häst inte ser ut att kunna trava rent. Istället gör man travsporten en tjänst som visar att den klarar av att hålla djurskyddet högt.

Sport impopulärt
En titt runt på sociala medier visar att travspelarnas acceptans för att dela med sig någon procent av sändningstiden för lite ”sportsnack” är låg. Det gnälls rätt friskt på sociala medier. Och ja, någon himlastormande bra produkt är det ju inte. Inga rörliga sportbilder, inga direkta tips, inga naturliga pauser där sporten kan komma in. Det är ingen vidare produkt, de där korta sportinslagen, så jag förstår publikens ”diss”.

Det är också en del av motståndet mot att travets fönster mot allmänheten skall tas över av andra intressen. I alla fall innan man vet om det blir några pengar av allt detta ståhej med sportspel och kasinospel.

Ännu en fransk viking
Bilibili vann Prix du Cornulier och därmed var ännu en vinnare av de verkligt stora loppen från Viking’s Way:s hingstlinje ett faktum. Han är ohyggligt dominant i fransk avel, med avkommor som bland annat Jag de Bellouet, Niky (som lämnat bland annat Bilibili), Imoko (som lämnat Timoko) och Indy de Vive som lämnat Ready Cash. Det är lite trångt på den franska avelsmarknaden för hingstarna från denna linje, och det är ”bra” för Sverige.

Fler franska ägare inser att det vore bra för dessa hästars avelskarriärer i Sverige och hela Norden om man har titlar från de nordiska storloppen i sitt CV. Det är en och annan medioker fransk avelshingst som ändå fått många nordiska ston efter att ha vunnit lopp här uppe. Har det dessutom visat sig bli bra avkommor ligger vägen mot de stora pengarna öppen.

Sport idag:
Handbolls-VM rullar vidare och Sverige har en mycket viktig match mot Norge klockan 18:00

Det är fotboll från italienska Serie A och i spanska La Liga. Dessutom rullar de asiatiska mästerskapen vidare.

Man får väl ändå säga att kvällens travtävlingar på Färjestad har en tämligen rimlig konkurrens om de sportspelsintresserade folkets tid, engagemang och pengar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.